Pomóżcie mi podjąć mądrą decyzje
Pomóżcie mi podjąć mądrą decyzje
Chodzi o spadek.
Moja mama zmarła gdy byłam mała. Zostałam sama na utrzymaniu ojca, byliśmy ubodzy. Gdy miałam 19 lat, zmarła moja jedyna babcia, po której był podział majątku rolnego. Do spadku zostałam powołana ja ( po manie) syn babci i jego siostra. Na sprawie sądowej okazało sie, ze nie otrzymam części przysługującego po mamie majątku, bo obowiązywały wtedy jeszcze krzywdzące przepisy i osoba, która nie ma wykształcenia rolniczego, nic nie otrzyma. Gdyby złożono sprawę o miesiąc później, wtedy już bym mogła, ale rodzina wykorzystała ten przepis i złożyła wcześniej, aby podzielić sie beze mnie. O zachowek sie nie ubiegałam, bo i tak by mi nie oddali. Po latach zmarł owy wujek i teraz dziedziczę po połowie ja i jego siostra. Ona chce, abym w połowie sfinansowała pomnik. Ponieważ sama nie chce wykładać całych pieniedzy ze spadku, jednakże za czas przeszły jestem troszeczkę rozżalona, tym jak wtedy mnie potraktowali. Co o tym myślicie?
Moja mama zmarła gdy byłam mała. Zostałam sama na utrzymaniu ojca, byliśmy ubodzy. Gdy miałam 19 lat, zmarła moja jedyna babcia, po której był podział majątku rolnego. Do spadku zostałam powołana ja ( po manie) syn babci i jego siostra. Na sprawie sądowej okazało sie, ze nie otrzymam części przysługującego po mamie majątku, bo obowiązywały wtedy jeszcze krzywdzące przepisy i osoba, która nie ma wykształcenia rolniczego, nic nie otrzyma. Gdyby złożono sprawę o miesiąc później, wtedy już bym mogła, ale rodzina wykorzystała ten przepis i złożyła wcześniej, aby podzielić sie beze mnie. O zachowek sie nie ubiegałam, bo i tak by mi nie oddali. Po latach zmarł owy wujek i teraz dziedziczę po połowie ja i jego siostra. Ona chce, abym w połowie sfinansowała pomnik. Ponieważ sama nie chce wykładać całych pieniedzy ze spadku, jednakże za czas przeszły jestem troszeczkę rozżalona, tym jak wtedy mnie potraktowali. Co o tym myślicie?
- Zibi
- KOMENTATOR

- Reakcje:
- Jestem: człowiekiem
Re: Pomóżcie mi podjąć mądrą decyzje
Pokaż klasę i sfinansuj połowę kosztów. Nie bądź taka jak oni..Ta decyzja może diametralnie zmienić ich podejście do Ciebie, Wasze wzajemne stosunki.
Ostatnio zmieniony niedziela 20 maja 2018, 10:12 przez Zibi, łącznie zmieniany 1 raz.
- awareness
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Jestem: wiedźma:)
- Znak zodiaku:

Kolejność schedy przypada na osoby zstępne, czyli po rodzicach o ile nie było wydziedziczenia, czy testamentu
1. dzieci rodziców
następnie jeżeli nie ma rodzenstwo rodziców (mogą się ubiegać)
Moim zdaniem grunty rolne są tak samo schedą więc powinnaś była być uczestniczącą w tym procesie. Jeżeli przepisy tych gruntów ograniczały możliwość sprzedaży osobom ze znajomością i wykształceniem rolniczym, to w niczym nie kolidowało z otrymaniem spadku. Ty mialas dostac i to ci sie nalezało.
Kwestia zachówku jest ustawą i bezapelacyjnie ci się należy jako osobie zstępnej. Pomnik możesz sfinansować lub nie to zależy od Ciebie. Osoba robiąca pogrzeb dostała z ZUSu 4000 zl + po miesiacu od pogrzebu ostatnią wypłatę emerytury. Wszelkie pieniądze zaoszczędzone po wujku, pieniądze na kontach w banku oraz pozostały majątek wraz z długami przechodzą na spadkobierów
1. dzieci rodziców
następnie jeżeli nie ma rodzenstwo rodziców (mogą się ubiegać)
Moim zdaniem grunty rolne są tak samo schedą więc powinnaś była być uczestniczącą w tym procesie. Jeżeli przepisy tych gruntów ograniczały możliwość sprzedaży osobom ze znajomością i wykształceniem rolniczym, to w niczym nie kolidowało z otrymaniem spadku. Ty mialas dostac i to ci sie nalezało.
Kwestia zachówku jest ustawą i bezapelacyjnie ci się należy jako osobie zstępnej. Pomnik możesz sfinansować lub nie to zależy od Ciebie. Osoba robiąca pogrzeb dostała z ZUSu 4000 zl + po miesiacu od pogrzebu ostatnią wypłatę emerytury. Wszelkie pieniądze zaoszczędzone po wujku, pieniądze na kontach w banku oraz pozostały majątek wraz z długami przechodzą na spadkobierów
Wiem, że nic nie wiem - SOKRATES
Nie wiem do końca, jak postąpić ... Siostra wujka ( ta sama) uwaza, że to wręcz mój obowiązek, abym wykładała po połowie. Kompletnie nie mieli sobie nigdy nic do zarzucenia. Ale oni wtedy na sprawie sie mnie wyrzekli, jako rodziny, zmarły wujek i ona. Udali, że nie ma problemu.
Ale czuję moralny obowiązek, aby sfinansować koszty pogrzebu, zwłaszcza że to grób zbiorowy, wujek i dziadkowie, tylko jednak ta kolka pozostała, ta zadra z przeszłości we mnie, ze oni mnie tak wydziedziczyli, zwłaszcza, że wcześniej zmarła moja mama i zostałam z ojcem sama.
Ale czuję moralny obowiązek, aby sfinansować koszty pogrzebu, zwłaszcza że to grób zbiorowy, wujek i dziadkowie, tylko jednak ta kolka pozostała, ta zadra z przeszłości we mnie, ze oni mnie tak wydziedziczyli, zwłaszcza, że wcześniej zmarła moja mama i zostałam z ojcem sama.
- awareness
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

Osoba która robiła pogrzeb dostala pieniądze z Zusu i ostatnia emeryture. Więc pogrzeb był opłacony niejako przez wujka. Kwestia dalszych kosztów pogrzebowych np stypa, powinna byc z Tobą uzgodniona jeżeli miałabyś partycypować w kosztach. Robiłam pogrzeb ojcu w ubiegłym roku więc wiem ile dostałam z Zusu. Masz prawo do okazania Ci rachunków za pogrzeb. Jeżeli raz Cię wyrąbali bez sumienia może być recydywa Uważaj ! Nie wszyscy są uczciwi jak Ty. Pozory mylą i to bardzo. Bądź ostrożnaautorka pisze: niedziela 20 maja 2018, 17:16 Nie wiem do końca, jak postąpić ... Siostra wujka ( ta sama) uwaza, że to wręcz mój obowiązek, abym wykładała po połowie. Kompletnie nie mieli sobie nigdy nic do zarzucenia. Ale oni wtedy na sprawie sie mnie wyrzekli, jako rodziny, zmarły wujek i ona. Udali, że nie ma problemu.
Ona mi powiedziała, ze bank nie wydał jej emerytury ostatniej na koncie, bo bez wyroku sądu nie moze. Ciocia wyprawiła pogrzeb i stypę, z ZUS
- Nataraj
- MODERATOR

- Reakcje:
- Jestem: FANEM MOTOCYKLI
- Znak zodiaku:

Musi złożyć w sądzie wniosek o wydanie wyroku nakazującemu bankowi wydanie tej emerytury...
To trochę potrwa, ale sąd przeważnie uznaje tego typu wnioski...
Słabi szukają zemsty, silni wybaczają,
a inteligentni ignorują !
Najlepsza reakcja, to brak reakcji !
- cogito13
- ZNAWCA WULGARYZMÓW

- Reakcje:
- Jestem: upierdliwy
- Znak zodiaku:

Czy tylko ja odnoszę takie wrażenie,że tematy w kąciku gości zakłada jedna i ta sama osoba ?
- awareness
- STAŁY BYWALEC

- Reakcje:
- Znak zodiaku:

To nie bank wyplaca emeryture a ZuS tam trzeba złożyć wniosekJanusz pisze: niedziela 20 maja 2018, 17:40Musi złożyć w sądzie wniosek o wydanie wyroku nakazującemu bankowi wydanie tej emerytury...
- Nataraj
- MODERATOR

- Reakcje:
- Jestem: FANEM MOTOCYKLI
- Znak zodiaku:

Jeżeli ZUS wpłacał emeryturę na konto bankowe tej osoby to trzeba załatwiać sprawę z bankiem... ZUS już nie ma nic do tego...awareness pisze: niedziela 20 maja 2018, 18:23To nie bank wyplaca emeryture a ZuS tam trzeba złożyć wniosekJanusz pisze: niedziela 20 maja 2018, 17:40
Musi złożyć w sądzie wniosek o wydanie wyroku nakazującemu bankowi wydanie tej emerytury...
Słabi szukają zemsty, silni wybaczają,