Komuno wróć?

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Wariatka:)
Znak zodiaku: Koziorożec

Re: Komuno wróć?

Nieprzeczytany post autor: Mamba »

AntyUPA pisze:QR_BBPOST Wielu jest takich co przypuszczam, że tęskni za komuną tylko tak naprawdę z jednego powodu. Na nią przypadały lata ich młodości. Ja co prawda załapałem się na samą jej końcówkę, ale znam to z rodziny i od starszych trochę znajomych. Raczej nie obracam się w kręgach tych co faktycznie tęsknią za płacą rzędu 20$ na zasadzie czy się stoi czy się leży, ale za dzieciństwem, młodością itp. z tym związanymi sprawami. Natomiast realnie znam wielu co tęsknią za przełomem lat 80 i 90 z wielu powodów. Były to czasy gdy prawo gospodarcze w Polsce nie doczekało się jeszcze majstrowania różnych szamanów, obowiązywała prosta ustawa Wilczka, a każdy kto miał mózg i nawet średnio oryginalny pomysł mógł małym nakładem kosztów szybko się dorobić godnych pieniędzy. Ale to już trochę inna bajka.
Tesknota za dziecinstwem do tesknota za domem rodzinnym i wszystko co zwiazane z tym okresem czasu . Natomiast komunizm to ustroj , ktorego ideologie mozna popierac lub nie , wiec nie wiem jak mozna tesknic za ustrojem .No chyba ,ze w domu rodzinnym panowal kult komunizmu w kazdym calu, to owszem .

Awatar użytkownika
AntyUPA
Reakcje:
Jestem: Homo Sapiens?

Nieprzeczytany post autor: AntyUPA »

Chodzi raczej o czas niż ustrój. Mało kto w młodym wieku przejmuje się polityką, tęskną za czasami , a nie ustrojem per se. Oczywiście nie wszyscy, bo jest sporo typowych sierot po komunie, których szczytem marzeń jest micha, dach nad głową i byle jaka rozrywka, przy prawie 0 zaangażowaniu. Takim za PRL było dobrze.

Awatar użytkownika
Borjan
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Wodnik

Nieprzeczytany post autor: Borjan »

Jezleli komuś okres dzieciństwa przypadal na lata komuny to zawsze będzie troszkę tęsknił do czasów swego dzieciństwa ale to na pewno nie jest tesknota za ustrojem politycznym który sam w sobie dobry nie był.

Awatar użytkownika
Bodzia
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: ŻABULĄ...xD
Znak zodiaku: Baran

Nieprzeczytany post autor: Bodzia »

AntyUPA pisze:QR_BBPOST Chodzi raczej o czas niż ustrój. Mało kto w młodym wieku przejmuje się polityką, tęskną za czasami , a nie ustrojem per se. Oczywiście nie wszyscy, bo jest sporo typowych sierot po komunie, których szczytem marzeń jest micha, dach nad głową i byle jaka rozrywka, przy prawie 0 zaangażowaniu. Takim za PRL było dobrze.
I tu się z Tobą absolutnie zgodzę! :ok:
Wiele ''sierot komuny" jeszcze u nas zostało.... mało tego, przekazują to na kolejne pokolenia... Co do ''tęsknoty''...tak jak napisałeś wcześniej... tęsknią raczej za czasem, młodością, niż rzeczywistym ustrojem... :mysle: Bo raczej nie wierzę ze ktoś tęskni do pustych półek sklepowych... :mysle:
:zaba:
Jestem w kropce......... zgadnij w której? :zlosliwiec:

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Ryby

Nieprzeczytany post autor: Yeti »

Borjan pisze:QR_BBPOST Jezleli komuś okres dzieciństwa przypadal na lata komuny to zawsze będzie troszkę tęsknił do czasów swego dzieciństwa ale to na pewno nie jest tesknota za ustrojem politycznym który sam w sobie dobry nie był.
Chrześcijaństwo też swoja ideologię opiera na komunie i do czego ludzie doprowadziłi :??: :??: :??:
Tak długo ten system nie zda egzaminu dopóki człowiek będzie starał się wykorzystać drugiego do realizacji swoich zamierzeń.
Obserwując obecną sytuację to prędko do tego nie dojdzie sytuację …
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..

Awatar użytkownika
Borjan
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Żabula pisze:[ Bo raczej nie wierzę ze ktoś tęskni do pustych półek sklepowych... :mysle:
Na sąsiedniej Białorusi , komuna trwa jeszcze w najlepsze i jakoś nie ma chętnych na to by z tej "tesknoty" za komuna sie tam wybrać. :D

Awatar użytkownika
Bodzia
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: ŻABULĄ...xD
Znak zodiaku: Baran

Nieprzeczytany post autor: Bodzia »

Borjan pisze:QR_BBPOST
Żabula pisze:[ Bo raczej nie wierzę ze ktoś tęskni do pustych półek sklepowych... :mysle:
Na sąsiedniej Białorusi , komuna trwa jeszcze w najlepsze i jakoś nie ma chętnych na to by z tej "tesknoty" za komuna sie tam wybrać. :D
No właśnie...Raczej jak już, to uciekają w przeciwnym kierunku.... :zlosliwiec:
:zaba:
Jestem w kropce......... zgadnij w której? :zlosliwiec:

Awatar użytkownika
Borjan
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Yeti pisze:[
Chrześcijaństwo też swoja ideologię opiera na komunie i do czego ludzie doprowadziłi :??: :??: :??:
Zaden system nawet najlepszy w swym zalozeniu nie jest dobry...i kazdy system ludzie sami potrafią spie***yć.

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Wariatka:)
Znak zodiaku: Koziorożec

Nieprzeczytany post autor: Mamba »

Chrzescijanstwo -komunizm-dwie sprzeczne ideologie .

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Ryby

Nieprzeczytany post autor: Yeti »

Borjan pisze:QR_BBPOST
Yeti pisze:[
Zaden system nawet najlepszy w swym zalozeniu nie jest dobry...i kazdy system ludzie sami potrafią spie***yć.
W tym sęk że założenia każdego systemu są dobre, tylko dzięki ludziom dochodzi do wypaczeń...
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”