Odczytano Słowiańskie runy
- francik
- zadomowiony

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Odczytano Słowiańskie runy
Chciałbym abyście i Wy równiez obejrzeli ten filmik,o ile interesuje Was historia Starożytnej Polski !!!,a nastepnie chciałbym poznać Wasza opinię na temat jego treści
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Re: Odczytano Słowiańskie runy
Straszliwie długi ten filmik, na razie obejrzałam niespełna połowę. Aby to w ogóle ocenić, trzeba by mieć sporą wiedzę. Także naprawdę nie wiem, co o tym sądzić. Niby objaśnienia tego pana brzmią logicznie, ale z drugiej strony każdy nieco bardziej rozgarnięty człowiek potrafiłby dorobić jakąś wiarygodną ideologię do tych znaczków. Zwłaszcza, że niektóre wydały mi się jednak nieco naciągane. Zweryfikować to można jedynie odczytując jakieś dłuższe teksty zapisane tymi runami. Do tego jednak trzeba znać starosłowiańskie języki i jeszcze zapewne kilka innych, np. łacinę. Trzeba także mieć ogromną wiedzę na temat zabytków i ogólnie historii tamtego okresu. Jednym słowem na tą chwilę nie wiem, co o tym myśleć.
Nie dyskutuj z chamem, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i wykończy doświadczeniem :P
- Bodzia
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: ŻABULĄ...xD
- Znak zodiaku:

Obejrzałam kawałek.... jak obejrzę całość, to jakoś się ustosunkuję....
Jednak sam już temat nasunął mi często pojawiające się pytanie..... Dlaczego Polska ( Słowianie) nie mają niemal żadnej historii sprzed czasów chrztu.....? Nie istnieliśmy......?
Jednak sam już temat nasunął mi często pojawiające się pytanie..... Dlaczego Polska ( Słowianie) nie mają niemal żadnej historii sprzed czasów chrztu.....? Nie istnieliśmy......?

Jestem w kropce......... zgadnij w której?
- francik
- zadomowiony

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Żabci zapewniam Cię ,że istnieliśmy.Polska nazywała sie wtedy Lechistan.Polacy-Lachowie,a Polki-Laszki.Wtedy Lechistan był potężnym państwem.
- antychryst
- WREDNIAK

- Reakcje:
- Jestem: dziwak
- Znak zodiaku:

Istnieliśmy, istnieliśmy tylko historycy nie bardzo chcą to potwierdzić. Ma rację gościu mówiąc że Germanie są odłamem Słowian, tylko żaden historyk nie potwierdza tego aby nie narazić się ówczesnym Niemcom twierdząc że Germanie wywodzą się z Słowian.Żabula pisze:QR_BBPOST Obejrzałam kawałek.... jak obejrzę całość, to jakoś się ustosunkuję....
Miej w dupie zdanie innych, rób to co ty uważasz za słuszne
Do tego fragmentu filmiku nie dotarłam, ale język niemiecki za bardzo się różni od języków słowiańskich. Jakoś trudno mi w taką teorię uwierzyć.antychryst pisze:(...) Ma rację gościu mówiąc że Germanie są odłamem Słowian, tylko żaden historyk nie potwierdza tego aby nie narazić się ówczesnym Niemcom twierdząc że Germanie wywodzą się z Słowian. :mysle: :okok:
Znalazłam na szybko taki artykuł: http://www.taraka.pl/genetyczna_granica ... n_germanow - niestety nie wiem jak zweryfikować jego wiarygodność. Wydaje mi się, że bez solidnej, naukowej wiedzy, to nawet nie ma co tutaj roztrząsać takich tematów, bo można tylko wyjść na głupka snując hipotezy wyssane z palca. Także ja pozostanę sceptyczna.
Nie dyskutuj z chamem, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i wykończy doświadczeniem :P
- francik
- zadomowiony

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Według mnie Germanie nie są odłamem Słowian,ale ich runy mogły być ściągnięte od Słowian.
- antychryst
- WREDNIAK

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Właśnie trudno to stwierdzić z 100% pewnością, jednak po co powstał ten słownik o którym wspominał ten gościu ??francik pisze:QR_BBPOST Według mnie Germanie nie są odłamem Słowian,ale ich runy mogły być ściągnięte od Słowian.
- francik
- zadomowiony

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

A ten słownik tez mnie zastanawia.Ale nigdzie go nie ma. 
- antychryst
- WREDNIAK

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Podejrzewam że mają go Niemcy, jednak nigdy do tego się nie przyznają bo to by potwierdzało ich pochodzenie od Słowian, a to byłby dla nich cios poniżej pasa.francik pisze:QR_BBPOST A ten słownik tez mnie zastanawia.Ale nigdzie go nie ma.