Kara śmierci za korupcję w II RP

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Asia
zadomowiona
zadomowiona
Reakcje:

Kara śmierci za korupcję w II RP

Nieprzeczytany post autor: Asia »

W styczniu 1920 roku weszła w życie ustawa, na podstawie której każdy urzędnik państwowy (od 21 roku życia) mógł zostać rozstrzelany za "przestępstwa popełnione z chęci zysku". Kwotą, która mogła zdecydować o surowej karze było 2 tysiące marek polskich, czyli niecałe 60 dolarów amerykańskich.
Obrazek
Znowelizowana rok później ustawa obowiązywała do czerwca 1923 roku, ale nie wiadomo dokładnie ilu żądnych szybkiego zysku urzędników wysłano na tamten świat. Przed plutonem egzekucyjnym stawali raczej wojskowi, cywilów zaś traktowano dość pobłażliwie.
We wrześniu 1920 roku w trybie doraźnym skazano kolejarza i posterunkowego za przywłaszczenie worka chilijskiej saletry :szok: ,
a pięć miesięcy później urzędnika w Wydziale Aprowizacji Sanitarnej Ministerstwa Zdrowia Publicznego za przywłaszczenie miliona marek.
W 1922 roku na karę śmierci za korupcję skazano 19 oficerów i 74 szeregowców.

Kary mógł uniknąć urzędnik, który "dobrowolnie zwrócił mienie kradzione lub przywłaszczone (sprzeniewierzone), albo w inny sposób wynagrodził szkodę, zanim jego wina ujawniona została przed władzą do ścigania przestępstw powołaną" (Dz.U. 1920 nr 11, poz. 61, art. 12).
Więcej na http://historia.wp.pl/title,Afery-korup ... aid=115893
Wydaje mi się, że rozstrzelanie to bardzo surowy wyrok za korupcję, ale może właśnie perspektywa utraty życia odstraszała niektórych urzędników przed sprzeniewierzaniem majątku publicznego... Chociaż jak dowodzi autor artykułu, to chyba nie za bardzo...
Co myślicie o tak surowym prawie ??

szeryfowa
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Skorpion

Re: Kara śmierci za korupcję w II RP

Nieprzeczytany post autor: szeryfowa »

Gdyby u nas zmieniono kary,na adekwatne do popełnianego czynu - z całą pewnością byłoby dużo lepiej i nie trzeba by było nikogo rozstrzeliwać.
A jak jest wiemy- pedofile wychodzą po kilku latach,mordercy to samo,nie mówiąc o innych dewiantach.

A co ja np myślę? kara wtedy była surowa , ale czy odstraszała innych? czy dzisiaj jakakolwiek kara odstrasza złodzieja,czy innego bandytę?Dzisiaj nawet młodociani przestępcy niczego się nie boją, a przede wszystkim nie myślą o konsekwencjach swego czynu.To wina całego systemu,cywilizacji i innych czynników, no ale o tym chyba każdy wie,tylko nie przestępca.Co "narozrabiał" Dubieniecki? i to, że ma pieniądze ( zresztą ukradzione) i zapłaci kaucję to ma wyjść na wolność? I to ma być sprawiedliwość? tym bardziej, że sam jest prawnikiem ? "Koszmar z ulicy Wiązów".
.....Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy.....

Awatar użytkownika
antychryst
WREDNIAK
WREDNIAK
Reakcje:
Jestem: dziwak
Znak zodiaku: Wodnik

Nieprzeczytany post autor: antychryst »

Kiedyś gorszą karą od ciężkich więzień było tzw. ' wyciągnięcie spod prawa ' i wszyscy bali się tego jak ognia. Sprawdzało się doskonale, nie wiedzieć czemu obecnie nie praktykuje się tego. Jestem pewien że sprawdziło by się w obecnych czasach !!
Miej w dupie zdanie innych, rób to co ty uważasz za słuszne

Awatar użytkownika
wirujacypunkt
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Panna

Nieprzeczytany post autor: wirujacypunkt »

Łapówkarze powinni być skazywani na banicję .
Jacyś Bogowie zakpili z nas okrutnie.
(W.S.)

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”