Generał "Mróz", czyli Niemcy pod Moskwą w 1941
Generał "Mróz", czyli Niemcy pod Moskwą w 1941
Niedawno znalazłem bardzo rzetelny kanał historyczny, prawdziwa perełka wśród youtubowego szamba. Facet ma szczegółową wiedzę w temacie II wojny światowej i rozprawia się z licznymi mitami i stereotypami dotyczącymi tego konfliktu, tak więc jeśli uważacie że to mróz powstrzymał niemców na wschodzie to zapraszam do oglądania.
- Zibi
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: człowiekiem
Re: Generał "Mróz", czyli Niemcy pod Moskwą w 1941
Niemców powstrzymały problemy z regularnymi dostawami. Wszystkiego im brakowało.
- poldas
- ZBANOWANY

- Reakcje:
- Jestem: heteroseksualny
Z tym się nie mogę zgodzić. Nie brakowało im:
- żołnierzy przeciwnika
- przestrzeni do zdobycia
- wszy
Mróz i błoto były takim samym utrudnieniem dla obu stron wojny.
Właściwie to mróz winien bardziej doskwierać Sowietom, gdyż ich czołgi T-34 i KW były napędzane silnikami diesla.
Niemcy wszystkie czołgi mieli napędzane benzyniakami, które łatwiej odpalić na mrozie.
- żołnierzy przeciwnika
- wszy
Właściwie to mróz winien bardziej doskwierać Sowietom, gdyż ich czołgi T-34 i KW były napędzane silnikami diesla.
Niemcy wszystkie czołgi mieli napędzane benzyniakami, które łatwiej odpalić na mrozie.
Życie toczy się dalej.
No cóż..poldas pisze: czwartek 07 wrz 2017, 11:35 Z tym się nie mogę zgodzić. Nie brakowało im:
- żołnierzy przeciwnika
- wszy
Wpadli więc ruscy na pomysł, by do diesla dolać troche samogonu.
Do dziś się tak robi i.. działa.
- poldas
- ZBANOWANY

- Reakcje:
A jest takie powszechne mniemanie, że w Związku Radzieckim nowych wynalazków nie było i wszystko zerżnęli.
A tu proszę - Wymyślili zimowy olej napędowy.
Życie toczy się dalej.
W sumie, krąży opinia, że to też zerżnęli od Finówpoldas pisze: czwartek 07 wrz 2017, 19:10 A jest takie powszechne mniemanie, że w Związku Radzieckim nowych wynalazków nie było i wszystko zerżnęli.
..ale za to żarówkę wymyślił słynny radziecki uczony, Żarówkow
Ostatnio zmieniony czwartek 07 wrz 2017, 19:51 przez Ziu, łącznie zmieniany 1 raz.
- poldas
- ZBANOWANY

- Reakcje:
No ale buty o dwa numery za duże to jeszcze stary, rosyjski wynalazek.
W zimie wypełniali słomą, albo Prawdą.
Stąd się wzięło porzekadło iż jednym słoma z butów wystaje, a inni są oczytani.
Niemcy musieli w zimie ruszać do boju w dopasowanych butach, bo cierpieli na niedobór słomy, a Volkischery Beobachtery szły na przedruk do kolejnych wydań. Papieru był deficyt, gdyż potrzebowały go również piekarnie do produkcji pieczywa.
W zimie wypełniali słomą, albo Prawdą.
Stąd się wzięło porzekadło iż jednym słoma z butów wystaje, a inni są oczytani.
Niemcy musieli w zimie ruszać do boju w dopasowanych butach, bo cierpieli na niedobór słomy, a Volkischery Beobachtery szły na przedruk do kolejnych wydań. Papieru był deficyt, gdyż potrzebowały go również piekarnie do produkcji pieczywa.
Życie toczy się dalej.
- Zibi
- KOMENTATOR

- Reakcje:
T-34 miały szerszy rozstaw osi i szerokie gąsienice, były lżejsze i mniej awaryjne. O problemach z paliwem Niemców nie wspominam.poldas pisze: czwartek 07 wrz 2017, 11:35 Z tym się nie mogę zgodzić. Nie brakowało im:
- żołnierzy przeciwnika
- wszy
Kto był bardziej oswojony z mrozami Rosjanie czy Niemcy? Niemcy w zdecydowanej większości nie mieli zimowej odzieży.
- poldas
- ZBANOWANY

- Reakcje:
Od czego i ile ich miały?
Od czego? KW?, T-35?
Od karabinów Mosina? Zgoda.
Skoro nie wspominasz, to pomijamy.
Dobre pytanie.Odwrócę je.
Kto był bardziej oswojony z mrozami? Niemcy, czy Kazachowie, Uzbekowie, Kirgizi, Ormianie, Gruzini, Azerowie?
Życie toczy się dalej.
- Zibi
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- np. Panzer 3,4 i szersze gąsiennicepoldas pisze: czwartek 07 wrz 2017, 20:47Od czego i ile ich miały?Od czego? KW?, T-35?Od karabinów Mosina? Zgoda.Skoro nie wspominasz, to pomijamy.Dobre pytanie.Odwrócę je.
Kto był bardziej oswojony z mrozami? Niemcy, czy Kazachowie, Uzbekowie, Kirgizi, Ormianie, Gruzini, Azerowie?
- lżejsze od Panter i Tygrysów ( cały czas piszę o T-34 jak nie nadążasz). Od Pantery o 20 ton, od Tygrysa 30 ton..
- mniej awaryjne od np. powyższych
- dlaczego odwracasz pytanie, wróć do niego..
- nie wracasz do podstawowego problemu jak problemów z transportem Niemców.
Ostatnio zmieniony piątek 08 wrz 2017, 05:28 przez Zibi, łącznie zmieniany 2 razy.