Komuno wróć?

Różne wątki historyczne
Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Ryby

Re: Komuno wróć?

Nieprzeczytany post autor: Yeti »

Mamba pisze:QR_BBPOST Chrzescijanstwo -komunizm-dwie sprzeczne ideologie .
Niestety ale to nie jest prawda komunizm jako system polityczny ma swoje korzenie we wczesnym chrześcijaństwie, wtedy tworzyły się tzw. "gminy", była to nazwa używana przez ówczesnych chrześcijan, a przez stronę rządzącą "komuny"... To że obrano inną drogę wdrażania jego w życie, później się zmieniła...
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: Wariatka:)
Znak zodiaku: Koziorożec

Nieprzeczytany post autor: Mamba »

Nie wiem o jakich ty mowisz podobienstwach , kompletnie ,"gminy"jezeli nawet sie tworzyly to nie znaczy ze maja wspolne cechy ideologiczne .A wczesne chrzescijanstwo to I polowa I wieku .To typowy ustroj , ktory powstal do propagowania swojego idealizmu dla ciemnego ludu , majacy cechy dyktatorskie .

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Mamba pisze:QR_BBPOST Nie wiem o jakich ty mowisz podobienstwach , kompletnie ,"gminy"jezeli nawet sie tworzyly to nie znaczy ze maja wspolne cechy ideologiczne .A wczesne chrzescijanstwo to I polowa I wieku .To typowy ustroj , ktory powstal do propagowania swojego idealizmu dla ciemnego ludu , majacy cechy dyktatorskie .
Właśnie każdy jeden ustrój polityczny ma cechy dyktatorskie, którego celem jest podporządkowanie sobie większości... Chrześcijaństwo też opierało się na równości w początkach skupiało wokół siebie najniższe klasy społeczne. Trudno jest nie zauważyć podobieństwa, a ideologię zawsze dorabiali ci, których zamiarem było podporządkowanie sobie innych... Jak widać czasy się zmieniają, z nimi formy i metody, cel pozostaje niezmienny władza absolutna...
Nie idź za mną, bo nie umiem prowadzić. Nie idź przede mną, bo mogę za Tobą nie nadążyć. Idź po prostu obok mnie i bądź moim przyjacielem..

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Chrzescijanstwo nie mialo na celu podporzadkowania kogokolwiek ,nie kazdy ustroj jest dyktatorski absolutnie sie z tym nie zgodze .Przypisywanie sobie pozytywnych cech komunizmu to jeden z ich podstaw manipulacji , chrzescijanstwo nie jest ustrojem to tylko kmomunisci tak uwazaja , nawet byli tacy ktorzy twierdzili ,ze Jezus chrystus byl komunista .
Chrzescijanstwo nie skupialo tylko nizszych klas i nie skupia ich do dzisiaj .Chrzescijanska rownosc to zupelnie inne oblicze i pojecie rownosci.

Awatar użytkownika
Borjan
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Znak zodiaku: Wodnik

Nieprzeczytany post autor: Borjan »

Yeti pisze:[

W tym sęk że założenia każdego systemu są dobre, tylko dzięki ludziom dochodzi do wypaczeń...
Zauważ ze kazdy system zawsze tworzą ludzie , którzy często juz z góry upatrują w nim korzysci jakie im ten nowy system przyniesie ... Tak więc to co dla jednych bedzie dobre to juz dla drugich takie juz niestety nie będzie.

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Borjan pisze: Zauważ ze kazdy system zawsze tworzą ludzie , którzy często juz z góry upatrują w nim korzysci jakie im ten nowy system przyniesie ... Tak więc to co dla jednych bedzie dobre to juz dla drugich takie juz niestety nie będzie.
Właśnie to zauważam, jak również i to że człowiek jako jednostka nic nie znaczy, aby coś znaczyć musi znaleźć grupę która jego wspiera w drodze do celu...

Awatar użytkownika
Yeti
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Mamba pisze:QR_BBPOST Chrzescijanstwo nie mialo na celu podporzadkowania kogokolwiek ,nie kazdy ustroj jest dyktatorski absolutnie sie z tym nie zgodze .Przypisywanie sobie pozytywnych cech komunizmu to jeden z ich podstaw manipulacji , chrzescijanstwo nie jest ustrojem to tylko kmomunisci tak uwazaja , nawet byli tacy ktorzy twierdzili ,ze Jezus chrystus byl komunista .
Chrzescijanstwo nie skupialo tylko nizszych klas i nie skupia ich do dzisiaj .Chrzescijanska rownosc to zupelnie inne oblicze i pojecie rownosci.
Takie tylko były założenia jak również takie założenia były idei komunizmu, jednak ludzie wdrażając te założenia wypaczyli wszystko chcąc osiągnąć tylko swoje cele.
To że komunizm jako ustrój polityczny przypisuje sobie idee chrześcijańskie to się nie zgodzę, przecież oni mieli światopogląd ateistyczny...
Pojęcie równości wszędzie jest takie samo, różnią się tylko metody i wzorce postępowania wdrażania w życie ...

Awatar użytkownika
Mamba
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Nie zrozumiales mnie .Mowiac o przypisywaniu idei chrzescijanstwa nie mialam na mysli ,ze komunizm mial z nia cos wspolnego , wrecz przeciwnie o czym caly czas pisze .Natomiast komunizm mial taka moc w swych przkonaniach ,ze to co bylo pozytywne w swojej istocie a niemozliwe do zniszczenia potrafil przeistoczyc w mysl ,ze wiele to laczy z komunizmem .Ludzie niczego nie wypaczali bo zwykli smiertelnicy wierzyli z idee komunizmu ktory byl im wpajany popaganda swojej dobroci i rownosci albo sila probowali to uczynic , a jak sie nie dalo to zniszczyc .Pojecie rownosci nie jest takie samo , pojecie rownosci komunizmu to pojecie rownosci ciemnego ludu i posluszenstwo dla dyktatury .Zaden prawdziwy komunista nie moze byc chrzescijaninem , ale biorac pod uwage ,ze ten komunizm mial swoje oblicza w roznych krajach a w PL nie byl az taki konstruktywny , wiele towarzyszy nalezacych do PZPR ,uwazalo sie za chrzescijan w praktyce rowniez , moze tylko nie kazdy odwazyl sie wejsc do kosciola , ale tak tez bywalo .Nie wspomne ile ludzi przynalezalo tam ze strachu albo z zwyklych korzysci by moc funkcjonowac na troszke lepszym poziomie .Polska to kraj chrzescijanski i komunizm ten gleboko kmonstruktywny nie mialby zadnych szans , a ,ze PL nalezalo do ZSRR to przybrano troszke inna postac tegoz systemu nie bylo innej opcji .

ODPOWIEDZ

Wróć do „HISTORIA”