Komuno wróć?

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Lady Li
Założycielka KATHARSIS
Założycielka KATHARSIS
Reakcje:
Jestem: adm.lilianna@interia.pl
Znak zodiaku: Waga

Komuno wróć?

Nieprzeczytany post autor: Lady Li »

Jechałam niedawno na zakupy i mijając nowo-wybudowane osiedle zobaczyłam na murach napis : ” komuno wróć”. W pierwszej chwili pomyślałam sobie, że małolactwo wszędzie znajdzie pole do popisu. Jednak po dłuższym zastanowieniu doszłam do wniosku, że przecież dzisiejsza młodzież nie ma pojęcia czym była komuna i cóż ten napis może znaczyć.

Zaświtała mi w głowie myśl, że tym wandalem musiał być ktoś starszy np. 40-50 letni. Ktoś kto, przeżył co nieco w tym ustroju i faktycznie za nim tęskni. Nie wydaje mi się jednak by osoby w tym wieku bazgrały po murach. No jest jeszcze trzecia opcja. Mianowicie zrobił to ktoś młody , ot tak bez namysłu napisał coś co gdzieś już widział i uznał za dowcipne.
Tak czy siak napis ten skłonił mnie do refleksji . Zaczęłam się zastanawiać czy faktycznie są ludzie w naszym kraju, którzy mogliby tęsknić za komuną ? Często przecież słyszymy narzekania zwłaszcza starszych ludzi na obecną rzeczywistość. Przecież nie każdy odnalazł się szczęśliwie w nowej rzeczywistości po upadku komunizmu.

Niektórzy pamiętają przecież, że poprzedni ustrój gwarantował wszystkim po równo. My maluczcy czyli obywatele mieliśmy takie same prawa i obowiązki. Lepszymi ludźmi byli jedynie dygnitarze i Ci blisko władzy. Cała reszta musiała dopasować się do ustalonych reguł. Pamiętamy przecież, że to ile zarabialiśmy było ustalane odgórnie. Nie ważne, czy byłeś lekarzem, aktorem czy sprzedawczynią wszyscy musieli w danym zawodzie zarabiać tyle samo.
Podobna sytuacja miała miejsce w sklepach, ceny były regulowane. Państwo ustalało ile co kosztowało , oczywiście o ile towar w sklepie się znajdował, bo dobrze wiemy, że często półki świeciły pustkami. Nie było zatem problemu, że gdzieś można coś kupić taniej. No i nasze ukochane kartki na mięso, cukier, benzynę….tak…tak ….to też pamiętam. Wszyscy dostawaliśmy kartki i musieliśmy wykazać się nie lada pomysłowością by w razie potrzeby powymieniać się na coś innego.
W sklepach dramat….na ogół nic nie było, no oczywiście poza niemiłymi, wiecznie naburmuszonymi i znudzonymi Paniami sprzedawczyniami. Ale jak już coś rzucili to dopiero się działo. Kolejki całe dnie i noce ( np. po mięso, pomarańcze, piórniki i przybory szkolne, papier toaletowy). Ja pamiętam , że stałam z siostrą w kolejce po juniorki. Obie kupiłyśmy tyle tylko, że kilka numerów za duże bo innych nie było. Później nasza babcia kombinowała z kim by te cudeńka zamienić i na co.
Takie to były czasy….Jak można za takim życiem tęsknić?

A pamiętacie saturatory i pyszną wodę sodową? Mniam….mniam pychotka, że o szklance na łańcuchu nie wspomnę bo jak przypomnę sobie ile ust i szminek było na nich odciśniętych to słabo mi się robi. A ubrania? Nie było nic…co zdolniejsi i bardziej pomysłowi szyli sami z czegokolwiek co się udało kupić. Inni byli skazani na szaro-bure coś….wszyscy wyglądaliśmy podobnie.

Ale…może właśnie to podobnie i tak samo, tak bardzo zapamiętaliśmy i stąd ta tęsknota? Nie było takiej przepaści materialnej między ludźmi więc nie było czego zazdrościć sąsiadom. Wszyscy jechaliśmy na tym samym wózku.

Zapytałam o to znajomych, których zaprosiliśmy z X na wieczorne pogaduchy przy winku i kominku. Zadałam im pytanie czy jest coś za czym mogliby tęsknić? coś co jest związane z komuną….Dodam, ze średnia wieku była od 35-50 lat…więc jak najbardziej dzieci komunizmu. Oczywiście pośmialiśmy się jak zaczęliśmy wspominki o tym jak to kiedyś było i jak sobie z tą szarą rzeczywistością radziliśmy. Jednak nie wszystko można było obśmiać.
Pamiętaliśmy też , że przed naszymi szkołami i domami stały czołgi, że zabierano znajomych i sąsiadów na przesłuchania , że wszyscy bali się godziny policyjnej, że trzeba było się pilnować by nie podpaść władzy , bo wtedy można było iść do więzienia za samą twarz albo nazwisko. Doskonale wiemy, że ludzie ginęli, byli bici, mordowani albo słuch po nich ginął.
Czy za takim ustrojem można tęsknić? Za życiem w ciągłym strachu i niepewności, za godzinami, które trzeba było odstać w kolejkach by cokolwiek kupić na obiad, za brakiem wolności słowa i czynu. Nie można było myśleć i czuć….bo władza odgórnie mówiła jak mamy żyć i co jest dla nas dobre. Lepiej wiedziała czego nam do szczęścia trzeba ….a według niej trzeba było niewiele.
Dwa programy w tv przez nią kontrolowane, na Święta trochę pomarańcz , czasem wyrób czekolado-podobny. Byliśmy jak te baranki prowadzone na rzeź.
Czyżbyśmy już o tym zapomnieli?

Jeden z moich znajomych powiedział, że jakiś czas temu czytał jakieś badania, z których wynikało, że 60% społeczeństwa tęskni za tamtymi czasami. Trochę mnie to zszokowało przyznam. Pytano ludzi w grupie wiekowej 40-70 lat.
Wyobrażacie sobie? 60 % osób chciałaby by komuna znowu zapukała do naszych drzwi. Przeanalizowaliśmy temat i doszliśmy do wniosku, że starsi ludzie mogli tak faktycznie powiedzieć. Przecież to im w tej chwili najtrudniej się żyje. Renty i emerytury głodowe, wystarcza na chleb i mleko…..o godnej starości mowy nie ma. Służba zdrowia wiadomo w jakiej jest agonii…..a dawniej było inaczej. Każdemu przysługiwało darmowe leczenie i opieka. Było wiadomo czego się spodziewać i na co możemy liczyć. Jakoś się żyło bo pieniążków było niby mało ale też i nie było na co ich wydawać….puste półki pamiętacie? No i każdy właściwie miał tyle samo.

W takiej rzeczywistości człowiek mógł mieć poczucie bezpieczeństwa bo sam nie musiał się o nic martwić. To PAŃSTWO za niego działało, myślało, zajmowało się nim. To faktycznie spore ułatwienie. Po przemianie spora część społeczeństwa pewnie nie umiała i do dzisiaj nie umie odnaleźć się w nowej rzeczywistości.
Może stąd takie wyniki? A może dlatego, że czas leczy rany i już zapomnieliśmy, ile zła, nieszczęść, łez i strachu zafundował nam komunizm?….Sama nie wiem…..chcę wierzyć, że co by się nie działo to tamten ustrój już nie wróci….bo aż takimi głupcami nie jesteśmy by ktoś nam mówił co mamy myśleć i jak mamy żyć….mam nadzieję, że po raz drugi nie damy się zamknąć w getcie zwanym- Polska…..
Wierzę też, że nowe pokolenia tak kochają tą wolność, że nie pozwolą jej sobie odebrać. Naprawdę nie wiem jak można z sentymentem wspominać reżim, który rujnował ludziom życie. Owszem są absurdy, z których się śmiejemy, są filmy, które uwielbiamy bo odzwierciedlają tamtą kuriozalną rzeczywistość….ale to tyle…Jakoś nie dociera do mnie, że mogą faktycznie być ludzie, którzy tęsknią za komuną i tym wszystkim co ona ze sobą niesie…..
Powiem szczerze, że już same te badania mnie zszokowały….60% to sporo…..łudzę się odrobinkę, że tak deklarowały osoby, które nie chcą żyć w komunie ale po prostu nie są zadowolone z obecnej sytuacji. …..I chyba tego się będę trzymała….w przeciwnym razie musiałabym zacząć myśleć, że nasze społeczeństwo to banda matołów, nieudaczników, prostaków, którzy chcą być prowadzeni przez życie za rączkę…..a dobrze wiem, że tak przecież nie jest.

hope-73.blog.onet.pl

Czy naprawdę tęsknimy za komuną?
Co się gapisz? Weź flamaster i coś napisz! ;P

Awatar użytkownika
flores
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Znak zodiaku: Bliźnięta

Re: Komuno wróć?

Nieprzeczytany post autor: flores »

Nie pamiętam komuny ale są ludzie co chcą by wróciła bo inaczej się żyło i ludzie byli dla siebie inni...

Dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. :)
Te sympatyczne zachowuję w sercu.♥
Złośliwe wybaczam...

Namiętność Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa.
Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.

Only God can judge Me ...

Awatar użytkownika
antychryst
WREDNIAK
WREDNIAK
Reakcje:
Jestem: dziwak
Znak zodiaku: Wodnik

Nieprzeczytany post autor: antychryst »

Pomimo tych wszystkich minusów komuny jednak w tamtym systemie czułem się bardziej wolny jak obecnie. Obecnie człowiek jest inwigilowany na każdym kroku bardziej jak kiedyś. O ile zaistniał jakiś problem finansowy to po rozmowie z odpowiednim urzędnikiem zawsze spłatę można było rozłożyć na raty lub odsunąć w czasie. A dzisiaj :?: , za mordę i wypierd...aj a majątek na przetarg. Jak słyszę o wolności i demokracji w Polsce to krew mnie zalewa i nabieram chęci aby rozpierd...ić ten rząd i parlament jakąś mocną bombą aby jaja i resztki polityków jeszcze długo unosiły się w powietrzu. :mysle: :mur: :zly:
Miej w dupie zdanie innych, rób to co ty uważasz za słuszne

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Wariatka:)
Znak zodiaku: Koziorożec

Nieprzeczytany post autor: Mamba »

To muslaby byc ktos kto ma powyzej 50-lat ,zeby cokolwiek w tej komunie przezyl. Prawdopodobnie byla to osoba mloda , i z pewnoscia tego typu komentarze slyszy w swoim domu rodzinnym .Natomiast jezeli chodzi o ustroj komunistyczny to on nadal ma swoje oblicze na swiecie ,i jest dostepny do tego by poznac jego ideologie nawet dla osob mlodych , ktorzy nawet w obecnych czasach maja poglady ideologi komunistycznej .Wiadomo ,ze przezyc ja na wlasnej skorze taka jaka miala oblicze w Polsce ,to z pewnoscia jest to wiedza o wiele bogatsza niz tylko z zrodel wiedzy historycznej i naukowej .Ideologia komunistyczna roznila sie w poszczegolnych krajach , w zaleznosci od wplywow ZSRR.
W czasie ustroju komunistycznego nie prawda jest ,ze w kazdym zawodzie zarabialo sie tyle samo ani ,ze wszyscy mieli po rowno ,to tylko ideologia komunistyczna glosila taka propagande ,ktora nie miala nic wspolnego z rzeczywistoscia .
Co do tego ,czy tesknimy za komuna , to mysle ,ze pewnie coniektorzy tesknia co zreszta nie da sie ukryc i nadal maja taki tok myslowy, to jest podobno nieuleczalne :) .
Dla mnie to Bron Panie Boze od czegos podobnego .Odnosnie co do warunkow zycia spolecznego , czy jakiegokolwiek niezadowolenia to raczej wina lezy po stronie rzadzacych oraz mentalnosci spolecznej , a przede wszystkim od takich czynnikow jak ,wolnosc i niezaleznosc panstwa .
W sytuacji kiedy panstwo jest slabe pozbawione wlasnej madrosci i wolnosci rzadzenia sie swoimi dobrami ,pozbawione jest suwerennosci i niezaleznosc ,zawsze bedzie sie w nim odczuwac braki zadowolenia spolecznego i braki w kazdej dziedzinie zycia , bez wzgledu na ustroj .

Awatar użytkownika
antychryst
WREDNIAK
WREDNIAK
Reakcje:

Mamba pisze:QR_BBPOST W czasie ustroju komunistycznego nie prawda jest ,ze w kazdym zawodzie zarabialo sie tyle samo ani ,ze wszyscy mieli po rowno ,to tylko ideologia komunistyczna glosila taka propagande ,ktora nie miala nic wspolnego z rzeczywistoscia .
Potwierdzam nie do końca prawda, były rozbieżności ale mieściły się w granicach rozsądku, dla przykładu, pensja dyrektora była w wysokości trzykrotnego miesięcznego zarobku średnio zarabiającego pracownika fizycznego. Prawdą jest też to że dodatkowo otrzymywał premie i dodatki. Mimo wszystko te rozbieżności nie były aż tak ogromne jak obecnie. :mysle: :mur: :zly:

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

antychryst pisze:QR_BBPOST
Mamba pisze:QR_BBPOST W czasie ustroju komunistycznego nie prawda jest ,ze w kazdym zawodzie zarabialo sie tyle samo ani ,ze wszyscy mieli po rowno ,to tylko ideologia komunistyczna glosila taka propagande ,ktora nie miala nic wspolnego z rzeczywistoscia .
Potwierdzam nie do końca prawda, były rozbieżności ale mieściły się w granicach rozsądku, dla przykładu, pensja dyrektora była w wysokości trzykrotnego miesięcznego zarobku średnio zarabiającego pracownika fizycznego. Prawdą jest też to że dodatkowo otrzymywał premie i dodatki. Mimo wszystko te rozbieżności nie były aż tak ogromne jak obecnie. :mysle: :mur: :zly:
byly jeszcze bardziej , tylko o tym nie wolno bylo mowic christii ,jak i o wielu sprawach ,milczenie bylo narodowa tradycja .kazdy mial byc zadowolony podawac cegle i pomagac , piekny raj tylko szkoda ,ze dla idiotow . A teraz to chociaz Media Markt jest nie dla idiotow :)

Awatar użytkownika
antychryst
WREDNIAK
WREDNIAK
Reakcje:

Mamba pisze:QR_BBPOST

byly jeszcze bardziej , tylko o tym nie wolno bylo mowic christii ,jak i o wielu sprawach ,milczenie bylo narodowa tradycja .kazdy mial byc zadowolony podawac cegle i pomagac , piekny raj tylko szkoda ,ze dla idiotow . A teraz to chociaz Media Markt jest nie dla idiotow :)
Tylko jedno ale, w tamtym systemie pracując sam utrzymywałem swoją rodzinę i jednocześnie budowałem swój dom bez żadnego kredytu. Teraz nawet strach pomyśleć o tym. Twierdzę i będę z uporem twierdził że obecnie ogłupianie społeczeństwa, wciskanie wszelkich durnot i totalne zidiocenie nabrało takich rozmiarów że wielokrotnie przekroczyło to co było kiedyś, niestety wstyd się do tego przyznać :!: :mysle: :puknijsie:

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Tylko jedno ale, w tamtym systemie pracując sam utrzymywałem swoją rodzinę i jednocześnie budowałem swój dom bez żadnego kredytu. Teraz nawet strach pomyśleć o tym. Twierdzę i będę z uporem twierdził że obecnie ogłupianie społeczeństwa, wciskanie wszelkich durnot i totalne zidiocenie nabrało takich rozmiarów że wielokrotnie przekroczyło to co było kiedyś. :mysle: :puknijsie:
Mozliwe , praca byla obowiazkiem i nie brakowalo jej nikomu , ale wiesz skarbie jak Ty jestes ateista to moze te cegly dostales w prezencie ,bo trudno bylo je zdobyc tak ot sobie :) :jezyk: :kiss2:

Awatar użytkownika
antychryst
WREDNIAK
WREDNIAK
Reakcje:

Tylko jedno ale, w tamtym systemie pracując sam utrzymywałem swoją rodzinę i jednocześnie budowałem swój dom bez żadnego kredytu. Teraz nawet strach pomyśleć o tym. Twierdzę i będę z uporem twierdził że obecnie ogłupianie społeczeństwa, wciskanie wszelkich durnot i totalne zidiocenie nabrało takich rozmiarów że wielokrotnie przekroczyło to co było kiedyś. :mysle: :puknijsie:
Mozliwe , praca byla obowiazkiem i nie brakowalo jej nikomu , ale wiesz skarbie jak Ty jestes ateista to moze te cegly dostales w prezencie ,bo trudno bylo je zdobyc tak ot sobie :) :jezyk: :kiss2:
Niestety mylisz się, cegły miałem z rozbiórki budynku gospodarczego który nie był do niczego potrzebny bo wybrałem zawód murarz nie rolnik :!: . :mysle: :stop:

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Niestety mylisz się, cegły miałem z rozbiórki budynku gospodarczego który nie był do niczego potrzebny bo wybrałem zawód murarz nie rolnik :!: . :mysle: :stop:
Widzisz to zawdzieczasz wszystko sobie i swoim umiejetnoscia , ale teraz tez jest podobnie , ludzie nalezacy do zwyklej spolecznosci zawdzieczaja sobie wszystkie osiagniecia z ta roznica ,ze maja poczucie wolnosci wyznaniowej i wieksze poczucie wolnosci zycia tej wlasciwie pojetej .Ale niezaleznosci , suwerennosci , poczucia swobody dzialan w wzbogacaniu swojego narodu , nadal Polska nie posiada , smutne ale prawdziwe .Ale juz niebawem ta pelnia szczescia nastapi , jestem o tym gleboko przekonana .Polska to szczesciara ma czesto okazje na lepsze , tylko zeby to wykorzystac .

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”