Druga Wojna Światowa w skrócie
- Kocur
- EKSPERT

- Reakcje:
- Jestem: Bilbo czasem Traf
Druga Wojna Światowa w skrócie
Natrafiłem ostatnio na fajny filmik, który pokazuje jak zmieniał się front w czasie Drugiej Wojny Światowej. Jest to zapis dzień po dniu- taki szybki przekrój rozrostu i upadku Trzeciej Rzeszy.
- Kocur
- EKSPERT

- Reakcje:
Re: Druga Wojna Światowa w skrócie
Ciekawie jest obserwować wojnę Stalina z Finlandią. Myślę, że ta wojna pokazała jego słabość i dała Niemcom podstawy do myślenia o zwycięstwie nad Związkiem Radzieckim 
- Nataraj
- MODERATOR

- Reakcje:
- Jestem: FANEM MOTOCYKLI
- Znak zodiaku:

Niemcy poczytali sobie zwycięstwo nad Rosja jako cos łatwego... Ale nie przewidzieli, ze sojusznikiem Rosjan będzie.... zima.. Slawna bitwa o Stalingrad...Kocur pisze: wtorek 01 sie 2017, 10:47 Ciekawie jest obserwować wojnę Stalina z Finlandią. Myślę, że ta wojna pokazała jego słabość i dała Niemcom podstawy do myślenia o zwycięstwie nad Związkiem Radzieckim![]()
Zle zrobili atakując Rosje zimą... Gdyby zaatakowali o każdej innej porze roku, to kto wie jakby to się skonczylo.. Czy Rosja nie przegralaby tej walki...
Słabi szukają zemsty, silni wybaczają,
a inteligentni ignorują !
Najlepsza reakcja, to brak reakcji !
- Kocur
- EKSPERT

- Reakcje:
Niemcy zaatakowali ZSRR latemJanusz pisze: wtorek 01 sie 2017, 12:43Niemcy poczytali sobie zwycięstwo nad Rosja jako cos łatwego... Ale nie przewidzieli, ze sojusznikiem Rosjan będzie.... zima.. Slawna bitwa o Stalingrad...Kocur pisze: wtorek 01 sie 2017, 10:47 Ciekawie jest obserwować wojnę Stalina z Finlandią. Myślę, że ta wojna pokazała jego słabość i dała Niemcom podstawy do myślenia o zwycięstwie nad Związkiem Radzieckim![]()
Zle zrobili atakując Rosje zimą... Gdyby zaatakowali o każdej innej porze roku, to kto wie jakby to się skonczylo.. Czy Rosja nie przegralaby tej walki...
Powinni to zrobić jeszcze na wiosnę i wtedy mieliby szansę, ale też nie można być pewnym. Na filmiku widać jakie terytorium zajęli i w skali całego Związku Radzieckiego nie było to olbrzymie terytorium.
- Nataraj
- MODERATOR

- Reakcje:
- Jestem: FANEM MOTOCYKLI
- Znak zodiaku:

Możliwe, ze to było i latem... Ale więcej wlasnie się slyszy i mowi o tej ich zimowej wyprawie i klesce pod Stalingradem... Oj chyba musze pouczyć się historii...Kocur pisze: wtorek 01 sie 2017, 12:58Niemcy zaatakowali ZSRR latemJanusz pisze: wtorek 01 sie 2017, 12:43
Niemcy poczytali sobie zwycięstwo nad Rosja jako cos łatwego... Ale nie przewidzieli, ze sojusznikiem Rosjan będzie.... zima.. Slawna bitwa o Stalingrad...
Powinni to zrobić jeszcze na wiosnę i wtedy mieliby szansę, ale też nie można być pewnym. Na filmiku widać jakie terytorium zajęli i w skali całego Związku Radzieckiego nie było to olbrzymie terytorium.![]()
Słabi szukają zemsty, silni wybaczają,
Gdyby zajęli Moskwę, to byłoby już po walce. Bo na tym kawałku który zajęli znajdowała się większość przemysłu dalej były głównie lasy i syberia. A gospodarka radziecka tak samo jak armia była sterowana centralnie, więc bez ośrodka władzy syberyjskim chłopom niespecjalnie chciałoby się z kijami rzucać na niemieckie czołgi.Kocur pisze: wtorek 01 sie 2017, 12:58Niemcy zaatakowali ZSRR latem
Powinni to zrobić jeszcze na wiosnę i wtedy mieliby szansę, ale też nie można być pewnym. Na filmiku widać jakie terytorium zajęli i w skali całego Związku Radzieckiego nie było to olbrzymie terytorium.![]()
Niemcy popełnili ogromny błąd, że zaatakowali tak późno. Gdyby zrobili to jeszcze w '39 to mieliby duże szanse na wygranie tej wojny w swoim ulubionym błyskawicznym stylu. Oni jednak woleli iść na Zachód. Bardzo zła strategicznie decyzja. Kraje zachodnie nie miały im nic do zaoferowania. Poza terytorium. A ZSRR to olbrzymie zasoby ropy, surowców kopalnych, zwłaszcza metalu i przede wszystkim ludzi. Francja skapitulowała 22 czerwca 1940 i to był ostatni moment kiedy atak na Ruskich mógł się udać. Potem było już za późno, bo technologia radziecka zaczęła pospiesznie odrabiać zaległości, pojawiły się np czołgi T34, których w Finlandii jeszcze nie było. Niemcy byli tak pewni wygranej, że olali kompletnie rozpoznanie przeciwnika i o tych czołgach nie wiedzieli.
Atak na Wschód był największym niemieckim błędem w tej wojnie i być może najgorszą strategicznie decyzją w całej wojnie. W '41 można było już tylko grzecznie głaskać Ruskich i czekać cierpliwie dopóki niemiecka technologia nie da im ponownie strategiczniej przewagi. Gdyby zaatakowali mając już V-2 to cała wojna wyglądałaby inaczej i dzisiaj mieszkalibyśmy w Generalnej Guberni. I pewnie od kilkudziesięciu lat jeździli volkswagenami a nie jakimiś maluchami + syrenkami.
Ale najbardziej ze wszystkich krajów biorących udział z tej wojnie podziwiam Finlandię. Jedyny kraj który kiedykolwiek pokonał Związek Radziecki. I do tego w tak pięknym stylu. A kawał o tej wojnie jest jednym z moich ulubionych kultowych kawałów wszechczasów. Najśmieszniejsze jest w nim to, jak bardzo jest bliski prawdy, więc najbardziej śmieją się ci, co wiedzą coś więcej o wojnie radziecko-fińskiej. xD
Wojna radziecko - fińska. Armia radziecka wdziera się na terytorium Finlandii. Nagle zza niewielkiego wzgórza dobiega głos:
- Jeden fiński żołnierz jest lepszy, niż dziesięciu Ruskich!
Radziecki dowódca szybko wybiera dziesięciu najlepszych wojaków i wysyła ich za wzgórze. Po chwili rozlegają się odgłosy strzałów, po czym
zapada cisza. Głos odzywa się znowu:
- Jeden fiński żołnierz jest lepszy, niż stu Ruskich!
Wściekły dowódca radziecki skrzykuje naprędce setkę najlepszych z pozostałych wojaków i wysyła ich za wzgórze. Rozlegają się strzały,
a po 10 minutach zapada cisza. Spokojny fiński głos rozlega się ponownie:
- Jeden fiński żołnierz jest lepszy, niż tysiąc Ruskich!
Niemożebnie wkurzony dowódca wysyła 1000 wojaków za wzgórze.Karabiny strzelają, granaty wybuchają... i znów cisza. W pewnym momencie zza krzaków wyczołguje się jeden ciężko ranny Rosjanin. Umierając, wydaje z siebie ostatnie słowa:
- Nie posyłajcie więcej naszych... To pułapka... Jest ich DWÓCH!
Zastrzegam sobie prawa autorskie do tekstów, które umieszczam. Jeśli ktoś będzie je kopiować w celach komercyjnych, to mam prawo wytoczyć sprawę i zarobić dzięki temu hajs.
- Kocur
- EKSPERT

- Reakcje:
Niektórzy naśmiewają się z Rosjan, ale ich rodzimej produkcji katiusze siały spustoszenie w niemieckich szeregach. Niemcy nie mogli zaatakować Rosji w 39, bo mieli wypowiedziana wojnę z zachodem, a dodatkowo polska kampania nie była taki spacerkiem jak się wydaje- Niemcy mieli w niej całkiem spore straty. Hitler musiał zaatakować ZSRR też z innego powodu- kończyły mu się zasoby, które musiał u Rosjan kupować, a wolał im nie płacić za ropę i stal