Po zakończeniu wojny, polscy lotnicy oraz ludzie z obsługi stali się dla Anglików bezużyteczni. Jedni powrócili do kraju, gdzie zostali poddani restrykcjom reżimu komunistycznemu, inni rozjechali się po świecie, aby tam realizować dalszy ciąg swojego życia.
Ponieważ po wojnie utworzyło się nowe państwo Pakistan, liczna część pilotów emigrowała do Pakistanu, szukając swoich życiowych celów.
Nowe państwo budowało od podstaw każdą dziedzinę gospodarki, obronności kraju, itp.
Polscy dobrze wyszkoleni piloci w szczególny sposób przyczynili się w budowanie pakistańskich lotniczych sił obronnych.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_ ... %B3w_w_PAF
Ten dokument pokazuje całą historię Polskich pilotów, oraz pamięć o nich u byłych ich adeptów.
Pamięć i wdzięczność za ich wkład est więkasza niż Himalaję ( dobrze powiedziane, ale nie wim przez kogo)
Polskie orlęta na pakistańskim niebie
- awareness
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: wiedźma:)
- Znak zodiaku:

Polskie orlęta na pakistańskim niebie
Wiem, że nic nie wiem - SOKRATES
- gugu77
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: kosmita
Re: Polskie orlęta na pakistańskim niebie
Jan Zumbach tworzyl lotnictwo Rodezji...
w reku mam roze
i uszy za duze
a seru moniuszko mi gra...
i uszy za duze
a seru moniuszko mi gra...
- awareness
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: wiedźma:)
- Znak zodiaku:

Re: Polskie orlęta na pakistańskim niebie
Dlaczego tego polacy nie wiedzą? Bo to nie patriotyczne? Bo dla innego kraju? Bo porzucił kraj? A do czego mieli się pchać, do zmarnowania sobie życia? Dzisiejsi wielcy samozwańczy patrioci widzą tylko patriotyzm w okresie II wojny . Tamci też walczyli o wolność w RAFie Nasza władza traktuje polaków wybiórczo
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 sie 2018, 22:10 przez awareness, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiem, że nic nie wiem - SOKRATES