Ano szkoda, że Tusk się nie zgodził. Kilka miast wróciłoby do Polski.Belial pisze: wtorek 14 maja 2019, 12:08 Ta mieszkali ze sobą po sąsiedzku i potem sąsiad sąsiada mordował widłami. Byli Ukraińcy, którzy ratowali Polaków fakt tylko że ci Ukraińcy to mieszkają teraz w Donbasie i walczą z resztą tej banderowskiej hołoty. A liczba popierających banderyzm młodych Ukraińców jest zatrważająca. Ukropy w Polsce są mili i w porządku a jacy mają być ? Skoro są w mniejszości i są zależni od nas przynajmniej jak na razie.
Można nie lubić Rosjan, bać się ich. Ale podobno jak jeszcze Tusk był premierem to Wołodia proponował mu współny rozbiór tego tworu Ukraina .Szkoda że Tusk się nie zgodził.
https://www.newsweek.pl/swiat/putin-sug ... pl/fcmzqn4
Prawda i mity o II W.Ś według Ciekawego
- Gabriel
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: Sobą
Re: Prawda i mity o II W.Ś według Ciekawego
Tylko silni nie ulegają pokusom.
- Ciekawy
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: Tajemniczy...
- Znak zodiaku:

Jaka była liczba mordowanych, samych Ukraińców na Wołyniu, tego akurat nie wiem.
Ale jakaś część Ukraińców była mordowana tylko wtedy, jeżeli nie byli UPA przychylni. Zdecydowana większość, to byli Polacy, ale i Żydzi, jak również Czesi.
Oczywiście, w "rzezi wołyńskiej" bardzo wielu Ukraińców, mieszkających na tamtych terenach, popierało te zbrodnie i sami brali w nich udział.
Ale dlaczego tak było, czy ktoś pomyślał?
To były czasy wojenne, gdzie rządzili: Hitler i Stalin. Było dowództwo Ukraińskiej Armii Powstańczej, ktoś wydawał rozkazy na mordowanie Polaków i innych narodowości.
Żołnierze, zabijający musieli się słuchać rozkazów, gdyż inaczej sami mogliby być zabici za sprzeciw. I tak samo, ludność ukraińska, mieszkająca na Wołyniu i w okolicach, jako: cywile, pod wpływem UPA, dowództwa, brali udział w mordach.
Być może też żyli w strachu przed ARMIĄ UKRAIŃSKĄ, dlatego godzili się na wspieranie "Bandery", bo to były czasu strachu, wojny i, terroru.
Wszyscy wtedy żyli w strachu, poza armią i politykami.
Tego dokładnie nie wiadomo, jak to było...
Gdyby, cywilny Ukrainiec, taki sam mieszkaniec, jak i Polak nie brał udziału w mordach, sam byłby zabity.
Zresztą, zabijano nieposłusznych Ukraińców i, jakoś UPA nie miała oporu, aby swoich zabijać.
Nawet, Hitler, który rządził Rzeszą, potrafił "zabić swojego" za nieposłuszeństwo. Dla niego to nie był żaden problem. Podobnie jak dla dowódców Ukraińskiej Powstańczej Armii.
Tam się liczyło całkowite posłuszeństwo, jak u Hitlera i Stalina.
Ale jakaś część Ukraińców była mordowana tylko wtedy, jeżeli nie byli UPA przychylni. Zdecydowana większość, to byli Polacy, ale i Żydzi, jak również Czesi.
Oczywiście, w "rzezi wołyńskiej" bardzo wielu Ukraińców, mieszkających na tamtych terenach, popierało te zbrodnie i sami brali w nich udział.
Ale dlaczego tak było, czy ktoś pomyślał?
To były czasy wojenne, gdzie rządzili: Hitler i Stalin. Było dowództwo Ukraińskiej Armii Powstańczej, ktoś wydawał rozkazy na mordowanie Polaków i innych narodowości.
Żołnierze, zabijający musieli się słuchać rozkazów, gdyż inaczej sami mogliby być zabici za sprzeciw. I tak samo, ludność ukraińska, mieszkająca na Wołyniu i w okolicach, jako: cywile, pod wpływem UPA, dowództwa, brali udział w mordach.
Być może też żyli w strachu przed ARMIĄ UKRAIŃSKĄ, dlatego godzili się na wspieranie "Bandery", bo to były czasu strachu, wojny i, terroru.
Wszyscy wtedy żyli w strachu, poza armią i politykami.
Tego dokładnie nie wiadomo, jak to było...
Gdyby, cywilny Ukrainiec, taki sam mieszkaniec, jak i Polak nie brał udziału w mordach, sam byłby zabity.
Zresztą, zabijano nieposłusznych Ukraińców i, jakoś UPA nie miała oporu, aby swoich zabijać.
Nawet, Hitler, który rządził Rzeszą, potrafił "zabić swojego" za nieposłuszeństwo. Dla niego to nie był żaden problem. Podobnie jak dla dowódców Ukraińskiej Powstańczej Armii.
Tam się liczyło całkowite posłuszeństwo, jak u Hitlera i Stalina.
Czasami smutne i trudne życie... 

- Belial
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Przestań już pisać te głupoty. Ukraińscy chłopi sami się rwali do mordowania Polaków zaczynali jeszcze zaraz po przegranej wojnie obronnej, mordując żołnierzy polskich pozostałych po Kampanii Wrześniowej, wracających do domów lub ukrywających się przed Niemcami, potem gdy ZSRR wkroczyło na tamte tereny witali Rosjan jak wyzwolicieli, pomagali tropić polską partyzantkę , donosili na Polaków do ówczesnych władz sowieckich i już a to zabili kogoś w lesie, a to jakąś rodzinę zamordowali, potem jak wybuchła wojna niemiecko-radziecka i wkroczyli Niemcy to znowu witali ich teraz jak wyzwolicieli i na nowo donosili do władz niemieckich. Gdy Niemcy jednak nie okazali chęci współpracy z OUN-UPA doszło do spotkania upowców z delegacją polskich partyzantów celem rozmów o walce z okupantem i cała polska delegacja została wymordowana. Nie gloryfikuj ich karą za nie wykonywanie rozkazów to była zwykła nienawiść nic więcej. [mention]Ciekawy[/mention] doucz ty się w końcu i potem zabieraj głos. Bo jak dotychczas twoje posty są głupie i piszesz masło maślane
Byłem z Legionem,kryłem się w Neronie, byłem też w Judaszu. Imię me Belial.
- Belial
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Tak [mention]Ciekawy[/mention] wstawiaj te uśmiechy, na nic innego cię nie stać. Żadnej wiedzy, wiadomości to tylko to ci pozostało

- Ciekawy
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

A Twoja opinia, człowieku Belial mnie nie interesuje.
Swoje powiedziałem i przestań już, chamsko podważać moje wypowiedzi.
Sytuacja wyglądała tak, że to były to czasy wojenne, ludzie żyli w strachu, a za brak posłuszeństwa, traciło się życie i nikogo to nie obchodziło.
Rozkaz, to rozkaz i tyle.
Natomiast, była jakaś, być może mała część Ukraińców z tamtych terenów, którzy wspierali nękanych i, mordowanych Polaków.
No i za to sami tracili życie. Nigdy w to nie uwierzę, jak jest to tu przedstawiane przez jednego człowieka na forum, że nie było na Wołyniu ani jednego Ukraińca, który nie stałby za Polakami.
Ukraińcy, podobnie jak i Polacy, tak samo mieszkali na wsiach, jako osoby cywilne. Byli, rolnikami, tak samo jak i Polacy.
Byli też sąsiadami i musieli być jacyś Ukraińcy wspierający Polaków. Nie każdy też: rolnik - Ukrainiec, był w oddziale UPA.
Tacy Ukraińcy, uprawiali ziemię za swoimi domami, tak jak Polacy.
Sytuacja wyglądała tak, że to były to czasy wojenne, ludzie żyli w strachu, a za brak posłuszeństwa, traciło się życie i nikogo to nie obchodziło.
Natomiast, była jakaś, być może mała część Ukraińców z tamtych terenów, którzy wspierali nękanych i, mordowanych Polaków.
No i za to sami tracili życie. Nigdy w to nie uwierzę, jak jest to tu przedstawiane przez jednego człowieka na forum, że nie było na Wołyniu ani jednego Ukraińca, który nie stałby za Polakami.
Ukraińcy, podobnie jak i Polacy, tak samo mieszkali na wsiach, jako osoby cywilne. Byli, rolnikami, tak samo jak i Polacy.
Byli też sąsiadami i musieli być jacyś Ukraińcy wspierający Polaków. Nie każdy też: rolnik - Ukrainiec, był w oddziale UPA.

- Belial
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

I znowu piszesz to samo masło maślane. Sprawiasz na mnie wrażenie takiego osiedlowego gamonia.Ciekawy pisze: wtorek 14 maja 2019, 13:32 A Twoja opinia, człowieku Belial mnie nie interesuje.
- Gabriel
- KOMENTATOR

- Reakcje:
A mnie się skojarzyło to z powiedzeniem: Poznać takiego po śmiechu jego.Belial pisze: wtorek 14 maja 2019, 13:26 Tak @Ciekawy wstawiaj te uśmiechy, na nic innego cię nie stać. Żadnej wiedzy, wiadomości to tylko to ci pozostało![]()
![]()
![]()
Już nie napiszę kogo, bo sam zapewne się domyślasz.
- Gabriel
- KOMENTATOR

- Reakcje:
I wychodzi na to, że nigdy nie będą. Sytuacja zmusza ich do fałszywej przyjażni.
- Ciekawy
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Tylko że, Ukraińcy, to tacy sami ludzie, jak i Polacy.
Polacy, niby są tacy mądrzy, tak się powołują ( mowa o pewnych grupach Polaków ) na mordowanie wołyńskie podczas wojny, mając negatywne nastawienie do współczesnych Ukraińców, a sami nie są lepsi w zachowaniu.
Nie generalizuję i nie przedstawiam tego, że, większość Polaków ma takie nastawienie do Narodu ukraińskiego. Sami Polacy potrafią źle, podle siebie traktować i, okradają siebie, oszukują siebie, nie mając empatii i uczuć, ale chętnie widzą Ukraińców, jako: złodziei i, winnych zbrodni wołyńskiej.
Tego dokonywali ich dziadkowie, a "NOWE POKOLENIE" nie miało z tym nic wspólnego. Wprawdzie, w szkołach uczyli się historii o tej zbrodni, bo wiedzę muszą i powinni o tamtych wydarzeniach mieć. Ale jak, Polak ( i były takie przypadki ), atakował i bił Ukraińca, że do Polski przyjechał, aby godnie pracować, to nie trzeba tego u Polaka potępiać?
Polacy z jednej strony deklarują swoją: otwartość na inne Narody, a z drugiej, potrafią wykazywać jakiś RASIZM, niechęć do Ukraińców i nie tylko do Ukraińców.
Dotyczy to tylko jakiejś części Polaków, bo nie każdy Polak źle traktuje Ukraińców. Podobnie jak nie każdy Ukrainiec źle traktuje Polaków.
Polacy to taki, niestety Naród ( i szkoda, że mówię to też w swoim imieniu ), że nie jest zbyt tolerancyjny, potrafi być uprzedzony na inne Narody i potrafi być nie w porządku wobec innych ludzi, ale nie przyznaje się do tego chętnie.
Tak, jak mamy w Polsce popularne: złodziejstwo, gdzie w rodzinach bliskich potrafią się okradać, to mało który się przyznaje, że ukradł.
W więzieniach siedzą sami niewinni, a za coś tam trafili.
Tak to wygląda na "Naszym podwórku".
Polacy, niby są tacy mądrzy, tak się powołują ( mowa o pewnych grupach Polaków ) na mordowanie wołyńskie podczas wojny, mając negatywne nastawienie do współczesnych Ukraińców, a sami nie są lepsi w zachowaniu.
Nie generalizuję i nie przedstawiam tego, że, większość Polaków ma takie nastawienie do Narodu ukraińskiego. Sami Polacy potrafią źle, podle siebie traktować i, okradają siebie, oszukują siebie, nie mając empatii i uczuć, ale chętnie widzą Ukraińców, jako: złodziei i, winnych zbrodni wołyńskiej.
Tego dokonywali ich dziadkowie, a "NOWE POKOLENIE" nie miało z tym nic wspólnego. Wprawdzie, w szkołach uczyli się historii o tej zbrodni, bo wiedzę muszą i powinni o tamtych wydarzeniach mieć. Ale jak, Polak ( i były takie przypadki ), atakował i bił Ukraińca, że do Polski przyjechał, aby godnie pracować, to nie trzeba tego u Polaka potępiać?
Polacy z jednej strony deklarują swoją: otwartość na inne Narody, a z drugiej, potrafią wykazywać jakiś RASIZM, niechęć do Ukraińców i nie tylko do Ukraińców.
Dotyczy to tylko jakiejś części Polaków, bo nie każdy Polak źle traktuje Ukraińców. Podobnie jak nie każdy Ukrainiec źle traktuje Polaków.
Polacy to taki, niestety Naród ( i szkoda, że mówię to też w swoim imieniu ), że nie jest zbyt tolerancyjny, potrafi być uprzedzony na inne Narody i potrafi być nie w porządku wobec innych ludzi, ale nie przyznaje się do tego chętnie.
Tak, jak mamy w Polsce popularne: złodziejstwo, gdzie w rodzinach bliskich potrafią się okradać, to mało który się przyznaje, że ukradł.
W więzieniach siedzą sami niewinni, a za coś tam trafili.
Tak to wygląda na "Naszym podwórku".