850 zł dla powstańców warszawskich

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Lady Li
Założycielka KATHARSIS
Założycielka KATHARSIS
Reakcje:
Jestem: adm.lilianna@interia.pl
Znak zodiaku: Waga

850 zł dla powstańców warszawskich

Nieprzeczytany post autor: Lady Li »

Powstańcy warszawscy będą mogli ubiegać się o jednorazowe świadczenie w wysokości 850 zł.

"Deklarujemy pełne wsparcie przy wdrożeniu programu, który w 74. rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego wesprze finansowo jego uczestników" - powiedział w czwartek w Warszawie szef Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych Jan Józef Kasprzyk.

Założenia projektu "Bohaterowie naszej przyszłości", w ramach którego powstańcy warszawscy będą mogli ubiegać się o jednorazowe świadczenie w wysokości 850 zł, zaprezentowano podczas czwartkowej konferencji prasowej w Muzeum Powstania Warszawskiego. Program realizuje Fundacja PGE m.in. we współpracy z Fundacją Cultura Memoriae oraz Urzędem do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych.

"Z ogromną radością i wdzięcznością przyjmujemy każdą inicjatywę (...), która ma na celu jeszcze bardziej wesprzeć te działania, które mają pomóc naszym weteranom i przekonać ich - choć myślę, że są o tym przekonani - że młodsze pokolenia doskonale pamiętają i pamiętać będą" - powiedział szef UdSKiOR Jan Józef Kasprzyk.

Jak dodał, program ma charakter pilotażowy, ponieważ "grupa weteranów jest jeszcze bardzo liczna w Rzeczpospolitej". "Ale powstańcy warszawscy to jest taki najlepszy symbol i taka grupa, która tu, w Warszawie, pokazuje nam i uświadamia, że nie byłoby naszego miasta, nie byłoby stolicy, gdyby nie ich czyn zbrojny, podjęty 74 lata temu" - podkreślił Kasprzyk.

Jako szef UdSKiOR zadeklarował "nie tylko patronat, ale także pełne wsparcie przy realizacji i wdrożeniu tego programu, który w tę 74. rocznicę wybuchu powstania warszawskiego wesprze, bardzo konkretnie (...), tu i teraz naszych żyjących bohaterów naszej wolności i naszej przyszłości" - dodał.

interia.pl

Pochwalam ten gest, aczkolwiek wygląda mi na pokazówkę, bo ileż tych ludzi jeszcze żyje? :niewiem:
Poza tym uważam, że byłoby sprawiedliwie, gdyby wszyscy walczący dostali pieniądze za obronę kraju w czasie II WŚ.
Co się gapisz? Weź flamaster i coś napisz! ;P

Awatar użytkownika
poldas
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Jestem: heteroseksualny

Re: 850 zł dla powstańców warszawskich

Nieprzeczytany post autor: poldas »

A ja nie mam ochoty aby z moich podatków płacono tym, którzy doprowadzili do zniszczenia stolicy i śmierci ok. 200 tys. osób cywilnych.
Życie toczy się dalej.

Awatar użytkownika
cogito13
ZNAWCA WULGARYZMÓW
ZNAWCA WULGARYZMÓW
Reakcje:
Jestem: upierdliwy
Znak zodiaku: Waga

Nieprzeczytany post autor: cogito13 »

Lady Li pisze: czwartek 07 cze 2018, 14:15 Poza tym uważam, że byłoby sprawiedliwie, gdyby wszyscy walczący dostali pieniądze za obronę kraju w czasie II WŚ.
Pojęcie walki za kraj jest pojęciem względnym. W zależności od nastrojów politycznych dzisiejsi bohaterowie mogą być uznawani za bandytów i na odwrót. Wczorajsi kombatanci to ci,którym się dzisiaj emerytury zabiera.O ile rozumiem takie działanie w stosunku do organów decydujących to nie rozumiem w stosunku do zwykłego szeregowego żołnierza,który został powołany do służby a tym samym musiał wykonywać rozkazy.

[mention]poldas[/mention] Ci,którzy do tego doprowadzili nie brali udziału w powstaniu warszawskim.
Decyzje zapadły w Londynie.

Awatar użytkownika
poldas
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Jestem: heteroseksualny

Nieprzeczytany post autor: poldas »

[mention]cogito13[/mention]
W Londynie to zapadła decyzja odnośnie Planu Burza.
Decyzja odnośnie wybuchu PW zależała od oceny sytuacji na miejscu.
"Monter" źle poinformował "Niedźwiadka" i wyszła z tego narodowa "wtopa".
Życie toczy się dalej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”