Co takiego ? To jest posługa i on nie powinien brać za to pieniędzy. To nie jest w żadnym wypadku praca.
[/quote]
Jak posługa ? W urzędzie akt sam sobie za darmo nie jest, organista za darmo ci nie zagra, kwiaty kosztują, prąd o 15 np też szaty kosztują iotd zapłacisz za to ? wątpię
kaRika pisze: wtorek 23 paź 2018, 11:25
có z lęku nie ma nikt nikogo nie straszy. Acha czyli rozumiem że ty ze swoich zapłacisz organiście , za pracę księdzu ( tak to jego praca no patrz), potem pobiegasz se po urzędach, opłacisz opłaty za wydanie aktu, za prąd, kamieniarzom , za załatwienie z administracją cmentarza itd itd . Czyli zdzieranie z dupy jeża , Raczej nie możesz ciągnąć bo bierzesz to co wygodne omijając jakieś 90 procent, nikt nie doi niczego od podatników - wszystko dobrowolne - tylko podatki są pewne reszta nie
1. Praca księdza? To nie zawód, ale powołanie duchowe. Msza to to co innego niż praca drwala. Kto zarabia np. 350 zł za niecałą godzinę mszy żałobnej, albo i więcej bez podatku? 5 takie mszy i ma więcej niż ciężko pracujący podatnik przez cały miesiąc po 8 i więcej godzin, a z tego ma potrącony podatek który częściowo idzie na utrzymanie tych darmozjadów. Ponadto dostają od państwa wynagrodzenie o czym się nie mówi
Modlitwa to ich powinność
2. Organiście się osobno płaci
3. Kamieniarze nie potrzebują prądu na cmentarzu. Mają gotowe przycięte płyty które tylko składają.
4.Niepłacenie podatku to okradanie społeczeństwa
Mało wiesz widać, i chociaż byś wiedziała udawała byś że to nieprawda. Dlatego rozmowa z takimi ludźmi jest trudna i nic nie wnosi ponieważ ci ludzie zaklinają rzeczywistość mówiąc na czarne że jest białe i odwrotnie
Górnik - za darmo zapierdalać na dole bo to powołanie , czemu bierzesz kaśe za swój zawód Awa ? przecież to powołanie . nie to zawód jak każdy inny TY pobierasz za swoją pracę kasę = ksiądz za swoją. Darmozjadów nigdy - nie masz pojęcia jak wygląda praca księdza. raczej darmozjadów ale górników ( o 10 jak się szyb zawalił - nikogo nie było na dole a PODOBNO pracują ciężko - chyba w dupie u murzyna ) i ateistów bo za darmo mają wolne. I nawet nie udaję wiem baaaardzo dużó bo byłam związana bardzo blisko z kościołem przez 20 lat. Chciałaś powiedzieć że ty mało wiesz choćbyś udawała swoją wiedzę.
1. Praca księdza? To nie zawód, ale powołanie duchowe. Msza to to co innego niż praca drwala. Kto zarabia np. 350 zł za niecałą godzinę mszy żałobnej, albo i więcej bez podatku? 5 takie mszy i ma więcej niż ciężko pracujący podatnik przez cały miesiąc po 8 i więcej godzin, a z tego ma potrącony podatek który częściowo idzie na utrzymanie tych darmozjadów. Ponadto dostają od państwa wynagrodzenie o czym się nie mówi
Modlitwa to ich powinność
2. Organiście się osobno płaci
3. Kamieniarze nie potrzebują prądu na cmentarzu. Mają gotowe przycięte płyty które tylko składają.
4.Niepłacenie podatku to okradanie społeczeństwa
Mało wiesz widać, i chociaż byś wiedziała udawała byś że to nieprawda. Dlatego rozmowa z takimi ludźmi jest trudna i nic nie wnosi ponieważ ci ludzie zaklinają rzeczywistość mówiąc na czarne że jest białe i odwrotnie
Górnik - za darmo zapierdalać na dole bo to powołanie , czemu bierzesz kaśe za swój zawód Awa ? przecież to powołanie . nie to zawód jak każdy inny TY pobierasz za swoją pracę kasę = ksiądz za swoją. Darmozjadów nigdy - nie masz pojęcia jak wygląda praca księdza. raczej darmozjadów ale górników ( o 10 jak się szyb zawalił - nikogo nie było na dole a PODOBNO pracują ciężko - chyba w dupie u murzyna ) i ateistów bo za darmo mają wolne. I nawet nie udaję wiem baaaardzo dużó bo byłam związana bardzo blisko z kościołem przez 20 lat. Chciałaś powiedzieć że ty mało wiesz choćbyś udawała swoją wiedzę.
Belial pisze: wtorek 23 paź 2018, 11:32
, za pracę księdzu ( tak to jego praca no patrz),
Co takiego ? To jest posługa i on nie powinien brać za to pieniędzy. To nie jest w żadnym wypadku praca.
Jak posługa ? W urzędzie akt sam sobie za darmo nie jest, organista za darmo ci nie zagra, kwiaty kosztują, prąd o 15 np też szaty kosztują iotd zapłacisz za to ? wątpię
[/quote]
Przepraszam a co ma organista do księdza ? Albo co mnie interesują jego szaty ? To może też powinienem jak idę do klienta powiedzieć żeby mi kupił ubranie robocze To kuria powinna dbać o jego szaty a nie wierni. Zgoda ja mogę coś dać księdzu ale tyle ile uważam a nie on mi cennik recytuje że za pogrzeb tyle i tyle a za ślub tyle i tyle. Dam mu 1 zł i jego psim obowiązkiem jest odprawić.
Ostatnio zmieniony wtorek 23 paź 2018, 13:56 przez Belial, łącznie zmieniany 1 raz.
Byłem z Legionem,kryłem się w Neronie, byłem też w Judaszu. Imię me Belial.
kaRika pisze: wtorek 23 paź 2018, 14:22
A co jego interesuje Że ci ktoś umarł i że chcesz go pochować ? Za darmo będzie miał to głęboko w dupie - przecież to twój problem nie jego
Bo od tego jest, proste.
A co jego interesuje Że ci ktoś umarł i że chcesz go pochować ? Za darmo będzie miał to głęboko w dupie - przecież to twój problem nie jego
Dlaczego ? Przecież jak tobie szef da 12 groszy to twoim psim obowiązkiem jest za to pracować cały miesiąc Za zł może się schlać wyjśc na 10s i powiedzieć byle co i iśc / CO go obchodzi ze Ty masz pogrzeb
Bo od tego jest, proste.
No a ty jesteś dla szefa , więc wciśnie ci 12 groszy - i masz zapierdalać 8 godzin miesiąc . Bo od tego jesteś proste
Rzadko mamy okazję spotkać księdza z powołaniem , ale nie ma się czemu dziwić przecież to bardzo opłacalne zajęcie. Coraz więcej młodych księży rozpoczynających posługę kapłańską przyznaje otwarcie . Z posługi da się wyżyć, zwłaszcza że wydatki duchownych są niewielkie , nie mają obciążeń finansowych związanych z opłatą mieszkania, za mieszkanie na plebanii, gospodynię , związane z tym opłaty i rachunki płaci Kościół jako instytucja a nie poszczególni księża. Polscy duchowni płacą podatek dochodowy który nawet na dużej parafii nie przekracza zazwyczaj 400zł . Mają też prawo do przejścia na państwową emeryturę. Księża mogą dorabiać np. w szkole, na uczelni, w szpitalach , jednostkach wojskowych itp. Młody wikary zarabia średnio ok. 1580-4000zł, Proboszcz 2-10 tys. Zł. do tego nie doliczamy dochodów ekstra. W naszym kraju jest ok 30 tys. księży a ok.10 tys. Parafii. Jest bardzo dobrze ale przecież może być jeszcze lepiej. Przy takich zarobkach nie potrzebne powołanie J a szkoda bo może wtedy więcej z nas uczęszczało by do kościoła czy na religię w szkole. lepiej słucha się kogoś kto ma pojęcie o czym mówi a nie kogoś kto wie tylko ile za to zarobi.
Tak biedni są nasi księża a jeszcze łapy wyciągają do wiernych. Jak jeszcze za ślub czy tam chrzciny no jestem w stanie zrozumieć to radosne uroczystości i jak kogoś stać żeby były z pompą to jego sprawa ale za pogrzeb ? Często jest tak że ludzie nie mają za co pochować swoich bliskich ale demonów w sutannach to nie interesuje wyciągają szpony i tak.