Lisowczycy

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Ryby

Re: Lisowczycy

Nieprzeczytany post autor: Yeti »

Dier pisze: poniedziałek 22 sty 2018, 16:41 Fajna formacja. Pamiętam, że kiedyś z jakiegoś powodu pisałem o nich większy tekst.
Oprócz tego co się oficjalnie o nich mówi, wygrzebałem też kilka nieoficjalnych smaczków.
Między innymi to, dlaczego przemieszczali się ponad 100 km dziennie. Bez powodu tego nie robili.
Miało to duży związek z ich "finansowaniem". xD
Z finansowaniem jak i zadaniami jakie były przed nimi stawiane...
Powadzili rozpoznanie dalekie sił przeciwnika, wciągali przeciwnika w różnego rodzaju pułapki zastawiane przez inne formacje ...
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sty 2018, 09:23 przez Ktosia70, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu posta
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..

Awatar użytkownika
poldas
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Jestem: heteroseksualny

Nieprzeczytany post autor: poldas »

Właściwie to paszporty wcześniej też były.
Tylko nie wiem na jaką skalę je stosowano.
Taka kociuba była ze znacznikiem na końcu.
Nagrzałeś to w palenisku, a potem "pssss" nieszczęśnikowi.
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sty 2018, 09:23 przez Ktosia70, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie toczy się dalej.

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

poldas pisze: poniedziałek 22 sty 2018, 17:23 Właściwie to paszporty wcześniej też były.
Tylko nie wiem na jaką skalę je stosowano.
Taka kociuba była ze znacznikiem na końcu.
Nagrzałeś to w palenisku, a potem "pssss" nieszczęśnikowi.
To raczej stosowano dla "ludzi specjalnej troski" żeby się przed mini strzec ...
W drastyczny sposób znaczono takich jeszcze w bardziej widoczny sposób (obcinanie ręki, języka itp.)
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sty 2018, 09:24 przez Ktosia70, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..

Awatar użytkownika
poldas
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Jestem: heteroseksualny

Nieprzeczytany post autor: poldas »

Nie o to chodzi [mention]Yeti[/mention] Poddanych piętnowano, aby było wiadomo komu podlegają.
Jednak nie znam skali tego procederu.
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sty 2018, 09:24 przez Ktosia70, łącznie zmieniany 1 raz.
Życie toczy się dalej.

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

poldas pisze: poniedziałek 22 sty 2018, 18:07 Nie o to chodzi @Yeti Poddanych piętnowano, aby było wiadomo komu podlegają.
Jednak nie znam skali tego procederu.
Raczej tych, którzy popadli w niewolę a byli za biedni aby się wykupić z tej niewoli ...
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sty 2018, 09:25 przez Ktosia70, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
nawad
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Jestem: uczulony na glupote i pis
Znak zodiaku: Wodnik

Nieprzeczytany post autor: nawad »

Mam prosbe. Zauwazyliscie to sami, piszecie o czym konkretnym. Prosze, zmiencie temat na poprawna nazwe, bo oczy strasznie bola ;)
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sty 2018, 09:25 przez Ktosia70, łącznie zmieniany 1 raz.
Ziemia się nie kręci, wariatka jedna ...
© Copyright

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

nawad pisze: poniedziałek 22 sty 2018, 23:18 Mam prosbe. Zauwazyliscie to sami, piszecie o czym konkretnym. Prosze, zmiencie temat na poprawna nazwe, bo oczy strasznie bola ;)
Próbowałem to zrobić ale nie mam takich możliwości. z późno dopatrzyłem się że zrobiłem poważny błąd ...

Awatar użytkownika
nawad
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Jestem: uczulony na glupote i pis
Znak zodiaku: Wodnik

Nieprzeczytany post autor: nawad »

Yeti pisze: poniedziałek 22 sty 2018, 23:24
nawad pisze: poniedziałek 22 sty 2018, 23:18 Mam prosbe. Zauwazyliscie to sami, piszecie o czym konkretnym. Prosze, zmiencie temat na poprawna nazwe, bo oczy strasznie bola ;)
Próbowałem to zrobić ale nie mam takich możliwości. z późno dopatrzyłem się że zrobiłem poważny błąd ...
Lilke popros :)
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sty 2018, 09:26 przez Ktosia70, łącznie zmieniany 1 raz.
Ziemia się nie kręci, wariatka jedna ...
© Copyright

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

nawad pisze: poniedziałek 22 sty 2018, 23:30
Yeti pisze: poniedziałek 22 sty 2018, 23:24
Lilke popros :)
Trzeba będzie tak zrobić :D
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sty 2018, 09:26 przez Ktosia70, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

[mention]poldas[/mention] Takie trwałe odciśnięcie śladu na ciele człowieka w tamtych czasach miało wielorakie znaczenie. Mogło oznaczać pohańbienie, przynależność do niższego stanu (niewolnika), jednak mogło być również i wyróżnieniem i oznaczać przynależność do jakiejś grupy elitarnej.
W większości przypadków nam się bardziej kojarzy z pohańbieniem...
Jednak we wszystkich przypadkach oznaczało jedno, zarówno jedno jak i na drugie powinno boleć ...
Ten zwyczaj znaczenia w sensie pozytywnym przetrwał, nie w tak brutalnej formie, do czasów współczesnych mam na myśli harcerstwo i ślubowanie harcerskie, które związane jest z wręczeniem krzyża harcerskiego.
Wtedy po złożeniu ślubowania taki młody harcerz otrzymuje krzyż, jednak jest on lekko podgrzany świeczką ...
Ostatnio zmieniony wtorek 23 sty 2018, 09:31 przez Yeti, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”