Tesknota za dziecinstwem do tesknota za domem rodzinnym i wszystko co zwiazane z tym okresem czasu . Natomiast komunizm to ustroj , ktorego ideologie mozna popierac lub nie , wiec nie wiem jak mozna tesknic za ustrojem .No chyba ,ze w domu rodzinnym panowal kult komunizmu w kazdym calu, to owszem .AntyUPA pisze:QR_BBPOST Wielu jest takich co przypuszczam, że tęskni za komuną tylko tak naprawdę z jednego powodu. Na nią przypadały lata ich młodości. Ja co prawda załapałem się na samą jej końcówkę, ale znam to z rodziny i od starszych trochę znajomych. Raczej nie obracam się w kręgach tych co faktycznie tęsknią za płacą rzędu 20$ na zasadzie czy się stoi czy się leży, ale za dzieciństwem, młodością itp. z tym związanymi sprawami. Natomiast realnie znam wielu co tęsknią za przełomem lat 80 i 90 z wielu powodów. Były to czasy gdy prawo gospodarcze w Polsce nie doczekało się jeszcze majstrowania różnych szamanów, obowiązywała prosta ustawa Wilczka, a każdy kto miał mózg i nawet średnio oryginalny pomysł mógł małym nakładem kosztów szybko się dorobić godnych pieniędzy. Ale to już trochę inna bajka.
Komuno wróć?
- Mamba
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: Wariatka:)
- Znak zodiaku:

Re: Komuno wróć?
Chodzi raczej o czas niż ustrój. Mało kto w młodym wieku przejmuje się polityką, tęskną za czasami , a nie ustrojem per se. Oczywiście nie wszyscy, bo jest sporo typowych sierot po komunie, których szczytem marzeń jest micha, dach nad głową i byle jaka rozrywka, przy prawie 0 zaangażowaniu. Takim za PRL było dobrze.
- Borjan
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Jezleli komuś okres dzieciństwa przypadal na lata komuny to zawsze będzie troszkę tęsknił do czasów swego dzieciństwa ale to na pewno nie jest tesknota za ustrojem politycznym który sam w sobie dobry nie był.
- Bodzia
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: ŻABULĄ...xD
- Znak zodiaku:

I tu się z Tobą absolutnie zgodzę!AntyUPA pisze:QR_BBPOST Chodzi raczej o czas niż ustrój. Mało kto w młodym wieku przejmuje się polityką, tęskną za czasami , a nie ustrojem per se. Oczywiście nie wszyscy, bo jest sporo typowych sierot po komunie, których szczytem marzeń jest micha, dach nad głową i byle jaka rozrywka, przy prawie 0 zaangażowaniu. Takim za PRL było dobrze.
Wiele ''sierot komuny" jeszcze u nas zostało.... mało tego, przekazują to na kolejne pokolenia... Co do ''tęsknoty''...tak jak napisałeś wcześniej... tęsknią raczej za czasem, młodością, niż rzeczywistym ustrojem...

Jestem w kropce......... zgadnij w której?
- Yeti
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Chrześcijaństwo też swoja ideologię opiera na komunie i do czego ludzie doprowadziłiBorjan pisze:QR_BBPOST Jezleli komuś okres dzieciństwa przypadal na lata komuny to zawsze będzie troszkę tęsknił do czasów swego dzieciństwa ale to na pewno nie jest tesknota za ustrojem politycznym który sam w sobie dobry nie był.
Tak długo ten system nie zda egzaminu dopóki człowiek będzie starał się wykorzystać drugiego do realizacji swoich zamierzeń.
Obserwując obecną sytuację to prędko do tego nie dojdzie sytuację …
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..
- Borjan
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Na sąsiedniej Białorusi , komuna trwa jeszcze w najlepsze i jakoś nie ma chętnych na to by z tej "tesknoty" za komuna sie tam wybrać.Żabula pisze:[ Bo raczej nie wierzę ze ktoś tęskni do pustych półek sklepowych...
- Bodzia
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: ŻABULĄ...xD
- Znak zodiaku:

No właśnie...Raczej jak już, to uciekają w przeciwnym kierunku....Borjan pisze:QR_BBPOSTNa sąsiedniej Białorusi , komuna trwa jeszcze w najlepsze i jakoś nie ma chętnych na to by z tej "tesknoty" za komuna sie tam wybrać.Żabula pisze:[ Bo raczej nie wierzę ze ktoś tęskni do pustych półek sklepowych...

Jestem w kropce......... zgadnij w której?
- Borjan
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Zaden system nawet najlepszy w swym zalozeniu nie jest dobry...i kazdy system ludzie sami potrafią spie***yć.Yeti pisze:[
Chrześcijaństwo też swoja ideologię opiera na komunie i do czego ludzie doprowadziłi![]()
![]()
- Mamba
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: Wariatka:)
- Znak zodiaku:

Chrzescijanstwo -komunizm-dwie sprzeczne ideologie .
- Yeti
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

W tym sęk że założenia każdego systemu są dobre, tylko dzięki ludziom dochodzi do wypaczeń...Borjan pisze:QR_BBPOSTZaden system nawet najlepszy w swym zalozeniu nie jest dobry...i kazdy system ludzie sami potrafią spie***yć.Yeti pisze:[
Chrześcijaństwo też swoja ideologię opiera na komunie i do czego ludzie doprowadziłi![]()
![]()
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..