75 lat temu Niemcy wykonali w Auschwitz największą masową egzekucję

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Nataraj
MODERATOR
MODERATOR
Reakcje:
Jestem: FANEM MOTOCYKLI
Znak zodiaku: Rak

75 lat temu Niemcy wykonali w Auschwitz największą masową egzekucję

Nieprzeczytany post autor: Nataraj »

75 lat temu Niemcy rozstrzelali przed Ścianą Straceń w KL Auschwitz ok. 280 Polaków. Masowa egzekucja w dniu 28 października 1942 r. była największą w historii obozu – podkreślił historyk z Muzeum Auschwitz Adam Cyra.

0

„Egzekucja miała charakter odwetu na więźniach za sabotaż i akcje partyzanckie prowadzone na Lubelszczyźnie, a ofiarami byli głównie więźniowie przywiezieni z więzień w Lublinie oraz Radomiu w latach 1941-42” – podał Cyra na swym blogu cyra.wblogu.pl.

Nieżyjąca już historyk z Muzeum Auschwitz Danuta Czech w „Kalendarium wydarzeń w KL Auschwitz” pod datą 28 października 1942 r. zapisała, że Niemcy w bloku 3 zgromadzili ok. 280 Polaków. „Po porannym apelu i wyjściu komand roboczych poza obóz do pracy wyprowadzono (więźniów - red.) do bloku nr 11 i tam rozpoczęto rozstrzeliwania” – wspomniała.

Egzekucję opisał w powojennym raporcie z 1945 r. rtm. Witold Pilecki. „Rano na apelu, w różnych blokach pisarze zaczęli wywoływać numery więźniów, mówiąc, że wywołani mają pójść do Erkennungsdienst (pracownia fotograficzna) dla sprawdzenia fotografii. Wywołano wyłącznie Polaków - jak później stwierdziliśmy - przeważnie lubliniaków. Na bloku 3 powiedziano im, że będą rozstrzelani; rzucali kartki kolegom, co mieli jeszcze żyć, z prośbą o przekazanie rodzinom. Postanowili umrzeć »na wesoło« , żeby wieczorem o nich dobrze mówiono. Od bloku 3 szli kolumną w piątkach, głowy spokojnie nieśli wysoko, miejscami - uśmiechnięte twarze” – pisał.

Pilecki wyjaśniał, dlaczego Polacy tak spokojnie szli na śmierć. „Zapowiadane przez władze, potwierdzane przez kolegów przyjeżdżających z wolności wieści o tym, że za wybryk aresztowanego odpowiadała cała rodzina robiły swoje. Wiadomym było, że Niemcy w stosowaniu represji są bezwzględni i uśmiercają rodziny, wykazując w takich wypadkach bestialstwo, na jakie ich tylko stać. Jak wygląda bestialstwo? Któż od nas lepiej wiedział?” – pisał.

Rotmistrz wspominał, że pięciu skazanych przed egzekucją próbowało jednak wszcząć bunt, ale Ślązak, funkcjonariusz z bloku 11, zawiadomił esesmanów. Zastrzelili buntowników jako pierwszych.
Wśród zgładzonych był 23-letni Stanisław Dobrowolski z Nowego Krępca, związany z organizacją konspiracyjną założoną w Auschwitz przez Pileckiego. Cyra opisując tragiczne wydarzenia, zacytował relację byłego więźnia Mieczysława Zawadzkiego. „Podczas apelu porannego stałem jak zwykle na lewym skrzydle. Skazanym na rozstrzelanie, których numery wyczytano pod koniec jego trwania, polecono wystąpić z szeregów i przejść na lewą stronę. Stanisław Dobrowolski, przechodząc koło mnie, wręczył mi swój zegarek ze słowami: »Jeżeli przeżyjesz, to oddaj go moim rodzicom i powiedz, jak zginąłem«" – relacjonował świadek.

„W oczach śpiewaka ukazały się łzy”
O Dobrowolskim wspominał po wojnie także były więzień Mieczysław Zając. „Miał piękny, męski, tenorowy głos. Często śpiewał. Lubił sentymentalne piosenki, których z przyjemnością słuchano. Do jego żelaznego repertuaru należały przedwojenne przeboje m.in. »Jesienne róże« i »Ta ostatnia niedziela«. W nocy z 27 na 28 października śpiewał tak, jakby w sentymentalne słowa przebojów chciał przelać swe wszystkie uczucia, całą duszę. (...) A potem w trakcie porannego apelu pisarz blokowy wyczytał kilkanaście numerów, m.in. numer Dobrowolskiego. Wszyscy wiedzieli dobrze, że w warunkach lagrowych nie wróżyło to nic dobrego. Janek Stawarz stojący obok Dobrowolskiego usłyszał z jego ust: »na pewno rozwałka«. W oczach śpiewaka ukazały się łzy” – relacjonował po wojnie Zając.

Więzień Jan Olszyński stracił w egzekucji ojca. „Ukryłem się w bloku nr 10 i poprzez drewniane »kosze« znajdujące się na jego oknach widziałem dokładnie załadunek na drewniany wóz ciał rozstrzelanych. Potem szedłem za tym wozem, trzymając w ręku czapkę zdjętą z głowy i towarzysząc ojcu aż do bramy z napisem »Arbeit macht frei« w tej jego ostatniej drodze do krematorium” – wspominał po wojnie.

Niemcy założyli obóz Auschwitz w 1940 r., aby więzić w nim Polaków. Auschwitz II-Birkenau powstał dwa lata później. Stał się miejscem zagłady Żydów. W kompleksie obozowym funkcjonowała także sieć podobozów. W Auschwitz Niemcy zgładzili co najmniej 1,1 mln ludzi, głównie Żydów, a także Polaków, Romów, jeńców sowieckich i osób innej narodowości. Pod Ścianą Straceń Niemcy w latach 1941-43 rozstrzelali wiele tysięcy osób, głównie Polaków.

http://www.tvp.info/34559843/75-lat-tem ... -egzekucje

Nie możemy zapomnieć o tym.... Pamiętajmy....
Słabi szukają zemsty, silni wybaczają,
a inteligentni ignorują !
Najlepsza reakcja, to brak reakcji !

Awatar użytkownika
Scorpion
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Prawdziwy samiec
Znak zodiaku: Skorpion

Re: 75 lat temu Niemcy wykonali w Auschwitz największą masową egzekucję

Nieprzeczytany post autor: Scorpion »

I pomyśleć, że Polaczki teraz tam wyjeżdżają by robić na ten szwabski pomiot. :zlosliwiec:

Awatar użytkownika
imn[a]min
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: ... ASZ

Nieprzeczytany post autor: imn[a]min »

Scorpion pisze: czwartek 26 paź 2017, 18:25 I pomyśleć, że Polaczki teraz tam wyjeżdżają by robić na ten szwabski pomiot. :zlosliwiec:
Ja jednak przychylę się do Twojej wypowiedzi.
Też mi się nie podoba, to iż Niemcy mimo przegrania obu wojen, zrobili sobie z Europy Wschodniej kolonię niewolników i parobków za półdarmo.
Podbili Europę gospodarczo, i w wielu państwach zakłady pracy wypracowują ich zyski. Potem się chwalą, iż mają najwyższy dochód narodowy brutto.
Ileż to zakładów pracy czy mediów jest w ich rękach w Polsce i innych krajach. Rozumiem partnerski biznes, ale tu idzie o zawłaszczenie tych narodów.
Nie podoba mi się też przymusowa nauka języka obcego.
Konopnicka by się w grobie przewracała, jak by zobaczyła co się dziś wyrabia... pisała: "Nie rzucim ziemi skąd nasz ród, nie damy pogrześć mowy. (...) Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz, ni dzieci nam germanił." - A iluż to naszych krajan wyjeżdża za chlebem do Niemiec? Dlaczego siłą ustawy narzucono naszym dzieciom naukę języka Niemieckiego w szkołach? Nie mam nic do tego, gdyby było to dla chętnych, - bo to ich wybór, ale ustawowy przymus jako obowiązkowy program nauczania?!
Tak samo jestem przeciwny nauce języka angielskiego. Postępująca westernizacja wytraciła to co zawsze było podwaliną każdego kraju, - własną, odrębną kulturowość i język. A my brniemy w to bagno jak niewidomi.
:dziadek:

Awatar użytkownika
Nataraj
MODERATOR
MODERATOR
Reakcje:

W związku z zaistniałym off-topem dalsza część tematu znajduje się tutaj
http://katharsis.j.pl/viewtopic.php?p=412035#p412035

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Wariatka:)
Znak zodiaku: Koziorożec

Nieprzeczytany post autor: Mamba »

imn[a]min pisze: czwartek 26 paź 2017, 23:02
Scorpion pisze: czwartek 26 paź 2017, 18:25 I pomyśleć, że Polaczki teraz tam wyjeżdżają by robić na ten szwabski pomiot. :zlosliwiec:
Ja jednak przychylę się do Twojej wypowiedzi.
Też mi się nie podoba, to iż Niemcy mimo przegrania obu wojen, zrobili sobie z Europy Wschodniej kolonię niewolników i parobków za półdarmo.
Podbili Europę gospodarczo, i w wielu państwach zakłady pracy wypracowują ich zyski. Potem się chwalą, iż mają najwyższy dochód narodowy brutto.
Ileż to zakładów pracy czy mediów jest w ich rękach w Polsce i innych krajach. Rozumiem partnerski biznes, ale tu idzie o zawłaszczenie tych narodów.
Nie podoba mi się też przymusowa nauka języka obcego.
Konopnicka by się w grobie przewracała, jak by zobaczyła co się dziś wyrabia... pisała: "Nie rzucim ziemi skąd nasz ród, nie damy pogrześć mowy. (...) Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz, ni dzieci nam germanił." - A iluż to naszych krajan wyjeżdża za chlebem do Niemiec? Dlaczego siłą ustawy narzucono naszym dzieciom naukę języka Niemieckiego w szkołach? Nie mam nic do tego, gdyby było to dla chętnych, - bo to ich wybór, ale ustawowy przymus jako obowiązkowy program nauczania?!
Tak samo jestem przeciwny nauce języka angielskiego. Postępująca westernizacja wytraciła to co zawsze było podwaliną każdego kraju, - własną, odrębną kulturowość i język. A my brniemy w to bagno jak niewidomi.
Obawiam się ,że ja więcej wydaje miesięcznie kasy w PL niż autor tego wątku przez rok :)Nie wspomnę już o tym jak jestem obecna w PL , to jeszcze więcej :)
Natomiast jeżeli chodzi o Polaków którzy pracują (pracowali)zagranicą, a również w Niemczech , to Ci ludzie przez okres wieloletni i za rządów PO zwłaszcza, mają najwięcej wkładu w polską gospodarkę , gdyby nie Oni to biorąc pod uwagę zniszczony cały przemysł w Polsce i brak pracy , Polska byłaby na dnie gospodarczym , a tak jakoś jeszcze istniała - na kredyt ale istniała .
Każdy kto miał na tyle ambicji by utrzymać swoją rodzinę i móc godnie funkcjonować decydował się na wyjazd zarobkowy , by moc wydać te pieniądze w swojej ojczyźnie .
Nikt nie wyjeżdza z miłości do innego kraju tylko w konkretnej sprawie i z różnych względów .Ludzie będący na obczyznie dopiero doceniają swoją tożsamość i korzenie z tęsknoty, z niemocy bycia z nią co dzień, z rodziną ect .
Wielu z tym osobników nie wyjechało dlatego ,że w innym kraju są kokosy i raj , bo to bzdura , tam trzeba wykazać się ciężką praca , kompetencją , zaangażowaniem, siłą i wytrzymałością. Ludzie wyjeżdżają bo nie dostają od swojego kraju tego co powinni otrzymać -godnego życia .Rządzący nie byli długie lata zainteresowani życiem społeczeństwa, jego poziomem , możliwością rozwoju , ani żadną inna płaszczyzną ich życia .
Gdyby nie Ci ludzie i ich wkład w gospodarkę w PL za czasów chociażby tylko 8-letnich rządów PO , to Polska byłaby w ruinie gospodarczej .Jak to kilka lat temu "zacny" pan Tusk postanowił się pochwalić medialnie o wzroście gospodarczym i z uśmiechem na ustach czynił z ludzi idiotów-z własnych rodaków .Zapomniał pan Tusk dodać w okresie 4- letnim 50% społeczeństwa pracowało za granicami kraju i to właśnie ich finanse trzymały polską gospodarkę przy życiu . Pan Tusk powyganiał tych ludzi z kraju , z kraju który sukcesywnie sprzedawał i niszczył .To dzięki zwykłym Polakom Polska jeszcze żyła , oddychała , to dzięki ich rodzinom które inwestowały i wkładały swoje zarobki w polską gospodarkę dzisiaj Polska ma szanse stać się niezależna .
Płacili wysoką cenę ,taką jak rozstanie z rodziną , z dziećmi .W wielu przypadkach młodzi ludzie stawali na krawędzi rozpadów małżeńskich , bo rozstanie i tęsknota jest potrzebna, ale nie na wiele lat. Wtedy kiedy trzeba należy być z bliskimi i ich wspierać - często nie mieli takiej szansy .
Zastanawiam się co taki osobnik może o tym wiedzieć jak On nie ma zielonego pojęcia o Świecie .
Głupota nie jest skromna , pokorna, wyciszona, nie ulega zwątpieniu ani refleksji -głupota jest wyniosła i głośna -tu mamy jej świetny pokaz który zaoferował Nam pan skorpion .Polak , który odnosi się w pogardą do drugiego Polaka nie jest godny swojej ojczyzny .

Awatar użytkownika
Nataraj
MODERATOR
MODERATOR
Reakcje: