Komuno wróć?

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
martin
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:

Re: Komuno wróć?

Nieprzeczytany post autor: martin »

flores pisze:QR_BBPOST Nie pamiętam komuny ale są ludzie co chcą by wróciła bo inaczej się żyło i ludzie byli dla siebie inni...
Nie była taka zła komuna jak ja opisują . prace miał każdy , szkol rożnego rodzaju było od liku , co prawda miodu nie było i za granice były trudności wyjechać , samochód kupić ,
Tak ludzie byli dla siebie życzliwsi i bardziej przyjaźnie nastawieni , nie było takiego podziału my a oni i nowo bogaccy nie zadzierali nosa .
Po śmietnikach nikt nie szukał żarcia , nikt ludzi na bróg nie wyrzucał.
Nadzieja jest drugą duszą nieszczęśliwca.
autor: Autor nieznany

Awatar użytkownika
antychryst
WREDNIAK
WREDNIAK
Reakcje:
Jestem: dziwak
Znak zodiaku: Wodnik

Nieprzeczytany post autor: antychryst »

Mamba pisze:QR_BBPOST
antychryst pisze:QR_BBPOST

Niestety mylisz się, cegły miałem z rozbiórki budynku gospodarczego który nie był do niczego potrzebny bo wybrałem zawód murarz nie rolnik :!: . :mysle: :stop:
Widzisz to zawdzieczasz wszystko sobie i swoim umiejetnoscia , ale teraz tez jest podobnie , ludzie nalezacy do zwyklej spolecznosci zawdzieczaja sobie wszystkie osiagniecia z ta roznica ,ze maja poczucie wolnosci wyznaniowej i wieksze poczucie wolnosci zycia tej wlasciwie pojetej .Ale niezaleznosci , suwerennosci , poczucia swobody dzialan w wzbogacaniu swojego narodu , nadal Polska nie posiada , smutne ale prawdziwe .Ale juz niebawem ta pelnia szczescia nastapi , jestem o tym gleboko przekonana .Polska to szczesciara ma czesto okazje na lepsze , tylko zeby to wykorzystac .
Okazji było wiele tylko każda władza rozpier...la tą Polskę jeszcze bardziej, zaczynając od Solidarności na czele z Wałęsą. Banda tępych nieuków dorwała się do władzy, każda następna powiela to co zapoczątkował Wałęsa. Nie mogę wyjść z podziwu że polski naród jest tak naiwny i daje się tak łatwo manipulować, jeden przypadek można zrozumieć ale następne :?: . Nawet małpa jak raz sparzy łapę to będzie w przyszłości tego unikać a Polacy :?: :mysle: :niewiem: :mur:
Miej w dupie zdanie innych, rób to co ty uważasz za słuszne

Awatar użytkownika
antychryst
WREDNIAK
WREDNIAK
Reakcje:
Jestem: dziwak
Znak zodiaku: Wodnik

Nieprzeczytany post autor: antychryst »

martin pisze:QR_BBPOST
flores pisze:QR_BBPOST Nie pamiętam komuny ale są ludzie co chcą by wróciła bo inaczej się żyło i ludzie byli dla siebie inni...
Nie była taka zła komuna jak ja opisują . prace miał każdy , szkol rożnego rodzaju było od liku , co prawda miodu nie było i za granice były trudności wyjechać , samochód kupić ,
Tak ludzie byli dla siebie życzliwsi i bardziej przyjaźnie nastawieni , nie było takiego podziału my a oni i nowo bogaccy nie zadzierali nosa .
Bardzo mądrze i trafnie Waść prawisz :!: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski:
Miej w dupie zdanie innych, rób to co ty uważasz za słuszne

Awatar użytkownika
flores
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Znak zodiaku: Bliźnięta

Nieprzeczytany post autor: flores »

antychryst pisze:QR_BBPOST
martin pisze:QR_BBPOST

Bardzo mądrze i trafnie Waść prawisz :!: :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski:
Też tak myślę :ok:

Dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. :)
Te sympatyczne zachowuję w sercu.♥
Złośliwe wybaczam...

Namiętność Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa.
Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.

Only God can judge Me ...

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Ryby

Nieprzeczytany post autor: Yeti »

Każde gwałtowne zmiany w systemie rządzenia krajem przynoszą w swoich początkach więcej szkody niż pożytku. Mim zdaniem najlepsze są zmiany wprowadzane na drodze ewolucji, ponieważ ludzie nadążają za przemianami. W innych przypadkach tego postępu nie widzimy ponieważ wprowadzając te zmiany nie mamy nowych wzorców postępowania. Jak zdążyłem zauważyć co w innej społeczności zdało egzamin w drugiej nie koniecznie wychodzi na dobre...
Podstawowym błędem przemian w Polsce było, zmiany wszystkiego począwszy od gospodarki, a skończywszy na podstawowych relacjach międzyludzkich, dlatego takie mamy efekty.
Aby jakiekolwiek zmiany miały szybki i korzystny wpływ na rozwój całego narodu powinna być wysoka świadomość całego społeczeństwa. Trudno jest to mnie powiedzieć, ale prawda jest taka, że nasze społeczeństwo jest przyzwyczajone do tego, żeby ktoś inny podejmował za nie ważne decyzje.
Jednak podejmowanie takich decyzji wiąże się z odpowiedzialnością za nie, niestety elity polityczne tej odpowiedzialności się boją. Co jest kolejnym przykładem na niską świadomość ogółu społeczeństwa.
Jakże na czasie jest stare motto z okresu Pozytywizmu "praca u podstaw"... W innym przypadku zmieniają się tylko elity rządzące, a metody zarządzania pozostają niezmienne, dla elit liczy się tylko ich dobrobyt, a nie świadomość ogółu, bo to jest dla nich wielkim zagrożeniem...
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..

Awatar użytkownika
Eryk
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Baran

Nieprzeczytany post autor: Eryk »

Odkąd pamiętam komuna preferowała osoby, które miały walutę z państw zachodnich. Taka osoba mogła bez problemu nabyć każde dobro materialne oraz dać łapówkę. Za Gierka dotyczyło to luksusowych dóbr takich jak mieszkanie czy samochód. Za Jaruzelskiego np. ubrań czy żywności. Najlepiej za generała był ustawiony, ten kto miał paczki z kościoła i rodzinę czy też pracował na zachodzie.

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Ryby

Nieprzeczytany post autor: Yeti »

Eryk pisze:QR_BBPOST Odkąd pamiętam komuna preferowała osoby, które miały walutę z państw zachodnich. Taka osoba mogła bez problemu nabyć każde dobro materialne oraz dać łapówkę. Za Gierka dotyczyło to luksusowych dóbr takich jak mieszkanie czy samochód. Za Jaruzelskiego np. ubrań czy żywności. Najlepiej za generała był ustawiony, ten kto miał paczki z kościoła i rodzinę czy też pracował na zachodzie.
To co zauważyłeś tak samo wiąże się bezpośrednio z niską świadomością całego społeczeństwa, ponieważ rodziny mieszkające w kraju uważały, że tym na zachodzie żyje się łatwiej i mają obowiązek pomagania tym co tu zostali...
Do nich nie docierało to, że ta pomoc opierała się w dużej mierze na ograniczeniach tych co zdecydowali się wyjechać na zachód. Większość żyła w przeświadczeniu, że na zachodzie tak jak w Polsce pracę można zmieniać jak rękawiczki...
Wydaje mnie się że propaganda władzy była przekonana o niszczeniu tym sposobem zachodu, jednak w dużej mierze przyczyniali się do zubożenia tylko tych Polaków którzy wyjechali w poprawieniu swojego bytu...
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..

Awatar użytkownika
Vera
UŻYTKOWNIK
UŻYTKOWNIK
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Vera »

Moja mama mówiła: chcecie kapitalizmu, to zobaczycie jak będziecie narzekać.
I narzekamy.
Czasy komunistyczne dla społeczeństwa nie były złe; dostępność do lekarza specjalisty była od ręki, a za leki płacone było 30% ich wartości, emeryci i renciści mieli je za darmo. A teraz ?
Nauka była za darmo i preferowany był dobry uczeń, a teraz produkuje się głąbów, bo zapłaci i trzeba mu dać tytuł mgr i jeszcze czasami przed inż. a jak przychodzi z usługą remontową czy budowlaną, to niedoróbek jest tyle, że strach patrzeć.
I tak praktycznie jest w każdej dziedzinie pomyłki i pomyłki, a ludzie przez pomyłki giną.
Pacjent,jak za komuny zmarł w szpitalu o rokowanie miał pomyślne, to ordynator i lekarz prowadzący musieli to wyjaśnić, by nie być osadzonym.
A teraz ludzie umierają przed szpitalem lub przychodnią, bo lekarz choroby nie widział lub za takiego pacjenta mu nie płacą.
Żebranie nie miało racji bytu, nie było bezdomnych, nie było tyle gwałtów i przemocy.
A na zachód wyjeżdżano na tzw.wakacje czyli do roboty, tam od prof. w dół pracy fizycznej się nie bano, bo zarobiona waluta miała inny wymiar w Polsce.
Jasne, że społeczeństwo o wszystkim nie wiedziało, bo był szlaban-cenzura a w dodatku nie było takiej ilości mediów, które bleblają w zależności od pracodawcy, ale to już jest inna cenzura. :orany:
Żadna władza po transformacji nie wie, nie umie rządzić, bo wszyscy mają wiedzę komunistyczną.
Dobra uwaga o ewolucji, ale nasz naród potrafi się tylko jednoczyć w chwilach zagrożenia.
A w ogóle nie trzeba narzekać, bo jak porozmawiamy z Ukraińcami, to oni nas podbudują jak mamy dobrze w Polsce. :polewka:

Awatar użytkownika
Dorcik
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Jestem: buuu ;)
Znak zodiaku: Byk

Nieprzeczytany post autor: Dorcik »

antychryst pisze:QR_BBPOST Pomimo tych wszystkich minusów komuny jednak w tamtym systemie czułem się bardziej wolny jak obecnie. Obecnie człowiek jest inwigilowany na każdym kroku bardziej jak kiedyś. O ile zaistniał jakiś problem finansowy to po rozmowie z odpowiednim urzędnikiem zawsze spłatę można było rozłożyć na raty lub odsunąć w czasie. A dzisiaj :?: , za mordę i wypierd...aj a majątek na przetarg. Jak słyszę o wolności i demokracji w Polsce to krew mnie zalewa i nabieram chęci aby rozpierd...ić ten rząd i parlament jakąś mocną bombą aby jaja i resztki polityków jeszcze długo unosiły się w powietrzu. :mysle: :mur: :zly:
:oklaski: :oklaski: :oklaski:

Jezeli chodzi tamte lata ,madrzejsza nie będę i nie będe udawała ze wiem lepiej ,bo nie wiem ,a to co czasami słysze to tak rózne sprzeczności róznych ludzi ,że nie mnie osadzac tamte czasy ..

Ale jako dzieciak ,dla mnie to były piekne czasy , może i pełne ust na szklankach kilkakrotnie pitych przez inne osoby ,może i rodzice musieli liczyc sie z każdym groszem ,ale ludzie cenili to co było dla nich wazne ,szanowali pracę ,szanowali wszystko .Teraz tego nie ma ,albo jest w znikomych proporcjach :D

Awatar użytkownika
AntyUPA
Reakcje:
Jestem: Homo Sapiens?

Nieprzeczytany post autor: AntyUPA »

Wielu jest takich co przypuszczam, że tęskni za komuną tylko tak naprawdę z jednego powodu. Na nią przypadały lata ich młodości. Ja co prawda załapałem się na samą jej końcówkę, ale znam to z rodziny i od starszych trochę znajomych. Raczej nie obracam się w kręgach tych co faktycznie tęsknią za płacą rzędu 20$ na zasadzie czy się stoi czy się leży, ale za dzieciństwem, młodością itp. z tym związanymi sprawami. Natomiast realnie znam wielu co tęsknią za przełomem lat 80 i 90 z wielu powodów. Były to czasy gdy prawo gospodarcze w Polsce nie doczekało się jeszcze majstrowania różnych szamanów, obowiązywała prosta ustawa Wilczka, a każdy kto miał mózg i nawet średnio oryginalny pomysł mógł małym nakładem kosztów szybko się dorobić godnych pieniędzy. Ale to już trochę inna bajka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”