Nowe fakty w sprawie katastrofy smoleńskiej

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
cogito13
ZNAWCA WULGARYZMÓW
ZNAWCA WULGARYZMÓW
Reakcje:
Jestem: upierdliwy
Znak zodiaku: Waga

Re: Nowe fakty w sprawie katastrofy smoleńskiej

Nieprzeczytany post autor: cogito13 »

Mamba pisze: środa 09 sie 2017, 21:18 A ten artykuł na ile przemawia swoją wiarygodnością ??

Destrukcja lewego skrzydła Tu-154 M zaczęła się przed brzozą – podała w środę podkomisja ds. ponownego zbadania katastrofy smoleńskiej, relacjonując swoje lipcowe posiedzenie. Według podkomisji "liczne zniszczenia lewego skrzydła samolotu noszą ślady wybuchu".
http://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/pol ... spartanntp

No a nie ma już teorii "bomby termo barycznej " ? Mamba odpuść sobie analizy bo g.... na tym się znasz :)
cytuję Twoją wypowiedź "samolot wojskowy ma siłę wznoszenia " :) jaki to był samolot wojskowy ?
Tu-154 (ros. Ту-154) oznaczenie NATO Careless – pasażerski samolot średniego zasięgu, produkcji radzieckiej, zaprojektowany w biurze konstrukcyjnym Tupolewa.

W 2013 roku w aktywnej służbie cywilnej i wojskowej pozostało 118 samolotów Tu-154 na 921 wyprodukowanych; przeciętny wiek maszyn pozostających w aktywnej służbie wynosił 24 lata[4]. Samoloty Tu-154 zostały wycofane z PLL LOT w 1996, ale dwie maszyny typu Tu-154M Lux pozostawały na wyposażeniu 36 Specjalnego Pułku Lotnictwa Transportowego jako samoloty do przewozu władz państwowych. Po katastrofie 10 kwietnia 2010 roku pod Smoleńskiem, pozostała jedna.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tu-154
Wojskowa to była Casa
Katastrofa lotnicza w Mirosławcu – wypadek lotniczy wojskowego samolotu CASA C-295 M numer 019, która wydarzyła się 23 stycznia 2008, o godzinie 19:07, podczas podchodzenia do lądowania na lotnisku wojskowym 12. Bazy Lotniczej w Mirosławcu.

Samolot CASA C-295M 019 przewoził oficerów Sił Powietrznych uczestniczących w 50. Konferencji Bezpieczeństwa Lotów Lotnictwa Sił Zbrojnych RP na trasie Warszawa-Okęcie – Powidz – Poznań-Krzesiny – Mirosławiec – Świdwin – Kraków-Balice[1].

Podczas podchodzenia do lądowania doszło do nieświadomego doprowadzenia przez załogę do nadmiernego przechylenia samolotu, powodującego postępujący spadek siły nośnej, co doprowadziło w końcowej fazie lotu do gwałtownego zniżania z utratą kierunku i zderzenia samolotu z ziemią.

W wyniku uderzenia samolotu w ziemię śmierć na miejscu poniosły wszystkie osoby znajdujące się na pokładzie samolotu – 4 członków załogi i 16 pasażerów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrof ... %C5%82awcu
Czym się różni tamta tragedia od tej Mamba ?

Awatar użytkownika
cogito13
ZNAWCA WULGARYZMÓW
ZNAWCA WULGARYZMÓW
Reakcje:
Jestem: upierdliwy
Znak zodiaku: Waga

Nieprzeczytany post autor: cogito13 »

KS. ADAM BONIECKI "W materii katastrof lotniczych dziś u nas ekspertami są wszyscy lub prawie wszyscy. Ja nie jestem. Wiem tyle, ile dowiaduję się z mediów."
Na temat katastrofy smoleńskiej czytam z uwagą wszystko, co wpadnie mi w ręce, lecz nie jestem tak szalony, żeby coś twierdzić lub nie twierdzić. To, co do tej pory jest dostępne – więc raport Komisji Jerzego Millera, ustalenia MAK, komentarze Macieja Laska, aż po ujawnione przez Witolda Gadowskiego zwierzenia byłego oficera Mosadu Juvala Aviva (widział tajne dokumenty wskazujące na to, że „za tą katastrofą stoi Moskwa”) itd. – to według informacji Antoniego Macierewicza bynajmniej nie wszystko. Minister obrony zapowiada nowe, rewelacyjne dane, które wkrótce ma ujawnić. Świadom własnej niewiedzy, myślę sobie: niech marszałek Karczewski z Radosławem Sikorskim się spierają, ja nie czuję się na tyle kompetentny, by w sprawie katastrofy na lotnisku Smoleńsk-Siewiernyj głos zabierać.
https://www.tygodnikpowszechny.pl/mit-smolenski-147430

Bardzo mądra wypowiedź ks.Bonieckiego

Awatar użytkownika
Kocur
EKSPERT
EKSPERT
Reakcje:
Jestem: Bilbo czasem Traf

Nieprzeczytany post autor: Kocur »

Mamba pisze: środa 09 sie 2017, 21:18 A ten artykuł na ile przemawia swoją wiarygodnością ??

Destrukcja lewego skrzydła Tu-154 M zaczęła się przed brzozą – podała w środę podkomisja ds. ponownego zbadania katastrofy smoleńskiej, relacjonując swoje lipcowe posiedzenie. Według podkomisji "liczne zniszczenia lewego skrzydła samolotu noszą ślady wybuchu".
To samo jest materiałach komisji Millera. Niestety wszystkich zmylił fakt, że pierwszy kontakt był również z brzozami :mur:
Załączniki
lądowanie.jpg
lądowanie.jpg (227.61 KiB) Przejrzano 386 razy

Awatar użytkownika
belcik81
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: sobą
Znak zodiaku: Byk

Nieprzeczytany post autor: belcik81 »

@kocur a nie wydaje Ci się dziwne że samolot wg wszystkich komisji był na lewo od prawidłowej ścieżki i obsługa naziemna go o tym nie informowała?
Ekspretem nie jestem ale mgła chyba radarom aż tak nie przeszkadza.
kursywa u mnie oznacza żart, ironię nie brać na poważnie :napewno?:

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Wariatka:)
Znak zodiaku: Koziorożec

Nieprzeczytany post autor: Mamba »

Oczywiście ,że nie warunki pogodowe nie miały to większego znaczenia ,jeżeli chodzi o całokształt wydarzenia .

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Wariatka:)
Znak zodiaku: Koziorożec

Nieprzeczytany post autor: Mamba »

cogito13 pisze: czwartek 10 sie 2017, 00:13

No a nie ma już teorii "bomby termo barycznej " ? Mamba odpuść sobie analizy bo g.... na tym się znasz :)
cytuję Twoją wypowiedź "samolot wojskowy ma siłę wznoszenia " :) jaki to był samolot wojskowy ?
Tu-154 (ros. Ту-154) oznaczenie NATO Careless – pasażerski samolot średniego zasięgu, produkcji radzieckiej, zaprojektowany w biurze konstrukcyjnym Tupolewa.

W 2013 roku w aktywnej służbie cywilnej i wojskowej pozostało 118 samolotów Tu-154 na 921 wyprodukowanych; przeciętny wiek maszyn pozostających w aktywnej służbie wynosił 24 lata[4]. Samoloty Tu-154 zostały wycofane z PLL LOT w 1996, ale dwie maszyny typu Tu-154M Lux pozostawały na wyposażeniu 36 Specjalnego Pułku Lotnictwa Transportowego jako samoloty do przewozu władz państwowych. Po katastrofie 10 kwietnia 2010 roku pod Smoleńskiem, pozostała jedna.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tu-154
Wojskowa to była Casa
Katastrofa lotnicza w Mirosławcu – wypadek lotniczy wojskowego samolotu CASA C-295 M numer 019, która wydarzyła się 23 stycznia 2008, o godzinie 19:07, podczas podchodzenia do lądowania na lotnisku wojskowym 12. Bazy Lotniczej w Mirosławcu.

Samolot CASA C-295M 019 przewoził oficerów Sił Powietrznych uczestniczących w 50. Konferencji Bezpieczeństwa Lotów Lotnictwa Sił Zbrojnych RP na trasie Warszawa-Okęcie – Powidz – Poznań-Krzesiny – Mirosławiec – Świdwin – Kraków-Balice[1].

Podczas podchodzenia do lądowania doszło do nieświadomego doprowadzenia przez załogę do nadmiernego przechylenia samolotu, powodującego postępujący spadek siły nośnej, co doprowadziło w końcowej fazie lotu do gwałtownego zniżania z utratą kierunku i zderzenia samolotu z ziemią.

W wyniku uderzenia samolotu w ziemię śmierć na miejscu poniosły wszystkie osoby znajdujące się na pokładzie samolotu – 4 członków załogi i 16 pasażerów.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrof ... %C5%82awcu
Czym się różni tamta tragedia od tej Mamba ?
Twoje argumenty nie maja żadnych podstaw analizy jaka już została dokonana, to zmienia postać rzeczy i jest tylko przepychanką w tym wykonaniu .A jaka ma siłę wzbicia się w powietrze i opadania samolot pasażerski wiesz ??A dalej potwierdzam co napisałam w swojej opinii . Co mam powtarzać w kółko ??Bo ty dajesz przykład innych katastrof ?? Tak bywają inne katastrofy i co to zmienia ?? Nic

Awatar użytkownika
Kocur
EKSPERT
EKSPERT
Reakcje:

belcik81 pisze: czwartek 10 sie 2017, 09:21 @kocur a nie wydaje Ci się dziwne że samolot wg wszystkich komisji był na lewo od prawidłowej ścieżki i obsługa naziemna go o tym nie informowała?
Ekspretem nie jestem ale mgła chyba radarom aż tak nie przeszkadza.
Nie tylko Polaków wieża w Smoleńsku źle naprowadzała. Polecam:
https://opinie.wp.pl/miller-tu-154-byl- ... 179262593a

Awatar użytkownika
belcik81
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

@kocur wiem że nie tylko Tupolew był źle naprowadzany, nie oznacza to że to coś normalnego to że inny samolot się nie rozbił nie oznacza że to nie wina kontroli lotów.

Awatar użytkownika
Kocur
EKSPERT
EKSPERT
Reakcje:

belcik81 pisze: czwartek 10 sie 2017, 11:13 @kocur wiem że nie tylko Tupolew był źle naprowadzany, nie oznacza to że to coś normalnego to że inny samolot się nie rozbił nie oznacza że to nie wina kontroli lotów.
Nie oznacza też celowości działania, a nawet sugeruje jakiś problem sprzętowy.

Awatar użytkownika
belcik81
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

@kocur ależ oczywiście że nie oznacza celowości działania, np. przy sprzęcie mógł majstrować ktoś inny. Jednak z tego co wiem to MAK tym się nie zajął uznając iż jest to bez znaczenia.
To tak jak by ktoś dał narkotyki i naćpało się trzech małolatów na dachu , jeden z dachu skoczył więc uznamy iż dealer jest bez winy i że narkotyki nie mają z tym nic wspólnego. Przyczyny śmierci był przecież upadek z wysokości.

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”