Lechia czyli Polska
- gugu77
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: kosmita
Re: Lechia czyli Polska
Gdzies tam kiedys harde pyski
I do szabli i do miski
Kogos zbawiac, kogos siekac
Dzisiaj nie ma na co czekac....
I do szabli i do miski
Kogos zbawiac, kogos siekac
Dzisiaj nie ma na co czekac....
w reku mam roze
i uszy za duze
a seru moniuszko mi gra...
i uszy za duze
a seru moniuszko mi gra...
- Erzac
- ZBANOWANY

- Reakcje:
- Jestem: Człowiekiem
- Znak zodiaku:

Ja poczuwam się do korzeni, pod warunkiem, że nie są to legendy, pseudonaukowe wywody. Prawda jest taka, że mało co wiemy o Słowianach, bowiem wszelkie zapisy, przekazy, tradycje i wierzenia były sukcesywnie niszczone po przyjęciu chrztu przez ówczesnych władców i duchownych. Dlatego wiedza na temat wielkości, możności i mężności Słowian jest raczej skąpa i wyrywkowa. Nadinterpretacja tej wiedzy świadczy w zasadzie o kompleksach, a nie to, że przyjmuje się jedynie fakty za prawdę, a nie domniemania.
Ostatnio zmieniony niedziela 07 lip 2019, 09:05 przez Erzac, łącznie zmieniany 1 raz.
Inteligencja jest jak mięśnie, wymaga stałego użycia.
- awareness
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: wiedźma:)
- Znak zodiaku:

Historycy, archeologowie etc. na podstawie znalezisk , poprzez łączenie faktów interpretują scenariusz życia przodków, przebiegu bitew, itd. Pomiędzy artefaktami zawsze znajduje się domniemanie aby nakreślić obraz tamtych czasówErzac pisze: niedziela 07 lip 2019, 09:04 Ja poczuwam się do korzeni, pod warunkiem, że nie są to legendy, pseudonaukowe wywody. Prawda jest taka, że mało co wiemy o Słowianach, bowiem wszelkie zapisy, przekazy, tradycje i wierzenia były sukcesywnie niszczone po przyjęciu chrztu przez ówczesnych władców i duchownych. Dlatego wiedza na temat wielkości, możności i mężności Słowian jest raczej skąpa i wyrywkowa. Nadinterpretacja tej wiedzy świadczy w zasadzie o kompleksach, a nie to, że przyjmuje się jedynie fakty za prawdę, a nie domniemania.
Wiem, że nic nie wiem - SOKRATES
- Erzac
- ZBANOWANY

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Oczywiście że historykom wierzę bo mają największą wiedzę na temat tamtych czasów, ale niekoniecznie filmikom na YT.awareness pisze: niedziela 07 lip 2019, 10:37Historycy, archeologowie etc. na podstawie znalezisk , poprzez łączenie faktów interpretują scenariusz życia przodków, przebiegu bitew, itd. Pomiędzy artefaktami zawsze znajduje się domniemanie aby nakreślić obraz tamtych czasówErzac pisze: niedziela 07 lip 2019, 09:04 Ja poczuwam się do korzeni, pod warunkiem, że nie są to legendy, pseudonaukowe wywody. Prawda jest taka, że mało co wiemy o Słowianach, bowiem wszelkie zapisy, przekazy, tradycje i wierzenia były sukcesywnie niszczone po przyjęciu chrztu przez ówczesnych władców i duchownych. Dlatego wiedza na temat wielkości, możności i mężności Słowian jest raczej skąpa i wyrywkowa. Nadinterpretacja tej wiedzy świadczy w zasadzie o kompleksach, a nie to, że przyjmuje się jedynie fakty za prawdę, a nie domniemania.
Już sam autor tego filmu mówi, że dziwi się autorytetom historycznym, że zatajają historię Słowian. Myślę, że nie zatajają tylko po prostu odróżniają fakty od legend.
Ostatnio zmieniony niedziela 07 lip 2019, 11:31 przez Erzac, łącznie zmieniany 1 raz.
- awareness
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Ja już nie pamiętam dokładnie, ale jakoś nie mogę sobie skojarzyć lekcji z historii o Słowianach, jedynie pobieżnie gdzieś tam się przewinęło w temacie o założeniu państwa I tyle.Erzac pisze: niedziela 07 lip 2019, 11:30Oczywiście że historykom wierzę bo mają największą wiedzę na temat tamtych czasów, ale niekoniecznie filmikom na YT.awareness pisze: niedziela 07 lip 2019, 10:37
Historycy, archeologowie etc. na podstawie znalezisk , poprzez łączenie faktów interpretują scenariusz życia przodków, przebiegu bitew, itd. Pomiędzy artefaktami zawsze znajduje się domniemanie aby nakreślić obraz tamtych czasów
Już sam autor tego filmu mówi, że dziwi się autorytetom historycznym, że zatajają historię Słowian. Myślę, że nie zatajają tylko po prostu odróżniają fakty od legend.
Kiedy ekspansja chrześcijaństwa ruszyła w świat wszystko co pogańskie wycinano mieczem i niszczono, ale nie możliwe jest aby prawie nic nie pozostało. Moim zdaniem to co ewentualnie mogło pozostać nie kontynuowało się w podawaniu tej wiedzy historycznej, ponieważ kościół trzymał na tym łapę obligując poddane państwa do zaprzestania kontynuacji pogańskich wierzeń i rytuałów. Sam kościół wprowadził do swoich obrządków wiele z pogaństwa (to co było wygodne dla nich) a resztę "zakopał" przed kolejnymi pokoleniami
- Erzac
- ZBANOWANY

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Mnie w szkole niczego o Słowianach nie uczyli i to błąd, bo powinno się!awareness pisze: niedziela 07 lip 2019, 11:42
Ja już nie pamiętam dokładnie, ale jakoś nie mogę sobie skojarzyć lekcji z historii o Słowianach, jedynie pobieżnie gdzieś tam się przewinęło w temacie o założeniu państwa I tyle.
Kiedy ekspansja chrześcijaństwa ruszyła w świat wszystko co pogańskie wycinano mieczem i niszczono, ale nie możliwe jest aby prawie nic nie pozostało. Moim zdaniem to co ewentualnie mogło pozostać nie kontynuowało się w podawaniu tej wiedzy historycznej, ponieważ kościół trzymał na tym łapę obligując poddane państwa do zaprzestania kontynuacji pogańskich wierzeń i rytuałów. Sam kościół wprowadził do swoich obrządków wiele z pogaństwa (to co było wygodne dla nich) a resztę "zakopał" przed kolejnymi pokoleniami
Z całą resztą się zgadzam.
- bestia
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: bestią w ludzkiej skórze
Słowianie nie zbudowali wielkiej cywilizacji, zbyt często napadali na siebie. Jak któryś gród stawał się zbyt silny, bogaty to sąsiedzi zmawiali się przeciw niemu i go napadali, palili i grabili. I tak bez końca. Dlatego Słowianie byli stosunkowo słabo rozwinięci cywilizacyjnie. A to przez tę słowiańską mentalność.
- Erzac
- ZBANOWANY

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Krewcy jesteśmybestia pisze: niedziela 07 lip 2019, 12:33 Słowianie nie zbudowali wielkiej cywilizacji, zbyt często napadali na siebie. Jak któryś gród stawał się zbyt silny, bogaty to sąsiedzi zmawiali się przeciw niemu i go napadali, palili i grabili. I tak bez końca. Dlatego Słowianie byli stosunkowo słabo rozwinięci cywilizacyjnie. A to przez tę słowiańską mentalność.
Ja to czuję tą krew słowiańską w sobie
A poważnie, może dlatego właśnie nie jesteśmy nauczeni za bardzo współpracować.
- awareness
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Takie czasy. Plemiona walczyły ze sobą o terytorium, o tereny łowieckie, o wymianę krwi porywając kobiety i mężczyzn itd...
sam [mention]Vendetta91[/mention] do dzisiaj chodzi z toporem
Coś mu jeszcze w genach zostało
sam [mention]Vendetta91[/mention] do dzisiaj chodzi z toporem
- bestia
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: bestią w ludzkiej skórze
Jak w teledysku Cleo?