Lechia czyli Polska

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
gugu77
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: kosmita

Re: Lechia czyli Polska

Nieprzeczytany post autor: gugu77 »

Gdzies tam kiedys harde pyski
I do szabli i do miski
Kogos zbawiac, kogos siekac
Dzisiaj nie ma na co czekac....
w reku mam roze
i uszy za duze
a seru moniuszko mi gra...

Awatar użytkownika
Erzac
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Jestem: Człowiekiem
Znak zodiaku: Strzelec

Nieprzeczytany post autor: Erzac »

Ja poczuwam się do korzeni, pod warunkiem, że nie są to legendy, pseudonaukowe wywody. Prawda jest taka, że mało co wiemy o Słowianach, bowiem wszelkie zapisy, przekazy, tradycje i wierzenia były sukcesywnie niszczone po przyjęciu chrztu przez ówczesnych władców i duchownych. Dlatego wiedza na temat wielkości, możności i mężności Słowian jest raczej skąpa i wyrywkowa. Nadinterpretacja tej wiedzy świadczy w zasadzie o kompleksach, a nie to, że przyjmuje się jedynie fakty za prawdę, a nie domniemania.
Ostatnio zmieniony niedziela 07 lip 2019, 09:05 przez Erzac, łącznie zmieniany 1 raz.
Inteligencja jest jak mięśnie, wymaga stałego użycia.

Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: wiedźma:)
Znak zodiaku: Ryby

Nieprzeczytany post autor: awareness »

Erzac pisze: niedziela 07 lip 2019, 09:04 Ja poczuwam się do korzeni, pod warunkiem, że nie są to legendy, pseudonaukowe wywody. Prawda jest taka, że mało co wiemy o Słowianach, bowiem wszelkie zapisy, przekazy, tradycje i wierzenia były sukcesywnie niszczone po przyjęciu chrztu przez ówczesnych władców i duchownych. Dlatego wiedza na temat wielkości, możności i mężności Słowian jest raczej skąpa i wyrywkowa. Nadinterpretacja tej wiedzy świadczy w zasadzie o kompleksach, a nie to, że przyjmuje się jedynie fakty za prawdę, a nie domniemania.
Historycy, archeologowie etc. na podstawie znalezisk , poprzez łączenie faktów interpretują scenariusz życia przodków, przebiegu bitew, itd. Pomiędzy artefaktami zawsze znajduje się domniemanie aby nakreślić obraz tamtych czasów
Wiem, że nic nie wiem - SOKRATES

Awatar użytkownika
Erzac
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:

awareness pisze: niedziela 07 lip 2019, 10:37
Erzac pisze: niedziela 07 lip 2019, 09:04 Ja poczuwam się do korzeni, pod warunkiem, że nie są to legendy, pseudonaukowe wywody. Prawda jest taka, że mało co wiemy o Słowianach, bowiem wszelkie zapisy, przekazy, tradycje i wierzenia były sukcesywnie niszczone po przyjęciu chrztu przez ówczesnych władców i duchownych. Dlatego wiedza na temat wielkości, możności i mężności Słowian jest raczej skąpa i wyrywkowa. Nadinterpretacja tej wiedzy świadczy w zasadzie o kompleksach, a nie to, że przyjmuje się jedynie fakty za prawdę, a nie domniemania.
Historycy, archeologowie etc. na podstawie znalezisk , poprzez łączenie faktów interpretują scenariusz życia przodków, przebiegu bitew, itd. Pomiędzy artefaktami zawsze znajduje się domniemanie aby nakreślić obraz tamtych czasów
Oczywiście że historykom wierzę bo mają największą wiedzę na temat tamtych czasów, ale niekoniecznie filmikom na YT.
Już sam autor tego filmu mówi, że dziwi się autorytetom historycznym, że zatajają historię Słowian. Myślę, że nie zatajają tylko po prostu odróżniają fakty od legend.
Ostatnio zmieniony niedziela 07 lip 2019, 11:31 przez Erzac, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:

Erzac pisze: niedziela 07 lip 2019, 11:30
awareness pisze: niedziela 07 lip 2019, 10:37

Oczywiście że historykom wierzę bo mają największą wiedzę na temat tamtych czasów, ale niekoniecznie filmikom na YT.
Już sam autor tego filmu mówi, że dziwi się autorytetom historycznym, że zatajają historię Słowian. Myślę, że nie zatajają tylko po prostu odróżniają fakty od legend.
Ja już nie pamiętam dokładnie, ale jakoś nie mogę sobie skojarzyć lekcji z historii o Słowianach, jedynie pobieżnie gdzieś tam się przewinęło w temacie o założeniu państwa I tyle.
Kiedy ekspansja chrześcijaństwa ruszyła w świat wszystko co pogańskie wycinano mieczem i niszczono, ale nie możliwe jest aby prawie nic nie pozostało. Moim zdaniem to co ewentualnie mogło pozostać nie kontynuowało się w podawaniu tej wiedzy historycznej, ponieważ kościół trzymał na tym łapę obligując poddane państwa do zaprzestania kontynuacji pogańskich wierzeń i rytuałów. Sam kościół wprowadził do swoich obrządków wiele z pogaństwa (to co było wygodne dla nich) a resztę "zakopał" przed kolejnymi pokoleniami

Awatar użytkownika
Erzac
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:

awareness pisze: niedziela 07 lip 2019, 11:42
Ja już nie pamiętam dokładnie, ale jakoś nie mogę sobie skojarzyć lekcji z historii o Słowianach, jedynie pobieżnie gdzieś tam się przewinęło w temacie o założeniu państwa I tyle.
Kiedy ekspansja chrześcijaństwa ruszyła w świat wszystko co pogańskie wycinano mieczem i niszczono, ale nie możliwe jest aby prawie nic nie pozostało. Moim zdaniem to co ewentualnie mogło pozostać nie kontynuowało się w podawaniu tej wiedzy historycznej, ponieważ kościół trzymał na tym łapę obligując poddane państwa do zaprzestania kontynuacji pogańskich wierzeń i rytuałów. Sam kościół wprowadził do swoich obrządków wiele z pogaństwa (to co było wygodne dla nich) a resztę "zakopał" przed kolejnymi pokoleniami
Mnie w szkole niczego o Słowianach nie uczyli i to błąd, bo powinno się!
Z całą resztą się zgadzam.

Awatar użytkownika
bestia
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: bestią w ludzkiej skórze

Nieprzeczytany post autor: bestia »

Słowianie nie zbudowali wielkiej cywilizacji, zbyt często napadali na siebie. Jak któryś gród stawał się zbyt silny, bogaty to sąsiedzi zmawiali się przeciw niemu i go napadali, palili i grabili. I tak bez końca. Dlatego Słowianie byli stosunkowo słabo rozwinięci cywilizacyjnie. A to przez tę słowiańską mentalność.

Awatar użytkownika
Erzac
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:

bestia pisze: niedziela 07 lip 2019, 12:33 Słowianie nie zbudowali wielkiej cywilizacji, zbyt często napadali na siebie. Jak któryś gród stawał się zbyt silny, bogaty to sąsiedzi zmawiali się przeciw niemu i go napadali, palili i grabili. I tak bez końca. Dlatego Słowianie byli stosunkowo słabo rozwinięci cywilizacyjnie. A to przez tę słowiańską mentalność.
Krewcy jesteśmy :D
Ja to czuję tą krew słowiańską w sobie :polewka:

A poważnie, może dlatego właśnie nie jesteśmy nauczeni za bardzo współpracować.

Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:

Takie czasy. Plemiona walczyły ze sobą o terytorium, o tereny łowieckie, o wymianę krwi porywając kobiety i mężczyzn itd...
sam [mention]Vendetta91[/mention] do dzisiaj chodzi z toporem :DD Coś mu jeszcze w genach zostało

Awatar użytkownika
bestia
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: bestią w ludzkiej skórze

Nieprzeczytany post autor: bestia »

Erzac pisze: niedziela 07 lip 2019, 12:39 (...)
Ja to czuję tą krew słowiańską w sobie :polewka:

Jak w teledysku Cleo?

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”