To juz 500 lat!!!
- gugu77
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: kosmita
To juz 500 lat!!!
Mamy rocznice zawiesziena DZwonu Zygmunta.
Wielce zasluzonego dla histoeii Polski
Dla naa Polakow...
Pamietamy, jego dzwiek...
Wielce zasluzonego dla histoeii Polski
Dla naa Polakow...
Pamietamy, jego dzwiek...
w reku mam roze
i uszy za duze
a seru moniuszko mi gra...
i uszy za duze
- Kocur
- EKSPERT

- Reakcje:
- Jestem: Bilbo czasem Traf
Re: To juz 500 lat!!!
Ach te pomniki chwalebnej przeszłości...
- cogito13
- ZNAWCA WULGARYZMÓW

- Reakcje:
- Jestem: upierdliwy
- Znak zodiaku:

Bez przeszłości byłbyś nikim! Gdybyś nie miał historii, przodków o których pamiętasz byłbyś kolejnym "trybikiem" który, gdy się zużyję to się go wymienia.
- Kocur
- EKSPERT

- Reakcje:
Dobre sobie- nawet jeśli myślisz inaczej, to nie ma ludzi niezastąpionych, więc każdy z nas jest "trybikiem" do zastąpienia, bo każdy z nas w końcu umrze.cogito13 pisze: sobota 10 lip 2021, 13:16 Bez przeszłości byłbyś nikim! Gdybyś nie miał historii, przodków o których pamiętasz byłbyś kolejnym "trybikiem" który, gdy się zużyję to się go wymienia.
Lubię historię, ale nie lubię kiedy dawny blask chwały przysłania teraźniejszość. Co z tego, że Rzeczpospolita obojga narodów była potężna, skoro teraz potęgą nasz kraj nie jest. To jakby oglądać stare zdjęcia i wspominać, że kiedyś było się pięknym i młodym. Można to robić od czasu do czasu, ale ciągłe życie przeszłością zabija teraźniejszość.
Ja wolę patrzeć w przyszłość, kibicować polskim sportowcom, naukowcom, wynalazcom. Cieszyć się z nowych inwestycji, dać nowemu pokoleniu lepszy start, niż sam miałem, a w przeszłości nie grzebać, bo zbyt często okazuje się inna, niż wyidealizowana jej wizja przekazywana mi w szkole przez nauczycieli.
- gugu77
- KOMENTATOR

- Reakcje:
Masz racje i racji nie masz....Kocur pisze: sobota 10 lip 2021, 15:17Dobre sobie- nawet jeśli myślisz inaczej, to nie ma ludzi niezastąpionych, więc każdy z nas jest "trybikiem" do zastąpienia, bo każdy z nas w końcu umrze.cogito13 pisze: sobota 10 lip 2021, 13:16 Bez przeszłości byłbyś nikim! Gdybyś nie miał historii, przodków o których pamiętasz byłbyś kolejnym "trybikiem" który, gdy się zużyję to się go wymienia.
Lubię historię, ale nie lubię kiedy dawny blask chwały przysłania teraźniejszość. Co z tego, że Rzeczpospolita obojga narodów była potężna, skoro teraz potęgą nasz kraj nie jest. To jakby oglądać stare zdjęcia i wspominać, że kiedyś było się pięknym i młodym. Można to robić od czasu do czasu, ale ciągłe życie przeszłością zabija teraźniejszość.
Ja wolę patrzeć w przyszłość, kibicować polskim sportowcom, naukowcom, wynalazcom. Cieszyć się z nowych inwestycji, dać nowemu pokoleniu lepszy start, niż sam miałem, a w przeszłości nie grzebać, bo zbyt często okazuje się inna, niż wyidealizowana jej wizja przekazywana mi w szkole przez nauczycieli.
To, skad jestesmy jest rownie wazne, jak nasza przyszlosc.
A ten dzwon, odlany z krzyzackich armat jest jednym z najbardziej bezpretensjonalnych symboli...
Naszych symboli.
Jest ich tak niewiele...
Tym bardziej trzeba o nich pamietac.
Przyszlosc jest wazna, bez dyskusyjnie.
Wynika jednak z przesz;osci.
Z naszej historii.
Zastanow sie nad tym, choc przez chwile...
w reku mam roze
i uszy za duze
i uszy za duze
- Kocur
- EKSPERT

- Reakcje:
Robiłem to nie raz i nie dwa...gugu77 pisze: sobota 10 lip 2021, 15:59 Przyszlosc jest wazna, bez dyskusyjnie.
Z naszej historii.
Taka na przykład bitwa pod Grunwaldem. Triumf polskiego oręża...
Akurat...
Bitwę wygrali Litwini prowadzeni przez Litwinów, polscy rycerze im co najwyżej trochę pomogli.
Jak wielki był wkład wojsk litewskich świadczy to, że kiedy podczas późniejszego oblężenia Malborka Litwini postanowili pojechać do domu, polskie rycerstwo nie dało rady i musiało przerwać oblężenie i tylko kronikarze ogłosili to wydarzenie wiekopomnym zwycięstwem...
https://www.polskieradio.pl/7/166/Artyk ... aldem-bylo
- gugu77
- KOMENTATOR

- Reakcje:
Bylismy wtedy jednym panstwem....Kocur pisze: sobota 10 lip 2021, 18:27Robiłem to nie raz i nie dwa...gugu77 pisze: sobota 10 lip 2021, 15:59 Przyszlosc jest wazna, bez dyskusyjnie.
Z naszej historii.
Taka na przykład bitwa pod Grunwaldem. Triumf polskiego oręża...
Akurat...
Bitwę wygrali Litwini prowadzeni przez Litwinów, polscy rycerze im co najwyżej trochę pomogli.
Jak wielki był wkład wojsk litewskich świadczy to, że kiedy podczas późniejszego oblężenia Malborka Litwini postanowili pojechać do domu, polskie rycerstwo nie dało rady i musiało przerwać oblężenie i tylko kronikarze ogłosili to wydarzenie wiekopomnym zwycięstwem...
https://www.polskieradio.pl/7/166/Artyk ... aldem-bylo
w reku mam roze
i uszy za duze
i uszy za duze
- imn[a]min
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: ... ASZ
A cóż za wartość mają jakiekolwiek pomniki? Jedni je stawiają, a inni później obalają, stawiając własne.
Jak dla mnie to dziecinada.
- cogito13
- ZNAWCA WULGARYZMÓW

- Reakcje:
- Jestem: upierdliwy
- Znak zodiaku:

Pamiętajcie o ogrodach !imn[a]min pisze: sobota 10 lip 2021, 20:22 A cóż za wartość mają jakiekolwiek pomniki? Jedni je stawiają, a inni później obalają, stawiając własne.
- kana
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: kobieta
Pamiętajcie o ogrodach - uwielbiam tą piosenkę, to jedna z moich ulubionych.
Przeszłość.
"BITWA_POD_kLUSZYNEM
Bitwa pod Kłuszynem ma w polskiej historii miejsce szczególne. Choć stanęły w niej naprzeciw siebie wojska w wyjątkowej dysproporcji – według niektórych ekspertów przewaga sił moskiewskoszwedzkich nad polskimi wynosiła 17:1 – zwyciężyła armia dowodzona przez hetmana polnego koronnego Stanisława Żółkiewskiego."
---------------
Rosjanie z tej okazji ustanowili święto pewnie po to, by nam dopiec, a ja byłam cała w euforii. Przypomnieli mi o tym, że Polska była potężna, silna i mogę być z nich dumna.
To nie tylko same przegrane sprawy, jakimi nas karmią.
Potrafiliśmy wygrywać i mimo iż obecnie nie jest zbyt dobrze, ja i tak wierzę, że wygramy i nasza przyszłość będzie całkiem dobra.
Przeszłość.
"BITWA_POD_kLUSZYNEM
Bitwa pod Kłuszynem ma w polskiej historii miejsce szczególne. Choć stanęły w niej naprzeciw siebie wojska w wyjątkowej dysproporcji – według niektórych ekspertów przewaga sił moskiewskoszwedzkich nad polskimi wynosiła 17:1 – zwyciężyła armia dowodzona przez hetmana polnego koronnego Stanisława Żółkiewskiego."
---------------
Rosjanie z tej okazji ustanowili święto pewnie po to, by nam dopiec, a ja byłam cała w euforii. Przypomnieli mi o tym, że Polska była potężna, silna i mogę być z nich dumna.
To nie tylko same przegrane sprawy, jakimi nas karmią.
Potrafiliśmy wygrywać i mimo iż obecnie nie jest zbyt dobrze, ja i tak wierzę, że wygramy i nasza przyszłość będzie całkiem dobra.