"Brudny biznes" państwa Piastów

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
krat1
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: człowiekiem
Znak zodiaku: Skorpion

"Brudny biznes" państwa Piastów

Nieprzeczytany post autor: krat1 »

www.naukawpolsce.pap.pl pisze: Handel ludźmi mógł być ważnym źródłem finansowania państwa Mieszka I i jego następców w XI wieku - mówią o tym mocne historyczne przesłanki. Słowiańscy jeńcy byli sprzedawani do Bizancjum i krajów arabskich, gdzie niektórzy robili potem kariery polityczne – podkreślali mediewiści w Warszawie podczas dyskusji nad książką archeologa prof. Przemysława Urbańczyka "Zanim Polska została Polską".
Historycy średniowiecza i archeolodzy od dawna głowią się nad tym, skąd pierwsi władcy dynastii Piastów czerpali środki na pokrycie kosztów funkcjonowania nowo powstałej organizacji terytorialnej. Według jednej z hipotez Mieszko I i kolejni władcy jego dynastii trudnili się na znaczną skalę handlem ludźmi, branymi w niewolę podczas podbojów okolicznych ziemi słowiańskich.
www.naukawpolsce.pap.pl
Ciekawe czy były też tak jak i teraz przy tego rodzaju biznesach "pralnie pieniędzy" i kto za to robił?
Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to co, już masz w sobie.
+ Carlos Ruiz Zafón – Cień wiatru

Awatar użytkownika
poldas
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:
Jestem: heteroseksualny

Re: "Brudny biznes" państwa Piastów

Nieprzeczytany post autor: poldas »

Czemu brudny?
Niewolnictwo było wtedy czymś normalnym.
Życie toczy się dalej.

Awatar użytkownika
krat1
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:

poldas pisze: niedziela 28 sty 2018, 13:46 Czemu brudny?
Niewolnictwo było wtedy czymś normalnym.
Kiedyś "normalne" było, że człek człeka zjadał. :-)

Awatar użytkownika
poldas
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:

Kiedy?
Tego nie kojarzę.
Życie toczy się dalej.

Awatar użytkownika
krat1
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:

poldas pisze: niedziela 28 sty 2018, 14:00 Kiedy?
Tego nie kojarzę.
za wikipedią pisze: Zjawisko to spotykane jest także u ludzi – nekrofagia, ludożerstwo czyli antropofagia (gr. anthropos – człowiek, phagein – pożerać), często ma podłoże religijne. Jedzenie ludzkiego mięsa może być szkodliwie dla zdrowia. Zagrożenie powodują priony, wirusopodobne białka – wywołują one choroby z grupy zakaźnych encefalopatii gąbczastych. Wśród plemion Nowej Gwinei, zwłaszcza ludu Fore, szalała choroba, zwana kuru lub "śmiejącą się śmiercią". Zarażenie prionami następowało przy rytualnym spożyciu ciał zmarłych krewnych. Fore zrezygnowali z kanibalizmu w 1957 r., lecz starsi członkowie ludu wciąż umierają na kuru.
www.wikipedia.pl

Awatar użytkownika
poldas
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:

Już zdryfowaliśmy, ale dobra.
Ludożerstwo oczywiście występowało i nadal się zdarza.
Jednak to przypadki marginalne i rytualne, bądź powodowane potrzebą przetrwania.
Nie było jednak zjawiskiem tak powszechnym jak niewolnictwo.
W ostoi demokracji i wolności zniesiono je dopiero w latach 60-ych XIX wieku.
Życie toczy się dalej.

Awatar użytkownika
krat1
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:

poldas pisze: niedziela 28 sty 2018, 14:17 Już zdryfowaliśmy, ale dobra.
Ludożerstwo oczywiście występowało i nadal się zdarza.
Jednak to przypadki marginalne i rytualne, bądź powodowane potrzebą przetrwania.
Nie było jednak zjawiskiem tak powszechnym jak niewolnictwo.
W ostoi demokracji i wolności zniesiono je dopiero w latach 60-ych XIX wieku.
Potrzebą "przetrwania państwowości" tłumaczono też jak sądzę sprzedawanie ludzi. No a jak jeszcze z czegoś złego zrobiono rytuał to fajnie. Zupełnie jak w argumentacji feministek, że "gdyby mężczyźni rodzili dzieci to aborcja byłaby rytuałem". Nie martw się dziś już nikt dla ratowania budżetu nie sprzeda Cię w niewolę, bo nie musi.

Awatar użytkownika
Dier
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Dier »

krat1 pisze: niedziela 28 sty 2018, 13:42
www.naukawpolsce.pap.pl pisze: Historycy średniowiecza i archeolodzy od dawna głowią się nad tym, skąd pierwsi władcy dynastii Piastów czerpali środki na pokrycie kosztów funkcjonowania nowo powstałej organizacji terytorialnej. Według jednej z hipotez Mieszko I i kolejni władcy jego dynastii trudnili się na znaczną skalę handlem ludźmi, branymi w niewolę podczas podbojów okolicznych ziemi słowiańskich.
Ciekawe czy były też tak jak i teraz przy tego rodzaju biznesach "pralnie pieniędzy" i kto za to robił?
To w takim razie są dupy a nie archeolodzy.
Bo prawdziwi archeolodzy doskonale wiedzą, skąd Mieszko i reszta zbrodniarzy z jego klanu brali kasę. Tylko że głośno się o tym nie mówi, bo to niepoprawne politycznie. A może zwyczajnie im wstyd albo np zaliczają się do ciemnoludów i uważają że to grzech pluć na kościelnych morderców.

Skad wiadomo, że Mieszko I wziął chrzest? Z zapisków w archiwach polskich i niemieckich. Tylko, że z zapisów w tych archiwach jasno wynika, że chrzest przyjął wyłącznie władca jakiegoś ogromnego obszaru ziem słowiańskich, a nie jak to się zwykło bezczelnie mówić - cała Polska. POLSKA NIGDY NIE PRZYJĘŁA ŻADNEGO CHRZTU. Bo Polska to naród. Bo Polska to lud, który swą kulturę i tradycję pielęgnował z dziada pradziada, i który pluł w ryj parszywym Piastom, kiedy ci zażądali wyparcia się prawdziwej wiary, trwającej na tych ziemiach od tysiącleci, i składania pokłonów jakimś chrześcijańskim truchłom rozpiętym na skrzyżowanych patykach! Bo lud nie padł na kolana przed pachołkiem Watykanu, który ślinił się i klękał przed spasionymi biskupami, który wyrzekł się wiary ojców i sprzedał swoją godność za kawałek purpurowej szmaty i koronę na łbie.

Zatem, watykański pachołek musiał nową barbarzyńską religię krzewić w narodzie siłą, zbrodnią i morderstwami. Historia dynastii Piastów to historia brutalnych morderstw i rabunków, wyrzynania w pień całych wiosek, które nie chciały przejść na chrystianizm, historia obcinania rąk tym, którzy na widok wysłanników Mieszka nie chcieli czynić znaku krzyża, historia obcinania jęzków tym, których przyłapanio na zwyczajnym jedzeniu mięsa w piątek mimo absurdalnego zakazu władcy. Historia grabienia całych majątków tym, kórzy nie wyrzekli się wiary przodków. Drużyny konne księcia Mieszka a później króla Bolesława, uzbrojone za kasę z Watykanu, włóczyły się po całym kraju, rabując wioski, gwałcąc i mordując, budując nowy porządek na krwi przelanej w imię zbrodniczej religii z Bliskiego Wschodu, która w barbarzyński sposób wymordowała miliony ludzi podczas wypraw krzyżowych i inkwizycji. Która ograbiła miliony ludzi z dorobku życia kilku pokoleń, pakując całą kasę w spasione brzuchy purpurowych biskupów i zbrodniarzy, którzy dorwali się do władzy pod płaszczykiem krzewienia w narodzie "religii miłości".

Stąd właśnie pochodzą "środki na pokrycie kosztów funkcjonowania nowo powstałej organizacji terytorialnej" państwa Piastów. Niech nikt o tym nie zapomina.
Ostatnio zmieniony niedziela 28 sty 2018, 16:15 przez Dier, łącznie zmieniany 1 raz.
Zastrzegam sobie prawa autorskie do tekstów, które umieszczam. Jeśli ktoś będzie je kopiować w celach komercyjnych, to mam prawo wytoczyć sprawę i zarobić dzięki temu hajs.

Awatar użytkownika
poldas
ZBANOWANY
ZBANOWANY
Reakcje:

Że z Watykanu?
[mention]Dier[/mention] Gdzie taki głupoty wyczytałeś?
Życie toczy się dalej.

Awatar użytkownika
Sagitta
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: Noo, jestem ;)
Znak zodiaku: Lew

Nieprzeczytany post autor: Sagitta »

poldas pisze: niedziela 28 sty 2018, 16:44 Że z Watykanu?
@Dier Gdzie taki głupoty wyczytałeś?
Nie, że z grabieży, co niestety jest prawdą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”