Rosyjski polityk o "kolaboracji Polski z Hitlerem"

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Ziu
NIEAKTYWNY
NIEAKTYWNY
Reakcje:

Re: Rosyjski polityk o "kolaboracji Polski z Hitlerem"

Nieprzeczytany post autor: Ziu »

Yeti pisze: niedziela 20 sie 2017, 12:05
Ziu pisze: niedziela 20 sie 2017, 11:39

Heh...
Nie kto inny jak Józek P. 2 maja 1933r poprzez posla Wysockiego przekazał Hitlerowi ultimatum : " Albo Niemcy wyrzekną się żądań rewizji granicy z Polską, albo wojna".

Co do tej propozycji Francuzom złożonej, czytałem kiedyś... jednak oficjalnie śladów zachowało sie niewiele.
Patrząc na naszą historię, to niewielu było polityków i przywódców, którzy nad swoje osobiste korzyści stawiali dobro ogółu narodu.

Co do waleczności polskiego żołnierza to większość znanych "wodzów" miało jak najlepszą opinię, zastrzeżenia mieli jednak do kadry dowódczej, że nie umieli tego wykorzystać w działaniach taktycznych i strategicznych...
Takie uznanie wyraził Napoleon Bonaparte, ówczesny car Rosji Aleksander, w dowód uznania waleczności polaków twardo obstawał w czasie Kongresu Wiedeńskiego na utworzenie Królestwa Polskiego, nawet stratedzy niemieccy z czasów ostatniej wojny światowej wyrażali swoje uznanie stwierdzeniem "gdyby mieli pod swoją komendą polaków to cały świat byłby ich...
Taaa...
Henio niejaki Sienkiewicz napisał był w "Potopie" :
Rzeczpospolita to postaw czerwonego sukna, za które ciągną Szwedzi, Chmielnicki, Hiperborejczykowie, Tatarzy, elektor i kto żyw naokoło. A my z księciem wojewodą powiedzieliśmy sobie, że z tego sukna musi się i nam tyle zostać w ręku, aby na płaszcz wystarczyło; dlatego nie tylko nie przeszkadzamy ciągnąć, ale i sami ciągniemy.

Coś się zmieniło od tego czasu?

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Ryby

Nieprzeczytany post autor: Yeti »

Ziu pisze: niedziela 20 sie 2017, 12:30

Taaa...
Rzeczpospolita to postaw czerwonego sukna, za które ciągną Szwedzi, Chmielnicki, Hiperborejczykowie, Tatarzy, elektor i kto żyw naokoło. A my z księciem wojewodą powiedzieliśmy sobie, że z tego sukna musi się i nam tyle zostać w ręku, aby na płaszcz wystarczyło; dlatego nie tylko nie przeszkadzamy ciągnąć, ale i sami ciągniemy.

Tylko i wyłącznie data ...
Metody ostają niezmienne od lat...
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..

Awatar użytkownika
Ziu
NIEAKTYWNY
NIEAKTYWNY
Reakcje:

Yeti pisze: niedziela 20 sie 2017, 15:38
Ziu pisze: niedziela 20 sie 2017, 12:30

Taaa...

No właśnie.
I takich Piłsudskich najwyraźniej nam brak.
Może zamiast wiecznej martyrologii, mielibyśmy kilka świetnych świąt narodowych.

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Ziu pisze: niedziela 20 sie 2017, 15:40
Yeti pisze: niedziela 20 sie 2017, 15:38
No właśnie.
I takich Piłsudskich najwyraźniej nam brak.
Może zamiast wiecznej martyrologii, mielibyśmy kilka świetnych świąt narodowych.
Może lepiej by było gdyby rządzący ustalani daty "świąt narodowych" na takie wydarzenia, które były zrywem ogólnonarodowym i w pełni ten zryw był wykorzystany, czyli krew przelana nie była na darmo...
Tego typu zrywy to "Powstanie Wielkopolskie", ostatnio świętowany "Cud nad Wisłą", chociaż sukces tego cudu do końca nie był wykorzystany, bo Lenin w rozmowach pokojowych ze swojej strony oferował większe korzyści terytorialne, jednak polska delegacja z N.D. na czele zrzekła się ich, chyba żeby tylko umniejszyć znaczenie Polski w tamtym rejonie Europy...
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..

Awatar użytkownika
Ziu
NIEAKTYWNY
NIEAKTYWNY
Reakcje:

Yeti pisze: niedziela 20 sie 2017, 15:58
Może lepiej by było gdyby rządzący ustalani daty "świąt narodowych" na takie wydarzenia, które były zrywem ogólnonarodowym i w pełni ten zryw był wykorzystany, czyli krew przelana nie była na darmo...
Tego typu zrywy to "Powstanie Wielkopolskie", ostatnio świętowany "Cud nad Wisłą", chociaż sukces tego cudu do końca nie był wykorzystany, bo Lenin w rozmowach pokojowych ze swojej strony oferował większe korzyści terytorialne, jednak polska delegacja z N.D. na czele zrzekła się ich, chyba żeby tylko umniejszyć znaczenie Polski w tamtym rejonie Europy...
Zwycieskich Powstań Wielkopolskich było dwa.
I jedno Ślaskie...
I Cud nad Wisłą.

A moglibysmy też świetować zajęcie Kremla na ten przykład :ok:

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Ziu pisze: niedziela 20 sie 2017, 16:02

Zwycieskich Powstań Wielkopolskich było dwa.
I jedno Ślaskie...
I Cud nad Wisłą.

A moglibysmy też świetować zajęcie Kremla na ten przykład :ok:
Tylko że tego zajęcia Kremla nie umieli wykorzystać ówcześni polscy politycy...
Przecież Władysław IV Waza był królem Polski i carem Rosji, niby formalnie zrzekł się tronu rosyjskiego, bo nie chciał przejść na prawosławie, jednak ponoć dokument stwierdzający jedność korony polskiej i rosyjskiej nie został zniszczony, tylko zaginął...
Może z tego względu Rosjanie nadal sobie uzurpują prawa do terenów polskich...

Awatar użytkownika
Ziu
NIEAKTYWNY
NIEAKTYWNY
Reakcje:

Yeti pisze: niedziela 20 sie 2017, 16:17
Tylko że tego zajęcia Kremla nie umieli wykorzystać ówcześni polscy politycy...
Przecież Władysław IV Waza był królem Polski i carem Rosji, niby formalnie zrzekł się tronu rosyjskiego, bo nie chciał przejść na prawosławie, jednak ponoć dokument stwierdzający jedność korony polskiej i rosyjskiej nie został zniszczony, tylko zaginął...
Może z tego względu Rosjanie nadal sobie uzurpują prawa do terenów polskich...
No tak...
Niewiele potrafiliśmy wykorzystać. Nawet jedyną kolonię zamorską mielismy tylko na... papierze :DD
Za to udało sie nam popisać na Zaolziu. Co zresztą w pełni popieram, choć moment akurat był taki sobie.

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Ziu pisze: niedziela 20 sie 2017, 16:20

No tak...
Niewiele potrafiliśmy wykorzystać. Nawet jedyną kolonię zamorską mielismy tylko na... papierze :DD
Za to udało sie nam popisać na Zaolziu. Co zresztą w pełni popieram, choć moment akurat był taki sobie.
Właśnie za to Zaolzie zgarnęli nas Polaków do jednego wora z Hitlerem ...

Awatar użytkownika
Ziu
NIEAKTYWNY
NIEAKTYWNY
Reakcje:

Yeti pisze: niedziela 20 sie 2017, 16:36
Ziu pisze: niedziela 20 sie 2017, 16:20

No tak...
Właśnie za to Zaolzie zgarnęli nas Polaków do jednego wora z Hitlerem ...
Niby tak. Dlatego powiedziałem, że moment był taki sobie...
Tyle że Zaolzie zabrali nam Czesi w 1919r, gdy bylismy zajeci wojną z bolszewikami. Doszli az do Skoczowa, gdzie zatrzymał ich malleńki garnizon.
A my odebraliśmy sobie owo Zaolzie bez jednego strzału.

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Ziu pisze: niedziela 20 sie 2017, 16:40

Niby tak. Dlatego powiedziałem, że moment był taki sobie...
Tyle że Zaolzie zabrali nam Czesi w 1919r, gdy bylismy zajeci wojną z bolszewikami. Doszli az do Skoczowa, gdzie zatrzymał ich malleńki garnizon.
A my odebraliśmy sobie owo Zaolzie bez jednego strzału.
Tak to wydarzenie jest fotograficznie udokumentowane w przekazach historycznych komentowane, jak Polacy współdziałali z faszystowskimi Niemcami...

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”