Link do instrukcji jak dołączyć do grona dawców szpiku:
https://www.dkms.pl/pl/zostan-dawca

Przy niektórych chorobach równieżJanusz pisze: czwartek 06 wrz 2018, 12:05 Chętnie bym został potencjalnym dawcą szpiku.. Ale moja kandydatura została odrzucona z powodu choroby serca i przyjmowanych leków nasercowych... Taką samą sytuację miałem chcąc oddać krew... Przykro mi...![]()

A mnie to lekarz rodzinny zawsze pyta czy biorę leki... No ale dużo też zależy od lekarza i jakie ma podejście do pacjenta..Eryk pisze: czwartek 06 wrz 2018, 12:15 @Janusz
Również mam kłopoty z ciśnieniem. Nie interesuje to jednak lekarza rodzinnego. Może potraktowała mnie jak śmiecia.

Napewno nie traktowała jak smieciaEryk pisze: czwartek 06 wrz 2018, 12:15 @Janusz
Również mam kłopoty z ciśnieniem. Nie interesuje to jednak lekarza rodzinnego. Może potraktowała mnie jak śmiecia.

Moim zdaniem to dobrze, że potencjalni dawcy jeśli na coś chorują są odrzucani... Dla chorego człowieka potrzebna jest krew lub szpik od zdrowego dawcy.. Trudno, żeby biorca przyjął krew lub szpik od chorego dawcy i wyleczył się z jednej choroby a zapadł na inna chorobę...Jola pisze: czwartek 06 wrz 2018, 12:21Przy niektórych chorobach równieżJanusz pisze: czwartek 06 wrz 2018, 12:05 Chętnie bym został potencjalnym dawcą szpiku.. Ale moja kandydatura została odrzucona z powodu choroby serca i przyjmowanych leków nasercowych... Taką samą sytuację miałem chcąc oddać krew... Przykro mi...![]()
Janusz jak bierzesz leki , automatycznie jestes odrzucany
Ja kiedys oddawalam krew nawet mam ponad 5 litrow oddane , ale jak zachorowałam na poważna chorobe od tamtej pory jestem w rejestrze ogólnolskim, To samo dotyczy się dawcy szpiku

Janusz , ale są choroby od których nie zachorujesz od dawcy w sumie , tylko jak juz napisałam sa przeciwciałaJanusz pisze: czwartek 06 wrz 2018, 13:09Moim zdaniem to dobrze, że potencjalni dawcy jeśli na coś chorują są odrzucani... Dla chorego człowieka potrzebna jest krew lub szpik od zdrowego dawcy.. Trudno, żeby biorca przyjął krew lub szpik od chorego dawcy i wyleczył się z jednej choroby a zapadł na inna chorobę...Jola pisze: czwartek 06 wrz 2018, 12:21
Przy niektórych chorobach również
Janusz jak bierzesz leki , automatycznie jestes odrzucany
Ja kiedys oddawalam krew nawet mam ponad 5 litrow oddane , ale jak zachorowałam na poważna chorobe od tamtej pory jestem w rejestrze ogólnolskim, To samo dotyczy się dawcy szpiku

Musiałbys się zapytac innego lekarza na ten temat co by Ci powiedziałEryk pisze: czwartek 06 wrz 2018, 13:54 @Jola
Jednak tak mnie pierwszy raz potraktowano od 27 lat.
Noże miała zły dzień może trafiła na pana Ziobre.