Mahabharata też. Homer opisał zburzenie Troi w Iliadzie i też ją odkopano. Platon opisał Atlantydę i pochłonięcie jej przez morze. I na Krecie odkryto ślady zaginionej cywilizacji, która uległa zagładzie przez wybuch wulkanu na Santorini. Naskalne rysunki też są obrazami zwierząt i ludzi które żyły tysiące lat temu. Więc to co piszesz nie nowina.litek pisze: Biblia sama się broni, odkryto bardzo wiele miejsc i przedmiotów mających związek z wydarzeniami w niej opisanymi.
Archeolodzy odkryli miasto Goliata
- krat1
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: człowiekiem
- Znak zodiaku:

Re: Archeolodzy odkryli miasto Goliata
Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to co, już masz w sobie.
+ Carlos Ruiz Zafón – Cień wiatru
Goliata olbrzym wysoki na sześć łokci i jedną piędź (około 2,9 metra). Jest ogromny, jego pancerz waży prawie 60 kilogramów, a grot włóczni około 7 kilogramów
- krat1
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

A co jest dobrego w walkach jednych z drugimi, ucinaniu głów itd...?Dominika pisze: niedziela 18 wrz 2016, 10:56Wiele informacji naukowych potwierdzających wiarygodność Biblii i kreacjonizm nie jest udostępnianych. Można się oczywiście zastanawiać komu na tym zależy ale najlepiej po prostu samemu szukać i być otwartym na Boże prowadzenie.Vera pisze:QR_BBPOST Myślę gdyby nauka z religią szły w parze, to już dużo wcześniej o wiele więcej byśmy wiedzieli.
Bo Bóg chce abyśmy szukali i poznawali to co prawdziwe i dobre.
- imn[a]min
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: ... ASZ
Uważam, iż @Dominika się myli.Dominika pisze: niedziela 18 wrz 2016, 10:56Wiele informacji naukowych potwierdzających wiarygodność Biblii i kreacjonizm nie jest udostępnianych. Można się oczywiście zastanawiać komu na tym zależy ale najlepiej po prostu samemu szukać i być otwartym na Boże prowadzenie.Vera pisze:QR_BBPOST Myślę gdyby nauka z religią szły w parze, to już dużo wcześniej o wiele więcej byśmy wiedzieli.
Bo Bóg chce abyśmy szukali i poznawali to co prawdziwe i dobre.
Właśnie to religia okazała się być najgorszym wrogiem odkryć archeologicznych. Kośćiół bronił dostepu do nowych odkryć, gdyż te ujawniały jego kłamstwa. Zresztą do dziś księża w wiele spraw opisanych w Biblii nie wierzą, i twierdzą że to mity. (trochę to dziwne - bo skoro to ich Święta Księga i w nią nie wierzą - to tak jak by kierowca nie wierzył w prawziwość Kodeksu Drogowego
Wiele odkryć zostało dokonanych i wyniesionych na światło dzienne, zanim Kościł przejął wpływy nad teretorium wykopalisk. Dlatego np: w drugiej połowie XVIII i początkach XIX wieku archeologia bujnie i szybko się rozwijała. Potem została zachamowania, głownie za sprawą wpływów Kościoła.
Natomiat co do tego co napisała @Vera, - uważam iż ma sporo racji. Skoro przez ostatnie 150 lat budowało się naukę na kłamstwie, za które wzajemnie się nagradzano i obsypywano się tytułami naukowymi i sporymi pieniędzmi, - a odkrycia naukowe mówiły co innego, - to trzeba było filtrować te odkrycia lub dostosowywać je do obecnej linii naukowej. Ale kłamstwo i tak prędzej czy później wyjdzie na jaw, co niejednokrotnie słychać w mediach.
Co ma piernik do wiatraka?krat1 pisze: sobota 21 paź 2017, 21:03 A co jest dobrego w walkach jednych z drugimi, ucinaniu głów itd...?
- krat1
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

A czytałeś kiedykolwiek Biblię? Czy wolisz jak traktują Cie jak analfabetę i Tobie czytają wybrane coś.imn[a]min pisze: niedziela 22 paź 2017, 00:32Co ma piernik do wiatraka?krat1 pisze:A co jest dobrego w walkach jednych z drugimi, ucinaniu głów itd...?
- imn[a]min
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
Po Twoim wpisie doszedłem do wniosku, iż Biblię to Ty czytałeś ale taką z obrazkami, gdzie właśnie narysowano te ścięte głowy, ale nie rozumiałeś po co ani dlaczego. Za cienki jesteś dla mnie w tych sprawach. Wracaj lepiej do tej swojej ekonomi i PKB w innym temacie.
- krat1
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Nie obchodzi mnie do jakich wniosków dochodzi ktoś kto jak nie potrafi normalnie wyartykułować swych racji to przechodzi do obrażania kogoś.imn[a]min pisze: niedziela 22 paź 2017, 00:41Po Twoim wpisie doszedłem do wniosku, iż Biblię to Ty czytałeś ale taką z obrazkami, gdzie właśnie narysowano te ścięte głowy, ale nie rozumiałeś po co ani dlaczego. Za cienki jesteś dla mnie w tych sprawach. Wracaj lepiej do tej swojej ekonomi i PKB w innym temacie.krat1 pisze: niedziela 22 paź 2017, 00:35
A czytałeś kiedykolwiek Biblię? Czy wolisz jak traktują Cie jak analfabetę i Tobie czytają wybrane coś.
- imn[a]min
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
Chyba piszesz o sobie...krat1 pisze: niedziela 22 paź 2017, 00:43Nie obchodzi mnie do jakich wniosków dochodzi ktoś kto jak nie potrafi normalnie wyartykułować swych racji to przechodzi do obrażania kogoś.imn[a]min pisze: niedziela 22 paź 2017, 00:41
Po Twoim wpisie doszedłem do wniosku, iż Biblię to Ty czytałeś ale taką z obrazkami, gdzie właśnie narysowano te ścięte głowy, ale nie rozumiałeś po co ani dlaczego. Za cienki jesteś dla mnie w tych sprawach. Wracaj lepiej do tej swojej ekonomi i PKB w innym temacie.
Co do obrażania... Ten poprzedni Twój post, co go poniżej wklejam, - to co? Czyż nie próba ośmieszenia mnie? I kto tu zaczyna?
krat1 pisze: niedziela 22 paź 2017, 00:35
A czytałeś kiedykolwiek Biblię? Czy wolisz jak traktują Cie jak analfabetę i Tobie czytają wybrane coś.
- krat1
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

A zaczęło się od piernika i wiatraka. A wracając do Twego odczytania Biblii, że nieważne ile jest trupów, ważne z jakiego powodu. Czyli cel uświęca środki?imn[a]min pisze: niedziela 22 paź 2017, 00:50Chyba piszesz o sobie...krat1 pisze: niedziela 22 paź 2017, 00:43
Nie obchodzi mnie do jakich wniosków dochodzi ktoś kto jak nie potrafi normalnie wyartykułować swych racji to przechodzi do obrażania kogoś.
Co do obrażania... Ten poprzedni Twój post, co go poniżej wklejam, - to co? Czyż nie próba ośmieszenia mnie? I kto tu zaczyna?
krat1 pisze: niedziela 22 paź 2017, 00:35
Ostatnio zmieniony niedziela 22 paź 2017, 00:58 przez krat1, łącznie zmieniany 1 raz.
Dawid wyruszył przeciwko olbrzymowi z laską pasterską, skórzaną procą oraz pięcioma kamieniami znalezionymi w dolinie. Jak wyglądały te kamienie? Raczej nie były to zwykłe kamyki wielkości winogron lub oliwek. Odnaleziono pociski do procy mające od 5 do 8 centymetrów średnicy, a więc o rozmiarach małej pomarańczy. Procarz mógł im nadać prędkość od 160 do 240 kilometrów na godzinę.