W 60 Rocznicę Unii Europejskiej

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Andromeda
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

W 60 Rocznicę Unii Europejskiej

Nieprzeczytany post autor: Andromeda »

Unia Europejska.jpg
Unia Europejska.jpg (12.09 KiB) Przejrzano 143 razy
Nie jestem bezkrytyczną sympatyczką Unii Europejskiej.
Jednak to właśnie na tym obszarze nastąpiła w XVIII wieku zdecydowana negacja ciągle jak chwast odradzającego się średniowiecza (zalewu ciemnoty, zacofania, kołtuństwa, zakłamania) zarówno w sferze społecznej jak i światopoglądowej. Moralnym głęboko zhumanizowanym wyzwaniem stała się idea Oświecenia - wolności, równości, braterstwa oparta na fundamencie rozumu, wiedzy i nauki, czyli cywilizacyjnego postępu.
Dziś wobec nawrotu średniowiecza w naszym kraju pisowska gołota podejmuje się egzorcyzmowej misji o. Rydzyka, czyli „honorowego ” szebelkowania z opętaną przez szatana Europą.
Popieram „szatańską” Unię Europejską !!!
Unia Eurpejska. Parlament.jpg
Unia Eurpejska. Parlament.jpg (7.14 KiB) Przejrzano 143 razy

Awatar użytkownika
krat1
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: człowiekiem
Znak zodiaku: Skorpion

Re: W 60 Rocznicę Unii Europejskiej

Nieprzeczytany post autor: krat1 »

Andromeda pisze:Unia Europejska.jpg
Nie jestem bezkrytyczną sympatyczką Unii Europejskiej.
Jednak to właśnie na tym obszarze nastąpiła w XVIII wieku zdecydowana negacja ciągle jak chwast odradzającego się średniowiecza (zalewu ciemnoty, zacofania, kołtuństwa, zakłamania) zarówno w sferze społecznej jak i światopoglądowej. Moralnym głęboko zhumanizowanym wyzwaniem stała się idea Oświecenia - wolności, równości, braterstwa oparta na fundamencie rozumu, wiedzy i nauki, czyli cywilizacyjnego postępu.
Dziś wobec nawrotu średniowiecza w naszym kraju pisowska gołota podejmuje się egzorcyzmowej misji o. Rydzyka, czyli „honorowego ” szebelkowania z opętaną przez szatana Europą.
Popieram „szatańską” Unię Europejską !!!Unia Eurpejska. Parlament.jpg
Ależ Średniowiecze takie jak my je znamy panowało właśnie "na tym obszarze". Więc trudno aby ustąpiło gdzie indziej.
Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to co, już masz w sobie.
+ Carlos Ruiz Zafón – Cień wiatru

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”