Co to jest rodzimowierstwo ?
- Nataraj
- MODERATOR

- Reakcje:
- Jestem: FANEM MOTOCYKLI
- Znak zodiaku:

Co to jest rodzimowierstwo ?
Rodzimowierstwo jako system wierzeń etnicznych, odwołuje się zazwyczaj do tradycji przedchrześcijańskich. Zespół poglądów opartych na mitologii i wierzeniach lokalnej społeczności w obrębie danej grupy kulturowej lub etnicznej.
A Polsce w okresie powojennym pojawiło się kilka ruchów odwołujących się do rodzimowierstwa słowiańskiego - tradycji słowiańskich sprzed chrystianizacji.
- Rodzimy Kościół Polski
- Rodzima Wiara
- Zachodniosłowiański Związek Wyznaniowy "Słowiańska Wiara"
- Polski Kościół Słowiański
- Zadruga
Największy powrót do rodzimowierstwa miał miejsce w Polsce w 1037r. w czasie Powstania Ludowego.
Wiecej informacji na stronie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rodzimowierstwo
A Polsce w okresie powojennym pojawiło się kilka ruchów odwołujących się do rodzimowierstwa słowiańskiego - tradycji słowiańskich sprzed chrystianizacji.
- Rodzimy Kościół Polski
- Rodzima Wiara
- Zachodniosłowiański Związek Wyznaniowy "Słowiańska Wiara"
- Polski Kościół Słowiański
- Zadruga
Największy powrót do rodzimowierstwa miał miejsce w Polsce w 1037r. w czasie Powstania Ludowego.
Wiecej informacji na stronie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rodzimowierstwo
Słabi szukają zemsty, silni wybaczają,
a inteligentni ignorują !
Najlepsza reakcja, to brak reakcji !
a inteligentni ignorują !
Najlepsza reakcja, to brak reakcji !
- nawad
- ZBANOWANY

- Reakcje:
- Jestem: uczulony na glupote i pis
- Znak zodiaku:

Re: Co to jest rodzimowierstwo ?
Masz cos do napisania w tym temacie od siebie?
Ziemia się nie kręci, wariatka jedna ...
© Copyright
© Copyright
- Kocur
- EKSPERT

- Reakcje:
- Jestem: Bilbo czasem Traf
Też się zastanawiam, po co dawać temat, w którym nie zachęca się do dyskusji. Taki temat jest dobry w portalu informacyjnym, a nie na forum dyskusyjnym.nawad pisze:Masz cos do napisania w tym temacie od siebie?
- Bodzia
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: ŻABULĄ...xD
- Znak zodiaku:

Zastanawia mnie jedno.....
Większość nacji ma swoją mitologię.....pradawne wierzenia, które (mimo nawet przejścia na katolicyzm) są ,jeżeli nawet nie kultywowane, to chociaż przekazywane i traktowane jako część kultury narodu.... Choćby na ten przykład Skandynawowie....
Dlaczego u Słowian niemal to zanikło.....?
Czy przed Chrześcijaństwem było po prostu NIC.......?
Większość nacji ma swoją mitologię.....pradawne wierzenia, które (mimo nawet przejścia na katolicyzm) są ,jeżeli nawet nie kultywowane, to chociaż przekazywane i traktowane jako część kultury narodu.... Choćby na ten przykład Skandynawowie....

Jestem w kropce......... zgadnij w której?
- Sagitta
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: Noo, jestem ;)
- Znak zodiaku:

Ależ mieliśmy Bodziu swoje wierzenia, mieliśmy wielu bogów i tego najpotężniejszego - Peruna. Mieliśmy swoja mitologię, niemniej bogatą niż inne kraje. Problem jest chyba dwukierunkowy...Bodzia pisze:Zastanawia mnie jedno.....
Jeden, to Kościół, który walczył z tymi wierzeniami ogniem i mieczem. Mimo wszystko były tak silne, że pewne obrzędy, trudne do wyplenienia, postanowił adaptować. Tak było choćby z Bożym Narodzeniem. Ostatnie dni roku, to były bardzo hucznie celebrowane obchody najpotężniejszego boga. Kościół nawet siłą nie potrafił tego zmienić, a więc w tym właśnie okresie, dał ludziom największe święto - najbardziej celebrowane - kościelne. I nie było ważne, że ludzie w duchu, obchodzili święta Peruna, ale oficjalnie, świętowali Boże Narodzenie. Przez wieki, ten oficjalny nurt zwyciężył - Kościół to wiedział, bo zna mechanizmy psychiki ludzkiej. Dziś chyba wszyscy wiemy, że Boże Narodzenie, powinno być obchodzone w innym okresie, niż jest obchodzone do dziś.
Drugi, to nasza mentalność...
Od dawna, bardzo dawna, mamy jakiś niezrozumiały pociąg do Zachodu - wszystko, co zachodnie wydaje nam się lepsze i tak zostało do dziś - ubolewam nad tym. Mamy jakiś niezrozumiały dla mnie pociąg, do zatracania własnej tożsamości. Dopatrywałabym się tu względów historycznych i winy naszego położenia geograficznego, które sprawiało, że często leżeliśmy na drodze wojen, najazdów, próby zawłaszczenia władzy, terenów. To często, odbierało nam suwerenność. Magnaci, szlachta...szli tam, gdzie była kasa i władza i zazwyczaj w nosie mieli, naszą tożsamość narodową.
- Bodzia
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: ŻABULĄ...xD
- Znak zodiaku:

Masz rację....I w ciągotkach do Zachodu.... i w manipulacjach kościoła....Sagitta pisze: Ależ mieliśmy Bodziu swoje wierzenia, mieliśmy wielu bogów i tego najpotężniejszego - Peruna. Mieliśmy swoja mitologię, niemniej bogatą niż inne kraje. Problem jest chyba dwukierunkowy...
Jeden, to Kościół, który walczył z tymi wierzeniami ogniem i mieczem. Mimo wszystko były tak silne, że pewne obrzędy, trudne do wyplenienia, postanowił adaptować. Tak było choćby z Bożym Narodzeniem. Ostatnie dni roku, to były bardzo hucznie celebrowane obchody najpotężniejszego boga. Kościół nawet siłą nie potrafił tego zmienić, a więc w tym właśnie okresie, dał ludziom największe święto - najbardziej celebrowane - kościelne. I nie było ważne, że ludzie w duchu, obchodzili święta Peruna, ale oficjalnie, świętowali Boże Narodzenie. Przez wieki, ten oficjalny nurt zwyciężył - Kościół to wiedział, bo zna mechanizmy psychiki ludzkiej. Dziś chyba wszyscy wiemy, że Boże Narodzenie, powinno być obchodzone w innym okresie, niż jest obchodzone do dziś.
Drugi, to nasza mentalność...
Od dawna, bardzo dawna, mamy jakiś niezrozumiały pociąg do Zachodu - wszystko, co zachodnie wydaje nam się lepsze i tak zostało do dziś - ubolewam nad tym. Mamy jakiś niezrozumiały dla mnie pociąg, do zatracania własnej tożsamości. Dopatrywałabym się tu względów historycznych i winy naszego położenia geograficznego, które sprawiało, że często leżeliśmy na drodze wojen, najazdów, próby zawłaszczenia władzy, terenów. To często, odbierało nam suwerenność. Magnaci, szlachta...szli tam, gdzie była kasa i władza i zazwyczaj w nosie mieli, naszą tożsamość narodową.
Trochę jednak szkoda że zapomina się o korzeniach.... Historia, wierzenia, nawet te pradawne, ubogacają....

Jestem w kropce......... zgadnij w której?
Wg obecnych określeń rodzimowierstwo jest systemem wierzeń przyporządkowany danej grupie etnicznej i dotąd zgoda, ale nie bardzo jestem w zgodzie, że ów system jest oparty na mitologii. Nie można faktów przedchrześcijańskich uznawać jako mityczne.
Obecnie nie wierzę w żadnych bogów, ale uważam religie pogańskie za sympatyczniejsze od monoteizmów. Nie ma tej obsesji "nic nie jest ważne, świat nie jest ważny, ja nie jestem ważny, tylko Bóg Bóg BÓG!!!" i samoupokarzania się.