Prawda i mity o II W.Ś według Ciekawego

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Gabriel
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Sobą

Prawda i mity o II W.Ś według Ciekawego

Nieprzeczytany post autor: Gabriel »

Wątek wydzielony z tematu
http://katharsis.j.pl/viewtopic.php?p=655201#p655201
Ciekawy pisze: niedziela 12 maja 2019, 14:52 To Niemcy mordowali Polaków, Żydów, bo nie podobała im się polityka Hitlera.
Przecież polityka Hitlera zakładała stworzenie rasy czysto aryjskiej. I jednym z założeń było wymordowanie Polaków i Żydów. I Niemcy to robili. Więc jak mogła nie podobać się im polityka Hitlera, skoro się do niej stosowali?
Albo ja coś zle zrozumiałem, albo Ty tak niejasno piszesz.
Ostatnio zmieniony niedziela 12 maja 2019, 16:25 przez Nataraj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dodanie linku
Tylko silni nie ulegają pokusom.

Awatar użytkownika
Belial
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Rak

Re: Prawda i mity o II W.Ś według Ciekawego

Nieprzeczytany post autor: Belial »

Gabriel pisze: niedziela 12 maja 2019, 15:03
Ciekawy pisze: niedziela 12 maja 2019, 14:52 To Niemcy mordowali Polaków, Żydów, bo nie podobała im się polityka Hitlera.
Przecież polityka Hitlera zakładała stworzenie rasy czysto aryjskiej. I jednym z założeń było wymordowanie Polaków i Żydów. I Niemcy to robili. Więc jak mogła nie podobać się im polityka Hitlera, skoro się do niej stosowali?
On ma na myśli ze Hitler dlatego mordował Żydów i Polaków bo im nie podobała się jego polityka. No bardzo to płytkie ale tam. Mordował dlatego że zarówno wszystkich Słowian( nie tylko Polaków ) , Żydów, Romów uważał za podludzi tak samo jak psychicznie chorych czy homoseksualistów. Traktował ja robactwo, które należy wyplenić i stworzyć czysto rasowy aryjski świat. A nie dlatego że się komuś polityka jego nie podobała. Trzeba zauważyć ze w okupawanej np. Francji nie było aż takiego terroru jak na wschodzie, że pojmanych do niewoli żołnierzy alianckich traktowano zgodnie z konwencją genewska wyjątki się oczywiście zdarzały ale nie było takiego traktowania jak w przypadku żołnierzy polskich, rosyjskich czy innych ze wschodu Europy.
Ostatnio zmieniony niedziela 12 maja 2019, 16:26 przez Nataraj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana tytułu posta
Byłem z Legionem,kryłem się w Neronie, byłem też w Judaszu. Imię me Belial.

Awatar użytkownika
Gabriel
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Belial pisze: niedziela 12 maja 2019, 15:09
Gabriel pisze: niedziela 12 maja 2019, 15:03
On ma na myśli ze Hitler dlatego mordował Żydów i Polaków bo im nie podobała się jego polityka. No bardzo to płytkie ale tam. Mordował dlatego że zarówno wszystkich Słowian( nie tylko Polaków ) , Żydów, Romów uważał za podludzi tak samo jak psychicznie chorych czy homoseksualistów. Traktował ja robactwo, które należy wyplenić i stworzyć czysto rasowy aryjski świat. A nie dlatego że się komuś polityka jego nie podobała. Trzeba zauważyć ze w okupawanej np. Francji nie było aż takiego terroru jak na wschodzie, że pojmanych do niewoli żołnierzy alianckich traktowano zgodnie z konwencją genewska wyjątki się oczywiście zdarzały ale nie było takiego traktowania jak w przypadku żołnierzy polskich, rosyjskich czy innych ze wschodu Europy.
No fajnie. Teraz wiem o co chodzi. Ale miałem pewien dylemat komu ta polityka się nie podobała: Niemcom czy Polakom i Żydom. Teraz już wiem. Dzięki za wyjaśnienie. :okok:
Ostatnio zmieniony niedziela 12 maja 2019, 16:34 przez Nataraj, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Belial
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Gabriel pisze: niedziela 12 maja 2019, 15:21
Belial pisze: niedziela 12 maja 2019, 15:09

No fajnie. Teraz wiem o co chodzi. Ale miałem pewien dylemat komu ta polityka się nie podobała: Niemcom czy Polakom i Żydom. Teraz już wiem. Dzięki za wyjaśnienie. :okok:
Do usług. Napisałem tak jak to zrozumiałem ale bardzo możliwe że zaraz zostanę przywołany do porządku :polewka:
Ostatnio zmieniony niedziela 12 maja 2019, 16:27 przez Nataraj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gabriel
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Belial pisze: niedziela 12 maja 2019, 15:23
Gabriel pisze: niedziela 12 maja 2019, 15:21
Do usług. Napisałem tak jak to zrozumiałem ale bardzo możliwe że zaraz zostanę przywołany do porządku :polewka:
No może nie będzie tak zle. :napewno?:
Ostatnio zmieniony niedziela 12 maja 2019, 16:27 przez Nataraj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ciekawy
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Tajemniczy...
Znak zodiaku: Skorpion

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

I warto tu też zauważyć, że, niektórzy Polacy dla Niemców i, Hitlera pracowali, za co mieli korzyści.
Byli Polacy, współpracujący z hitlerowskimi Niemcami i zdradzali swoich Rodaków, jak i, Polskę. Dlatego było "Podziemie Polskie", w których byli również żołnierze Armii Krajowej, mieli swoich dowódców i wykonywali wyroki na zdrajcach Polski, na Polaków.

Czy ktoś sobie w tamtych czasach, z własnej chęci wybrał wojnę, okrucieństwa, grabież mienia, zniszczenia, mordowanie niewinnych ludzi?
Czy zwykli ludzie, mieszkańcy ( nie tylko w Polsce, ale i na Świecie ), mieli jakiś wpływ na rozpoczęcie wojny przez polityka- Hitlera?
Ludzie żyli w strachu i się bali.

Do dzisiaj tak jest w Korei Północnej, w totalitaryzmie, gdzie ludzie tam żyją codziennym strachu, a WŁADZA sama siebie wybiera do rządu, bo tam nie istnieje: DEMOKRACJA.
Kontrolują w tym, zamkniętym kraju wszystko: ile się rodzi dzieci, nie ma wolności prasy, mediów, ani w Internecie. Internet jest mocno ograniczany i nie każdy ma do niego dostęp, a i tak wszystko kontroluje władza.
Nie można powiedzieć nic złego na władzę, bo jest to wychwytywane i ludzi się za to karze.

W krajach z totalitaryzmem, nie ma ani wolności w społeczeństwie, ani demokracji. Rządzi tylko wojsko i władza.
Czy ludziom się podoba żyć w Korei Północnej? Nie, nie podoba się, tyle że nie mają innego wyjścia.

Za sprzeciw, ludzi się karze nawet śmiercią.
I tak samo było podczas wojny światowej. Ludzie się wszystkiego bali. No a: mordowanie Żydów, Cyganów ( Polaków, Hitler tak od razu nie zabijał, tylko najpierw wolał mieć z nich korzyści ), to inna sprawa.
On był "Fanatykiem", był szalony na głowę, dlatego nienawidził Żydów i Cyganów. Do Polaków miał trochę inne podejście, a zabijał ich tylko wtedy, kiedy jemu się sprzeciwiali.
Ostatnio zmieniony niedziela 12 maja 2019, 16:28 przez Nataraj, łącznie zmieniany 1 raz.
Czasami smutne i trudne życie... :slonko:

Awatar użytkownika
Belial
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Ciekawy pisze: niedziela 12 maja 2019, 15:30 Do Polaków miał trochę inne podejście, a zabijał ich tylko wtedy, kiedy jemu się sprzeciwiali.
Co ty za brednie wypisujesz ? No większej głupoty już nie czytałem. Od pierwszych dni wojny na terenach zajętych przez Niemców były mordy na Polakach zarówno cywilach kobietach, starcach, dzieciach jak i żołnierzach. Człowieku a później się dziwisz o podejście ? Jak takie rzeczy wypisujesz ?
Ostatnio zmieniony niedziela 12 maja 2019, 16:28 przez Nataraj, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Nataraj
MODERATOR
MODERATOR
Reakcje:
Jestem: FANEM MOTOCYKLI

Nieprzeczytany post autor: Nataraj »

Ciekawy pisze: niedziela 12 maja 2019, 15:30 [...] ( Polaków, Hitler tak od razu nie zabijał, tylko najpierw wolał mieć z nich korzyści ),
Jakie Hitler mógł mieć korzyści ? Majątkowe, seksualne czy jakie jeszcze ? To, że Polacy byli na przymusowych robotach w Niemczech to żadna nowość..To może były te korzyści ?
Ostatnio zmieniony niedziela 12 maja 2019, 16:29 przez Nataraj, łącznie zmieniany 1 raz.
Słabi szukają zemsty, silni wybaczają,
a inteligentni ignorują !
Najlepsza reakcja, to brak reakcji !

Awatar użytkownika
Belial
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Nataraj pisze: niedziela 12 maja 2019, 16:13
Ciekawy pisze: niedziela 12 maja 2019, 15:30 [...] ( Polaków, Hitler tak od razu nie zabijał, tylko najpierw wolał mieć z nich korzyści ),
Jakie Hitler mógł mieć korzyści ? Majątkowe, seksualne czy jakie jeszcze ? To, że Polacy byli na przymusowych robotach w Niemczech to żadna nowość..To może były te korzyści ?
Daj spokój, to jakaś farsa. Ten człowiek chyba sam nie widzi co pisze. No nie mogę uwierzyć że coś takiego może napisać MYŚLĄCY CZŁOWIEK.
Ostatnio zmieniony niedziela 12 maja 2019, 16:33 przez Nataraj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Belial
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Tytuł powinien brzmieć wg. Ciekawego. Bo nawet w Wikipedii nie ma takich głupot.
Ostatnio zmieniony niedziela 12 maja 2019, 16:29 przez Nataraj, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”