"Wołyń" - List ze skrwawionej ziemi

Awatar użytkownika
Borjan
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Wodnik

"Wołyń" - List ze skrwawionej ziemi

Nieprzeczytany post autor: Borjan »

Długo oczekiwany”, „budzący wiele emocji”, „filmowa epopeja Polaków” to tylko część z epitetów pobrzmiewających oczekiwaniu na ogólnopolską premierę najnowszego filmu Wojciecha Smarzowskiego pt. „Wołyń”, który 7 października wszedł na ekrany kin.

Obrazek

Tragedia, która wydarzyła się na Kresach, nie doczekała się do tej pory ekranizacji, a „Wołyń” tę lukę wypełnił. - powiedział we wczorajszej rozmowie z „Codzienną” producent filmu Andrzej Połeć. Słowa te doskonale korespondują z wypowiedzią reżysera „Wołynia” Wojciecha Smarzowskiego, który swój obraz rozpoczyna od stwierdzenia, że „Kresowiaków zabito dwa razy. Raz siekierą, a drugi raz przez niepamięć”.

Dziś, po ponad siedemdziesięciu latach w końcu mamy szansę przyjrzeć się z bliska tragedii, która dokonała się na Wschodnich Kresach. Znanemu z dosadności przekazu Wojciechowi Smarzowskiemu udało się przenieść na ekran tę traumę w taki sposób, który pozwala mieć nadzieję na dialog, a w konsekwencji – być może – na pojednanie. W końcu nie o zemstę na Ukraińcach, lecz o pamięć o zabitych i ich rodzinach twórcom chodziło.

Film oprócz wierności faktom zachwyca też na poziomie artystycznym – nagrodzone na festiwalu w Gdyni zdjęcia Piotra Sobocińskiego Juniora („Bogowie”, „Róża”), charakteryzacja Ewy Drobiec i zjawiskowa kreacja debiutującej Michaliny Łabacz w roli Zosi Głowackiej w połączeniu z kunsztem Smarzowskiego składają się na dzieło kompletne. Nie ma więc przesady w pojawiających się głosach, że „Wołyń” ma szansę stać się filmową epopeją Polaków. I chociażby z tego powodu warto dziś pójść do kina.

http://niezalezna.pl/87195-wolyn-od-dzis-w-kinach

Byliście już na tym filmie w kinie ? Jeśli tak to jak go oceniacie ?

Awatar użytkownika
flores
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Znak zodiaku: Bliźnięta

Re: "Wołyń" - List ze skrwawionej ziemi

Nieprzeczytany post autor: flores »

Jeszcze nie byłam na tym filmie z tego co czytam recenzje może być bardzo ładny.

Dziękuję za wszystkie Wasze komentarze. :)
Te sympatyczne zachowuję w sercu.♥
Złośliwe wybaczam...

Namiętność Jego pocałunku nie da się ubrać w słowa.
Za każdym razem jest coraz bardziej niesamowity.

Only God can judge Me ...

Awatar użytkownika
Borjan
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Wodnik

Nieprzeczytany post autor: Borjan »

Chwała Smarzowskiemu za ten film...cały świat pozna morderców z UPA

Awatar użytkownika
bwa
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: bwa »

flores pisze:QR_BBPOST Jeszcze nie byłam na tym filmie z tego co czytam recenzje może być bardzo ładny.
Ładny to chyba nie jest właściwe określenie dla filmu o masakrze. Oglądałam recenzję i trochę mi koleżanka opowiadała. Dlatego ja się nie wybieram. Film na pewno ważny i wartościowy, ale dla mnie zbyt drastyczny. Mój dziadek stamtąd pochodził, a dokładnie z jakiegoś Beresteczka. Niestety zmarł jak jeszcze do podstawówki chodziłam...
Nie dyskutuj z chamem, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu i wykończy doświadczeniem :P

Awatar użytkownika
Belial
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Rak

Nieprzeczytany post autor: Belial »

Film potrzebny, szczególnie teraz kiedy Ukraińcy naszych przyjaciół udają a na Ukrainie stawia sie pomniki i robi bohaterów z tych,którzy na Wołyniu mordowali.
Co do samego filmu to początkowe wesele jak dla mnie lekko za długie no i dość delikatnie pokazano tą rzeź
Byłem z Legionem,kryłem się w Neronie, byłem też w Judaszu. Imię me Belial.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WOJENNE”