Polskie orlęta na pakistańskim niebie

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: wiedźma:)
Znak zodiaku: Ryby

Polskie orlęta na pakistańskim niebie

Nieprzeczytany post autor: awareness »

Po zakończeniu wojny, polscy lotnicy oraz ludzie z obsługi stali się dla Anglików bezużyteczni. Jedni powrócili do kraju, gdzie zostali poddani restrykcjom reżimu komunistycznemu, inni rozjechali się po świecie, aby tam realizować dalszy ciąg swojego życia.
Ponieważ po wojnie utworzyło się nowe państwo Pakistan, liczna część pilotów emigrowała do Pakistanu, szukając swoich życiowych celów.
Nowe państwo budowało od podstaw każdą dziedzinę gospodarki, obronności kraju, itp.
Polscy dobrze wyszkoleni piloci w szczególny sposób przyczynili się w budowanie pakistańskich lotniczych sił obronnych.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_ ... %B3w_w_PAF

Ten dokument pokazuje całą historię Polskich pilotów, oraz pamięć o nich u byłych ich adeptów.

Pamięć i wdzięczność za ich wkład est więkasza niż Himalaję ( dobrze powiedziane, ale nie wim przez kogo)

Wiem, że nic nie wiem - SOKRATES

Awatar użytkownika
gugu77
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: kosmita

Re: Polskie orlęta na pakistańskim niebie

Nieprzeczytany post autor: gugu77 »

Jan Zumbach tworzyl lotnictwo Rodezji...
w reku mam roze
i uszy za duze
a seru moniuszko mi gra...

Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: wiedźma:)
Znak zodiaku: Ryby

Re: Polskie orlęta na pakistańskim niebie

Nieprzeczytany post autor: awareness »

Dlaczego tego polacy nie wiedzą? Bo to nie patriotyczne? Bo dla innego kraju? Bo porzucił kraj? A do czego mieli się pchać, do zmarnowania sobie życia? Dzisiejsi wielcy samozwańczy patrioci widzą tylko patriotyzm w okresie II wojny . Tamci też walczyli o wolność w RAFie Nasza władza traktuje polaków wybiórczo
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 sie 2018, 22:10 przez awareness, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiem, że nic nie wiem - SOKRATES

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”