Nowe fakty w sprawie katastrofy smoleńskiej

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Kocur
EKSPERT
EKSPERT
Reakcje:
Jestem: Bilbo czasem Traf

Re: Nowe fakty w sprawie katastrofy smoleńskiej

Nieprzeczytany post autor: Kocur »

belcik81 pisze: czwartek 10 sie 2017, 11:21 @kocur ależ oczywiście że nie oznacza celowości działania, np. przy sprzęcie mógł majstrować ktoś inny. Jednak z tego co wiem to MAK tym się nie zajął uznając iż jest to bez znaczenia.
To tak jak by ktoś dał narkotyki i naćpało się trzech małolatów na dachu , jeden z dachu skoczył więc uznamy iż dealer jest bez winy i że narkotyki nie mają z tym nic wspólnego. Przyczyny śmierci był przecież upadek z wysokości.
Nie zgodzę się- widziałem zdjęcia, jak wygląda "profesjonalna" wieża lotniska w Smoleńsku. Cudem jest, że tam cokolwiek działało.

Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek 10 sie 2017, 11:29 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
belcik81
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: sobą
Znak zodiaku: Byk

Nieprzeczytany post autor: belcik81 »

@kocur wieża to tylko budynek w którym znajdują się końcówki całego systemu. Radary i inne urządzenia znajdują się poza nią. Na innych zdjęciach widać iż jest to sprzęt wojskowy.
Czyli jeśli cudem jest iż cokolwiek działało i że wszyscy mieli równe szanse to znaczy że nie ponoszą odpowiedzialności?
kursywa u mnie oznacza żart, ironię nie brać na poważnie :napewno?:

Awatar użytkownika
Kocur
EKSPERT
EKSPERT
Reakcje:
Jestem: Bilbo czasem Traf

Nieprzeczytany post autor: Kocur »

belcik81 pisze: czwartek 10 sie 2017, 11:37 @kocur wieża to tylko budynek w którym znajdują się końcówki całego systemu. Radary i inne urządzenia znajdują się poza nią. Na innych zdjęciach widać iż jest to sprzęt wojskowy.
Czyli jeśli cudem jest iż cokolwiek działało i że wszyscy mieli równe szanse to znaczy że nie ponoszą odpowiedzialności?
Odpowiedz na proste pytania- czy Polscy piloci zostali poinformowani o fatalnych warunkach i czy te warunki zgadzały się z rzeczywistością? Czy kontroler lotów nakazuje lądowanie, czy też pilot o nim decyduje?

Awatar użytkownika
belcik81
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

@kocur to nie ma nic do rzeczy tak naprawdę, kontroler może zakazać lądowania i pilot nie ma nic do gadania, poza tym uważam że mieli świadomość iż ze sprzętem jest coś nie tak skoro wcześniej też źle sprowadzali samoloty.

Awatar użytkownika
cogito13
ZNAWCA WULGARYZMÓW
ZNAWCA WULGARYZMÓW
Reakcje:
Jestem: upierdliwy
Znak zodiaku: Waga

Nieprzeczytany post autor: cogito13 »

Mamba pisze: czwartek 10 sie 2017, 10:05
cogito13 pisze: czwartek 10 sie 2017, 00:13

No a nie ma już teorii "bomby termo barycznej " ? Mamba odpuść sobie analizy bo g.... na tym się znasz :)
cytuję Twoją wypowiedź "samolot wojskowy ma siłę wznoszenia " :) jaki to był samolot wojskowy ?

Wojskowa to była Casa

Czym się różni tamta tragedia od tej Mamba ?
Twoje argumenty nie maja żadnych podstaw analizy jaka już została dokonana
A Twoje mają podstawy ?
Maciej Lasek zmiażdżył Komisję Smoleńską. "Przeproście i zakończcie tę tragifarsę"

Maciej Lasek punktuje ekspertów Macierewicza

Przypomniał m.in., że mimo deklaracji Macierewicza z lutego 2016 roku nie złożono doniesienia do prokuratury ws. zniszczenia dokumentów dot. katastrofy. Chodzi o Dziennik Działania Dyżurnych Służb Operacyjnych obejmujący 10 kwietnia 2010 roku. 400-stronicowy protokół sporządzono z polecenia szefa Centrum Zarządzania Kryzysowego w lutym 2012 roku. Lasek odniósł się też do słów Witolda Waszczykowskiego, szefa Ministerstwa Spraw Zagranicznych, który na wtorkowej konferencji - ku zaskoczeniu wszystkich - zadeklarował, że szanse na odzyskanie wraku są "coraz mniejsze".

Maciej Lasek jest inżynierem specjalistą od mechaniki lotu, po katastrofie smoleńskiej brał udział w pracach tzw. komisji Millera, która analizowała tragedię. Finalnie ustalono, że przyczyną katastrofy smoleńskiej było zbyt szybkie opadanie, zejście poniżej minimalnej wysokości zniżania, spóźnione odejście na drugi krąg i w konsekwencji zderzenie z przeszkodą terenową. Członkowie komisji podkreślali, że ani rejestratory dźwięku, ani parametrów lotu nie potwierdzają tezy o wybuchu na pokładzie samolotu, którą forsował Antoni Macierewicz. Ponadto w raporcie wskazano m.in. na błędy rosyjskich kontrolerów z lotniska w Smoleńsku.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... czcie.html

Powiedz jakie argumenty przemawiają za Twoją tezą ?

"Trudno to w ogóle nazwać badaniami". Naukowcy o komisji Macierewicza wolą milczeć

- Trudno to w ogóle nazwać badaniami. To wyrwane z kontekstu eksperymenty - stwierdził dr inż. Robert Konieczka, ekspert Politechniki Śląskiej zajmujący się między innymi badaniami wypadków lotniczych, diagnostyką i analizą przyczyn niesprawności samolotów, ekspert Państwowej Komisji Badania Wypadków Lotniczych. Jego zdaniem wysadzona w powietrze makieta w ogóle nie przypominała fragmentu kadłuba Tu-154M i była "pseudomodelem". - Najpierw stawiane są wnioski, a potem przeprowadzane niewiarygodne eksperymenty – stwierdził krótko naukowiec. Jego zdaniem komisja popełnia zasadniczy błąd badawczy, zakładając, że skoro wyniki ich prób są podobne do tego, co stało się w Smoleńsku, to oznacza, iż wiernie odtwarzają przebieg zdarzeń. Tymczasem jego zdaniem, tak nie musi być. - To, że coś jest podobne, to nie znaczy, że taki był przebieg wypadku - stwierdza. Podobne zdanie miał inny specjalista z Politechniki Śląskiej, zajmujący się ekspertyzami materiałowymi i badaniami procesów niszczenia oraz degradacji. - Te badania są śmiechu warte. Dla mnie bezwartościowe. W ten sposób można liczyć wszystko - stwierdził, choć zastrzegł, że nie chce ujawnienia swojego nazwiska. Oficjalnie sprawy nie komentuje. (http://www.tvn24.pl)

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Wariatka:)
Znak zodiaku: Koziorożec

Nieprzeczytany post autor: Mamba »

cogito13 pisze: czwartek 10 sie 2017, 12:23
Mamba pisze: czwartek 10 sie 2017, 10:05
Twoje argumenty nie maja żadnych podstaw analizy jaka już została dokonana
A Twoje mają podstawy ?
Maciej Lasek zmiażdżył Komisję Smoleńską. "Przeproście i zakończcie tę tragifarsę"

Maciej Lasek punktuje ekspertów Macierewicza

Przypomniał m.in., że mimo deklaracji Macierewicza z lutego 2016 roku nie złożono doniesienia do prokuratury ws. zniszczenia dokumentów dot. katastrofy. Chodzi o Dziennik Działania Dyżurnych Służb Operacyjnych obejmujący 10 kwietnia 2010 roku. 400-stronicowy protokół sporządzono z polecenia szefa Centrum Zarządzania Kryzysowego w lutym 2012 roku. Lasek odniósł się też do słów Witolda Waszczykowskiego, szefa Ministerstwa Spraw Zagranicznych, który na wtorkowej konferencji - ku zaskoczeniu wszystkich - zadeklarował, że szanse na odzyskanie wraku są "coraz mniejsze".

Maciej Lasek jest inżynierem specjalistą od mechaniki lotu, po katastrofie smoleńskiej brał udział w pracach tzw. komisji Millera, która analizowała tragedię. Finalnie ustalono, że przyczyną katastrofy smoleńskiej było zbyt szybkie opadanie, zejście poniżej minimalnej wysokości zniżania, spóźnione odejście na drugi krąg i w konsekwencji zderzenie z przeszkodą terenową. Członkowie komisji podkreślali, że ani rejestratory dźwięku, ani parametrów lotu nie potwierdzają tezy o wybuchu na pokładzie samolotu, którą forsował Antoni Macierewicz. Ponadto w raporcie wskazano m.in. na błędy rosyjskich kontrolerów z lotniska w Smoleńsku.
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... czcie.html

Powiedz jakie argumenty przemawiają za Twoją tezą ?

"Trudno to w ogóle nazwać badaniami". Naukowcy o komisji Macierewicza wolą milczeć

- Trudno to w ogóle nazwać badaniami. To wyrwane z kontekstu eksperymenty - stwierdził dr inż. Robert Konieczka, ekspert Politechniki Śląskiej zajmujący się między innymi badaniami wypadków lotniczych, diagnostyką i analizą przyczyn niesprawności samolotów, ekspert Państwowej Komisji Badania Wypadków Lotniczych. Jego zdaniem wysadzona w powietrze makieta w ogóle nie przypominała fragmentu kadłuba Tu-154M i była "pseudomodelem". - Najpierw stawiane są wnioski, a potem przeprowadzane niewiarygodne eksperymenty – stwierdził krótko naukowiec. Jego zdaniem komisja popełnia zasadniczy błąd badawczy, zakładając, że skoro wyniki ich prób są podobne do tego, co stało się w Smoleńsku, to oznacza, iż wiernie odtwarzają przebieg zdarzeń. Tymczasem jego zdaniem, tak nie musi być. - To, że coś jest podobne, to nie znaczy, że taki był przebieg wypadku - stwierdza. Podobne zdanie miał inny specjalista z Politechniki Śląskiej, zajmujący się ekspertyzami materiałowymi i badaniami procesów niszczenia oraz degradacji. - Te badania są śmiechu warte. Dla mnie bezwartościowe. W ten sposób można liczyć wszystko - stwierdził, choć zastrzegł, że nie chce ujawnienia swojego nazwiska. Oficjalnie sprawy nie komentuje. (http://www.tvn24.pl)
Z niego ekspert ale z pewnością niezależny stawia się po jednej ze stron,nie przyjmując w ogóle do wiadomości tego co zostaje poddane analizie , podobnie zresztą ja Ty cognito i wielu innych :)

Awatar użytkownika
cogito13
ZNAWCA WULGARYZMÓW
ZNAWCA WULGARYZMÓW
Reakcje:

Mamba pisze: czwartek 10 sie 2017, 15:14
Z niego ekspert ale z pewnością niezależny stawia się po jednej ze stron,nie przyjmując w ogóle do wiadomości tego co zostaje poddane analizie , podobnie zresztą ja Ty cognito i wielu innych :)
No właśnie jest ekspertem:) w przeciwieństwie do tych,których powołał min. Macierewicz i którymi ty się zachłysnęłaś Makumba:))

ps. czytaj zanim cokolwiek wyślesz na ogół :) skoro jak napisałaś cytuję "z pewnością niezależny" to dalsza część Twojego wywodu sprowadza się do zwykłego bełkotu :)
Ostatnio zmieniony czwartek 10 sie 2017, 16:57 przez cogito13, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Wariatka:)
Znak zodiaku: Koziorożec

Nieprzeczytany post autor: Mamba »

cogito13 pisze: czwartek 10 sie 2017, 16:54
Mamba pisze: czwartek 10 sie 2017, 15:14
No właśnie jest ekspertem:) w przeciwieństwie do tych,których powołał min. Macierewicz i którymi ty się zachłysnęłaś Makumba:))

ps. czytaj zanim cokolwiek wyślesz na ogół :) skoro jak napisałaś cytuję "z pewnością niezależny" to dalsza część Twojego wywodu sprowadza się do zwykłego bełkotu :)
Dobrze... w głupota się nie walczy .A w tym przypadku głupota przemawia przez Ciebie ja tylko analizuje to co jest przedstawiane i biorę na szalę , która to wskazuje pewne sprawy niepodważalne a inne podlegające dyskusji i tyle .Możesz sobie wklejać wypowiedzi wielu w różnym charakterze , to niczego nie zmieni .Możesz samodzielnie obalać argumenty , które do Ciebie nie przemawiają i wspierać te które do Ciebie przemawiają .Można tak w nieskończoność-cytować różnego rodzaju wypowiedzi .
Do mnie nie przemawia to co napisał ten ekspert , bo napisał ogólnikowo nie podważył każdej z osobna przedstawionej teorii .
A jeżeli ktoś pisze ,że wybuchu nie było , to z góry rozmowa nie ma sensu i z góry wiadomo ,że nie jest osobą niezależna w swych wypowiedziach .Ja jestem niezależna w swoich wypowiedziach i nie wiem ile w tym trafnej oceny, a ile własnej opinii .Natomiast zaprzeczyć ,że nie było wybuchu jest propagandą dla mas i to na najniższym poziomie , bo nie wiem kto myślący może uwierzyć w coś podobnego -można debatować co było przyczyną wybuchu i dlaczego ect .Jeżeli ktoś posługuje się kłamstwami od początku żeby szybko zamknąć sprawę , to skutek jak widać jest odwrotny .W badaniach brały udział nie tylko osoby z Polski ale niezależne organizacje naukowe.

Awatar użytkownika
cogito13
ZNAWCA WULGARYZMÓW
ZNAWCA WULGARYZMÓW
Reakcje:

Ty ciągle swoje :) podaj te rewelacje,które odkryła niezależna komisja :) tylko podaj fakty a nie spekulacje oparte na doświadczeniach z "parówką " albo wybuchem w szopie.Dlaczego przez czas prawie 2 lat gdy działa komisja Maciarewicza nic nie zostało podane do wiadomości publicznej ? pisząc nic mam na myśli fakty a nie hipotezy,ze samolot bez skrzydła jest w stanie kontynuować dalej swój lot bo to jest tak głupie,że ja bez jakiekolwiek znajomości tematu twierdzę,że nie jest tak samo jak ktoś bez nogi nie pobiegnie w sprincie na 60m z sprawnymi sportowcami.Masz w jednym rację - dalsza dyskusja z Tobą nie ma żadnego sensu

Awatar użytkownika
belcik81
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

cogito13 pisze: czwartek 10 sie 2017, 17:45 a nie hipotezy,ze samolot bez skrzydła jest w stanie kontynuować dalej swój lot bo to jest tak głupie,że ja bez jakiekolwiek znajomości tematu
Wprawdzie to nie Tupolew no ale samolot:

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”