Pomóżcie mi podjąć mądrą decyzje

To dział, w którym mogą
pisać niezarejestrowani
Awatar użytkownika
gość
Reakcje:

Pomóżcie mi podjąć mądrą decyzje

Nieprzeczytany post autor: gość »

Chodzi o spadek.
Moja mama zmarła gdy byłam mała. Zostałam sama na utrzymaniu ojca, byliśmy ubodzy. Gdy miałam 19 lat, zmarła moja jedyna babcia, po której był podział majątku rolnego. Do spadku zostałam powołana ja ( po manie) syn babci i jego siostra. Na sprawie sądowej okazało sie, ze nie otrzymam części przysługującego po mamie majątku, bo obowiązywały wtedy jeszcze krzywdzące przepisy i osoba, która nie ma wykształcenia rolniczego, nic nie otrzyma. Gdyby złożono sprawę o miesiąc później, wtedy już bym mogła, ale rodzina wykorzystała ten przepis i złożyła wcześniej, aby podzielić sie beze mnie. O zachowek sie nie ubiegałam, bo i tak by mi nie oddali. Po latach zmarł owy wujek i teraz dziedziczę po połowie ja i jego siostra. Ona chce, abym w połowie sfinansowała pomnik. Ponieważ sama nie chce wykładać całych pieniedzy ze spadku, jednakże za czas przeszły jestem troszeczkę rozżalona, tym jak wtedy mnie potraktowali. Co o tym myślicie?

Awatar użytkownika
Zibi
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:
Jestem: człowiekiem

Re: Pomóżcie mi podjąć mądrą decyzje

Nieprzeczytany post autor: Zibi »

Pokaż klasę i sfinansuj połowę kosztów. Nie bądź taka jak oni..Ta decyzja może diametralnie zmienić ich podejście do Ciebie, Wasze wzajemne stosunki.
Ostatnio zmieniony niedziela 20 maja 2018, 10:12 przez Zibi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: wiedźma:)
Znak zodiaku: Ryby

Nieprzeczytany post autor: awareness »

Kolejność schedy przypada na osoby zstępne, czyli po rodzicach o ile nie było wydziedziczenia, czy testamentu
1. dzieci rodziców
następnie jeżeli nie ma rodzenstwo rodziców (mogą się ubiegać)
Moim zdaniem grunty rolne są tak samo schedą więc powinnaś była być uczestniczącą w tym procesie. Jeżeli przepisy tych gruntów ograniczały możliwość sprzedaży osobom ze znajomością i wykształceniem rolniczym, to w niczym nie kolidowało z otrymaniem spadku. Ty mialas dostac i to ci sie nalezało.

Kwestia zachówku jest ustawą i bezapelacyjnie ci się należy jako osobie zstępnej. Pomnik możesz sfinansować lub nie to zależy od Ciebie. Osoba robiąca pogrzeb dostała z ZUSu 4000 zl + po miesiacu od pogrzebu ostatnią wypłatę emerytury. Wszelkie pieniądze zaoszczędzone po wujku, pieniądze na kontach w banku oraz pozostały majątek wraz z długami przechodzą na spadkobierów
Wiem, że nic nie wiem - SOKRATES

Awatar użytkownika
autorka
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: autorka »

Nie wiem do końca, jak postąpić ... Siostra wujka ( ta sama) uwaza, że to wręcz mój obowiązek, abym wykładała po połowie. Kompletnie nie mieli sobie nigdy nic do zarzucenia. Ale oni wtedy na sprawie sie mnie wyrzekli, jako rodziny, zmarły wujek i ona. Udali, że nie ma problemu.
Ale czuję moralny obowiązek, aby sfinansować koszty pogrzebu, zwłaszcza że to grób zbiorowy, wujek i dziadkowie, tylko jednak ta kolka pozostała, ta zadra z przeszłości we mnie, ze oni mnie tak wydziedziczyli, zwłaszcza, że wcześniej zmarła moja mama i zostałam z ojcem sama.

Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:

autorka pisze: niedziela 20 maja 2018, 17:16 Nie wiem do końca, jak postąpić ... Siostra wujka ( ta sama) uwaza, że to wręcz mój obowiązek, abym wykładała po połowie. Kompletnie nie mieli sobie nigdy nic do zarzucenia. Ale oni wtedy na sprawie sie mnie wyrzekli, jako rodziny, zmarły wujek i ona. Udali, że nie ma problemu.
Ale czuję moralny obowiązek, aby sfinansować koszty pogrzebu, zwłaszcza że to grób zbiorowy, wujek i dziadkowie, tylko jednak ta kolka pozostała, ta zadra z przeszłości we mnie, ze oni mnie tak wydziedziczyli, zwłaszcza, że wcześniej zmarła moja mama i zostałam z ojcem sama.
Osoba która robiła pogrzeb dostala pieniądze z Zusu i ostatnia emeryture. Więc pogrzeb był opłacony niejako przez wujka. Kwestia dalszych kosztów pogrzebowych np stypa, powinna byc z Tobą uzgodniona jeżeli miałabyś partycypować w kosztach. Robiłam pogrzeb ojcu w ubiegłym roku więc wiem ile dostałam z Zusu. Masz prawo do okazania Ci rachunków za pogrzeb. Jeżeli raz Cię wyrąbali bez sumienia może być recydywa Uważaj ! Nie wszyscy są uczciwi jak Ty. Pozory mylą i to bardzo. Bądź ostrożna

Awatar użytkownika
autorka
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: autorka »

Ona mi powiedziała, ze bank nie wydał jej emerytury ostatniej na koncie, bo bez wyroku sądu nie moze. Ciocia wyprawiła pogrzeb i stypę, z ZUS

Awatar użytkownika
Nataraj
MODERATOR
MODERATOR
Reakcje:
Jestem: FANEM MOTOCYKLI
Znak zodiaku: Rak

Nieprzeczytany post autor: Nataraj »

autorka pisze: niedziela 20 maja 2018, 17:33 Ona mi powiedziała, ze bank nie wydał jej emerytury ostatniej na koncie, bo bez wyroku sądu nie moze. Ciocia wyprawiła pogrzeb i stypę, z ZUS
Musi złożyć w sądzie wniosek o wydanie wyroku nakazującemu bankowi wydanie tej emerytury...
To trochę potrwa, ale sąd przeważnie uznaje tego typu wnioski...
Słabi szukają zemsty, silni wybaczają,
a inteligentni ignorują !
Najlepsza reakcja, to brak reakcji !

Awatar użytkownika
cogito13
ZNAWCA WULGARYZMÓW
ZNAWCA WULGARYZMÓW
Reakcje:
Jestem: upierdliwy
Znak zodiaku: Waga

Nieprzeczytany post autor: cogito13 »

Czy tylko ja odnoszę takie wrażenie,że tematy w kąciku gości zakłada jedna i ta sama osoba ?

Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:

Janusz pisze: niedziela 20 maja 2018, 17:40
autorka pisze: niedziela 20 maja 2018, 17:33 Ona mi powiedziała, ze bank nie wydał jej emerytury ostatniej na koncie, bo bez wyroku sądu nie moze. Ciocia wyprawiła pogrzeb i stypę, z ZUS
Musi złożyć w sądzie wniosek o wydanie wyroku nakazującemu bankowi wydanie tej emerytury...
To nie bank wyplaca emeryture a ZuS tam trzeba złożyć wniosek

Awatar użytkownika
Nataraj
MODERATOR
MODERATOR
Reakcje:
Jestem: FANEM MOTOCYKLI
Znak zodiaku: Rak

Nieprzeczytany post autor: Nataraj »

awareness pisze: niedziela 20 maja 2018, 18:23
Janusz pisze: niedziela 20 maja 2018, 17:40
To nie bank wyplaca emeryture a ZuS tam trzeba złożyć wniosek
Jeżeli ZUS wpłacał emeryturę na konto bankowe tej osoby to trzeba załatwiać sprawę z bankiem... ZUS już nie ma nic do tego...
Słabi szukają zemsty, silni wybaczają,
a inteligentni ignorują !
Najlepsza reakcja, to brak reakcji !

ODPOWIEDZ

Wróć do „KĄCIK DLA GOŚCI”