Armia Czerwona - bohaterowie wojenni

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Ciekawy
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Tajemniczy...
Znak zodiaku: Skorpion

Armia Czerwona - bohaterowie wojenni

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

To ja powiem jeszcze tak, dla mnie np. radziecka Armia Czerwona to byli prawdziwi bohaterowie, ponieważ byli waleczni i mieli dużą przewagę nad hitlerowcami i nad polską Armią Krajową.
Liczebnie byli lepsi, dlatego potrafili zdobywać wiele terenów, w wielu miejscach dzisiejszej Rosji.
Są kraje, które dawniej należały do Związku Radzieckiego, gdzie żołnierze Armii Czerwonej zdobyli, walecznie o tamte tereny i były one potem w Związku Radzieckim.

Taka Finlandia utraciła część swojego terytorium na rzecz Związku Radzieckiego i Rosji, czyli chodzi o północną Karelię, a to były kiedyś tereny fińskie.
Armia Czerwona sobie je wywalczyła, a Finowie nie mieli szans, żeby to odebrać Rosjanom.

Była tzw. "wojna zimowa", między fińskimi żołnierzami, a żołnierzami Armii Czerwonej.

Chyba dobrze pamiętam z historii?
Czasami smutne i trudne życie... :slonko:

Awatar użytkownika
Nataraj
MODERATOR
MODERATOR
Reakcje:
Jestem: FANEM MOTOCYKLI
Znak zodiaku: Rak

Re: Armia Czerwona - bohaterowie wojenni

Nieprzeczytany post autor: Nataraj »

Ja z tego co wiem, to Rosjanie byli na początku wojny oprócz niemieckiego okupanta i nasi ciemiężyciele.. Dopiero pod koniec wojny gdy Niemcy zaczęli im zagrażać to stali się naszymi "przyjaciółmi"... A ile wcześniej wymordowali Polaków to już zapomnieli...
Słabi szukają zemsty, silni wybaczają,
a inteligentni ignorują !
Najlepsza reakcja, to brak reakcji !

Awatar użytkownika
Eryk
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Baran

Nieprzeczytany post autor: Eryk »

[mention]Ciekawy[/mention]
Oczywiście jeżeli chodzi to bohaterów wojennych ze względu na liczbę medali to faktycznie w Armii Czerwonej było takich
wielu i Rosjan i Żydów.

Awatar użytkownika
belcik81
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: sobą
Znak zodiaku: Byk

Nieprzeczytany post autor: belcik81 »

Eryk pisze: piątek 03 sie 2018, 11:01 @Ciekawy
Oczywiście jeżeli chodzi to bohaterów wojennych ze względu na liczbę medali to faktycznie w Armii Czerwonej było takich
wielu i Rosjan i Żydów.
I zegarków na rękach,
Bohaterami to oni byli dla ludzi radzieckich ale nie dla Polaków, oczywiście z wyjątkiem Berlingowców.
Celem ZSRR nie było wyzwolenie Polski z rąk Niemieckich, celem ZSRR było opanowanie tych terenów.
kursywa u mnie oznacza żart, ironię nie brać na poważnie :napewno?:

Awatar użytkownika
krat1
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: człowiekiem
Znak zodiaku: Skorpion

Nieprzeczytany post autor: krat1 »

Ciekawy pisze: piątek 03 sie 2018, 10:29 To ja powiem jeszcze tak, dla mnie np. radziecka Armia Czerwona to byli prawdziwi bohaterowie, ponieważ byli waleczni i mieli dużą przewagę nad hitlerowcami i nad polską Armią Krajową.
Liczebnie byli lepsi, dlatego potrafili zdobywać wiele terenów, w wielu miejscach dzisiejszej Rosji.
Są kraje, które dawniej należały do Związku Radzieckiego, gdzie żołnierze Armii Czerwonej zdobyli, walecznie o tamte tereny i były one potem w Związku Radzieckim.
Taka Finlandia utraciła część swojego terytorium na rzecz Związku Radzieckiego i Rosji, czyli chodzi o północną Karelię, a to były kiedyś tereny fińskie.
Armia Czerwona sobie je wywalczyła, a Finowie nie mieli szans, żeby to odebrać Rosjanom.
Była tzw. "wojna zimowa", między fińskimi żołnierzami, a żołnierzami Armii Czerwonej.
Chyba dobrze pamiętam z historii?
Nie chciałbym być z Tobą po jednej stronie, z powodu tego że masz tendencję do gloryfikowania silniejszych w danym czasie. Jakieś szkolne rzeczy to są, najlepszy ten co dobrze z łokcia wali w wątrobę?
Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to co, już masz w sobie.
+ Carlos Ruiz Zafón – Cień wiatru

Awatar użytkownika
gugu77
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: kosmita

Nieprzeczytany post autor: gugu77 »

Prawdziwymi "tworcami" bohaterow byly oddzialy
zaporowe NKWD...
w reku mam roze