Archeolodzy odkryli miasto Goliata

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Asia
zadomowiona
zadomowiona
Reakcje:

Archeolodzy odkryli miasto Goliata

Nieprzeczytany post autor: Asia »

Mury obronne miasta Gat opisanego w Biblii oraz i wiodącą do nich bramę odkryli w Izraelu naukowcy z Uniwersytetu Bar — Ilan.

Księga Samuela opisuje zatarg Filistynów z Izraelitami, oba wojska stanęły na przeciwko siebie w ziemi Judzkiej, ale do bitwy nie dochodziło, ponieważ według umowy, o zwycięstwie miał zadecydować pojedynek najlepszych wojowników. Filistyni wysłali potężnego Goliata, któremu początkowo nikt z Izraelitów nie śmiał stawić czoła. Zrobił to dopiero młody pasterz Dawid, kamieniem z procy ugodził olbrzyma, po czym mieczem odciął mu głowę.

Wydarzenia te miały miejsce około 3 tys. lat temu. Właśnie z tego okresu, z IX — X wieku p. n. e. pochodzą odkopane kamienne fortyfikacje. W pobliżu bramy — jednej z największych tego typy starożytnych budowli odnalezionych na terenie Izraela — archeolodzy odsłonili ślady po wielu budynkach mieszkalnych, pozostałości świątyni oraz kuźni, w której wytapiano i obrabiano żelazo, oraz wiele fragmentów ceramiki i elementów architektonicznych z napisami. Wykopaliskami kieruje prof. Aren Maeir.

Starożytne Gat to obecnie wzgórze o nazwie Tell es-Safi, znajduje się ono w połowie drogi między Jerozolimą i Aszkelonem. W obrębie ruin miasta archeolodzy znaleźli też ślady potężnego trzęsienia ziemi z VIII w. p. n. e. W oparciu o zniszczenia badacze szacują, że potężne trzęsienie mogło mieć nawet 8 stopni w skali Richtera.

http://www4.rp.pl/Archeologia/308129905 ... liata.html

Awatar użytkownika
Elemelek
ŚWIERGOTEK
ŚWIERGOTEK
Reakcje:
Jestem: swiergotek@o2.pl

Re: Archeolodzy odkryli miasto Goliata

Nieprzeczytany post autor: Elemelek »

Bardzo to ciekawe Asiu.
Zastanawiam się, z jakiej ery, wieku, pochodzą moi przodkowie? :niewiem:
Wstrzymaj wodze swym marzeniom,
one w życiu nic nie zmienią.
Niech nie pójdą w siną dal,
w sercu pozostanie pustka, smutek, żal.

Awatar użytkownika
Asia
zadomowiona
zadomowiona
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Asia »

Elemelek pisze:Bardzo to ciekawe Asiu.
Kiedyś próbowałam stworzyć drzewo genealogiczne mojej rodziny. Opierając się wyłącznie na opowieściach rodzinnych doszłam zaledwie do końca XIX w., więc niedaleko....I też nie wiem z jakiej ery pochodzę, mam tylko nadzieję, że z nowożytnej ;)

Awatar użytkownika
litek
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: litek »

Asia pisze:QR_BBPOST Mury obronne miasta Gat opisanego w Biblii oraz i wiodącą do nich bramę odkryli w Izraelu naukowcy z Uniwersytetu Bar — Ilan.

Księga Samuela opisuje zatarg Filistynów z Izraelitami, oba wojska stanęły na przeciwko siebie w ziemi Judzkiej, ale do bitwy nie dochodziło, ponieważ według umowy, o zwycięstwie miał zadecydować pojedynek najlepszych wojowników. Filistyni wysłali potężnego Goliata, któremu początkowo nikt z Izraelitów nie śmiał stawić czoła. Zrobił to dopiero młody pasterz Dawid, kamieniem z procy ugodził olbrzyma, po czym mieczem odciął mu głowę.

Wydarzenia te miały miejsce około 3 tys. lat temu. Właśnie z tego okresu, z IX — X wieku p. n. e. pochodzą odkopane kamienne fortyfikacje. W pobliżu bramy — jednej z największych tego typy starożytnych budowli odnalezionych na terenie Izraela — archeolodzy odsłonili ślady po wielu budynkach mieszkalnych, pozostałości świątyni oraz kuźni, w której wytapiano i obrabiano żelazo, oraz wiele fragmentów ceramiki i elementów architektonicznych z napisami. Wykopaliskami kieruje prof. Aren Maeir.

Starożytne Gat to obecnie wzgórze o nazwie Tell es-Safi, znajduje się ono w połowie drogi między Jerozolimą i Aszkelonem. W obrębie ruin miasta archeolodzy znaleźli też ślady potężnego trzęsienia ziemi z VIII w. p. n. e. W oparciu o zniszczenia badacze szacują, że potężne trzęsienie mogło mieć nawet 8 stopni w skali Richtera.

http://www4.rp.pl/Archeologia/308129905 ... liata.html
Biblia sama się broni, odkryto bardzo wiele miejsc i przedmiotów mających związek z wydarzeniami w niej opisanymi. :oklaski:

Awatar użytkownika
Vera
UŻYTKOWNIK
UŻYTKOWNIK
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Vera »

Myślę gdyby nauka z religią szły w parze, to już dużo wcześniej o wiele więcej byśmy wiedzieli.

Awatar użytkownika
Dominika
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Znak zodiaku: Rak

Nieprzeczytany post autor: Dominika »

Vera pisze:QR_BBPOST Myślę gdyby nauka z religią szły w parze, to już dużo wcześniej o wiele więcej byśmy wiedzieli.
Wiele informacji naukowych potwierdzających wiarygodność Biblii i kreacjonizm nie jest udostępnianych. Można się oczywiście zastanawiać komu na tym zależy ale najlepiej po prostu samemu szukać i być otwartym na Boże prowadzenie.
Bo Bóg chce abyśmy szukali i poznawali to co prawdziwe i dobre.

Przypomnę tu choćby słowa zapisane w biblijnej księdze Jeremiasz 29.12-13
"Gdy będziecie mnie wzywać i zanosić do mnie modły, wysłucham was. A gdy mnie będziecie szukać znajdziecie mnie. Gdy mnie będziecie szukać całym swoim sercem objawię się wam i odmienię wasz los...."

Awatar użytkownika
Zibi
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: człowiekiem

Nieprzeczytany post autor: Zibi »

Zacznij swoje drzewo od Adama i Ewa...Potem Noe..

Awatar użytkownika
Lady Li
Założycielka KATHARSIS
Założycielka KATHARSIS
Reakcje:
Jestem: adm.lilianna@interia.pl
Znak zodiaku: Waga

Nieprzeczytany post autor: Lady Li »

Zibi pisze:
To chyba za daleko i niewykonalne... :dobani:
Co się gapisz? Weź flamaster i coś napisz! ;P

Awatar użytkownika
antychryst
WREDNIAK
WREDNIAK
Reakcje:
Jestem: dziwak
Znak zodiaku: Wodnik

Nieprzeczytany post autor: antychryst »

Kompletne bzdury, wcale mnie nie zdziwi jak odkryją dokładne miejsce gdzie odbył się ten pojedynek, a nawet sandały Goliata które stoją w tym miejscu. :polewka: :polewka:
Miej w dupie zdanie innych, rób to co ty uważasz za słuszne

Awatar użytkownika
Zibi
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: człowiekiem

Nieprzeczytany post autor: Zibi »

Lady Li pisze:
Zibi pisze:
To chyba za daleko i niewykonalne... :dobani:
W starych kronikach pisze ktorzy ich potomkowie zamieszkali w tych stronach, np kronika Dlugosza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”