Dzień Zwycięstwa
„Historyczna”manipulacja w sprawie kapitulacji III Rzeszy
Zachód chcąc za wszelką cenę przypisać sobie decydująca rolę w zwycięstwie nad III Rzeszą pośpiesznie zaaranżował 7 maja 1945 r. w Reims we Francji kapitulację Niemiec. Żałośnie to wyszło, bo cały świat dobrze wiedział prawdę oczywistą, że Stalingrad i Kursk zdecydowały o zatknięciu flagi zwycięstwa na Brandenburskiej Bramie. Nasza zresztą też załopotała w złowieszczym szczególnie dla nas Polaków Berlinie. Jak by niechętnie na to patrzył ( Stalin, czy nie Stalin) Rosjanom należała się głównie chwała zwycięstwa, czyli formalny akt bezwarunkowego zwycięstwa nad hitlerowskimi Niemcami
Tak się też stało w nocy z 8 na 9 maja 1945 w kwaterze marszałka Żukowa w Berlinie, gdzie pod aktem kapitulacji złożył podpis głównodowodzący Wehrmachtu feldmarszałek Wilhelm Keitel. Tymczasem w Reims nawet ranga kapitulanta była niższa. Podpis złożył zaledwie szef oddziału operacyjnego zarządu sztabu Wehrmachtu generaloberst Alfred Jodl .
Tej prawdy nowe pokolenie Polaków nie pozna, bo "Bóg, honor, ojczyzna" nie uznaje prawdy
Dzień Zwycięstwa nad III Rzeszą
- Eryk
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Re: Dzień Zwycięstwa nad III Rzeszą
Tak marszałek a generał pułkownik to różnica.
- Yeti
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Ja widzę nie tylko różnicę stopnia wojskowego, ale i różnicę pełnionej funkcji na szczeblu dowodzenia ...Eryk pisze:Tak marszałek a generał pułkownik to różnica.
To zdarzenie z Reims można uznać za próbę zawarcia separatystycznego pokoju...
Ostatnio zmieniony wtorek 09 maja 2017, 18:33 przez Yeti, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..
Eryk pisze:Tak marszałek a generał pułkownik to różnica.