Polska pod zaborami
- Ashanti
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: Damą jestem
- Znak zodiaku:

Re: Polska pod zaborami
Naszą narodową przywarą to swary. Gdzie Polaków trzech tam trzy wykluczające się stanowiska w tej samej materii. Wymyślono Okrągły Stół czyli miejsce do pokojowego rozwiązywania problemów dążących do zawarcia kompromisu zadowalającego wszystkie zwaśnione strony.
Kompromis stanowi najgorszą formę wypracowanego porozumienia. Ale nikt na świecie nie wymyślił lepszej. Kompromis to zawarcie małżeństwa diabełka z aniołkiem. Takie małżeństwa mają szanse na przetrwanie ale nie na szczęśliwe życie. Biorą więc rozwód i zaczynają swary od nowa.
Sąsiedzi korzystają z okazji...
Kompromis stanowi najgorszą formę wypracowanego porozumienia. Ale nikt na świecie nie wymyślił lepszej. Kompromis to zawarcie małżeństwa diabełka z aniołkiem. Takie małżeństwa mają szanse na przetrwanie ale nie na szczęśliwe życie. Biorą więc rozwód i zaczynają swary od nowa.
Sąsiedzi korzystają z okazji...
- Mamba
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: Wariatka:)
- Znak zodiaku:

Ach jakże bym chciał spojrzeć w oczy jedności ...........ale to nierealne dla Polski .
A co do aniołka i diabełka , to ponoć przeciwności się przyciągają, wiec jeżeli chodzi o tego typu związki to są całkiem ciekawe
)
Myślę ,że kompromis a uległość to duża różnica .Emocje są naszą wada i zaleta -niestety :)Osobiście wole te emocje posiadać niż być góra lodową , zawsze można się nauczyć nad nimi panować i odpowiednio wykorzystać , ale nie mieć ich to kalectwo
A co do aniołka i diabełka , to ponoć przeciwności się przyciągają, wiec jeżeli chodzi o tego typu związki to są całkiem ciekawe
Myślę ,że kompromis a uległość to duża różnica .Emocje są naszą wada i zaleta -niestety :)Osobiście wole te emocje posiadać niż być góra lodową , zawsze można się nauczyć nad nimi panować i odpowiednio wykorzystać , ale nie mieć ich to kalectwo
- Ashanti
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Kobieta jeśli sama dobrowolnie nie chce się rozebrać, następuje siłowy rozbiór. Podobnie jest z polityką. Najpierw stosowane są perswazje. Następnie groźby. No i następuje rozbiór. Ten proces można przedłużyć w czasie. Do tego powołani są dyplomaci. To od nich zależy w jakim tempie będziemy się rozbierać. 
- Eryk
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

(...)zbyt późno zaczęto podejmować jakiekolwiek próby reform.
Takie małe w stosunku do Polski Prusy miały prawie 200 tysięczna armie. Nie mówiąc o Rosji czy Austrii.
Takie małe w stosunku do Polski Prusy miały prawie 200 tysięczna armie. Nie mówiąc o Rosji czy Austrii.
- Ashanti
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Historia wskazuje, że Polacy są niezwykle waleczni. Heroizm zadziwia cały świat. Taki kraj umieszczony między silnymi mocarstwami staje się dla nich niewygodny. Podejmują więc wspólną decyzję o zaborze. Dzielą się Polską po równych częściach. Ale czas rozbiorów już minął. Polskę całą przejmuje albo to albo inne mocarstwo na zmianę. Tak jest wygodniej. Wykonują tą czynność bez rozlewu krwi. Uzgodnieniami polityków mocarstw.
- poldas
- ZBANOWANY

- Reakcje:
- Jestem: heteroseksualny
Serio?Ashanti pisze: poniedziałek 13 lis 2017, 14:18 Historia wskazuje, że Polacy są niezwykle waleczni. Heroizm zadziwia cały świat.
Historia na takie coś nie wskazuje.
Życie toczy się dalej.
- Ashanti
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Drogi Poldku. A heroiczne liczne Powstania często zakończone pełnym sukcesem? Tego historia nie zapisała? A walka Polaków o Waszą i Naszą Wolność. To co? Puste slogany? W chwilach beznadziei potrafimy walczyć.
- Wilk
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: wilkiem
Które to te liczne, bo ja zakonczone sukcesem znam tylko dwa, i też niekoniecznie , dla walczących okazały sie sukcesemAshanti pisze: poniedziałek 13 lis 2017, 15:01 A heroiczne liczne Powstania często zakończone pełnym sukcesem?
U Naploeona skonczyło sie to tak ,że najpierw podobno walczyli o naszą,a doprowadzili do kolejnej dominacji, tym razem Francuskiej, a potem jako najemnicy w Afryce tłamsili powstania ludzi którzy chcieli odzyskac wolnosc , podobnie jak Polacy
- cogito13
- ZNAWCA WULGARYZMÓW

- Reakcje:
- Jestem: upierdliwy
- Znak zodiaku:

@Wilk Historię zawsze piszą zwycięzcy a zwyciężeni muszą uczyć się jej z podręczników.Stąd min.mnie w szkole uczono,że żołnierze AK to byli "bandyci" a AL na pancerzach rosyjskich czołgów przyniosła wolność>
- Wilk
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: wilkiem
Ja chodziłem do szkoly w trakcie przemian w tym kraju i uczono mnie obu wersji, najpierw że Rosynbergowie byli cacy, a potem że Kuklinski.Dlatego niczemu sie nie dziwie