Pomóżcie mi podjąć mądrą decyzje

To dział, w którym mogą
pisać niezarejestrowani
Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:
Jestem: wiedźma:)
Znak zodiaku: Ryby

Re: Pomóżcie mi podjąć mądrą decyzje

Nieprzeczytany post autor: awareness »

Janusz pisze: niedziela 20 maja 2018, 18:28
awareness pisze: niedziela 20 maja 2018, 18:23
To nie bank wyplaca emeryture a ZuS tam trzeba złożyć wniosek
Jeżeli ZUS wpłacał emeryturę na konto bankowe tej osoby to trzeba załatwiać sprawę z bankiem... ZUS już nie ma nic do tego...
Bez wniosku nie przeleje pieniędzy a poza tym będąc w Zusie masz możliwość podania formy płatności. Konto denata może być już zamknięte.
Wiem, że nic nie wiem - SOKRATES

Awatar użytkownika
Nataraj
MODERATOR
MODERATOR
Reakcje:
Jestem: FANEM MOTOCYKLI
Znak zodiaku: Rak

Nieprzeczytany post autor: Nataraj »

awareness pisze: niedziela 20 maja 2018, 19:34
Janusz pisze: niedziela 20 maja 2018, 18:28
Jeżeli ZUS wpłacał emeryturę na konto bankowe tej osoby to trzeba załatwiać sprawę z bankiem... ZUS już nie ma nic do tego...
Bez wniosku nie przeleje pieniędzy a poza tym będąc w Zusie masz możliwość podania formy płatności. Konto denata może być już zamknięte.
To przecież denat za swojego życia składał wniosek o przekazywanie pieniędzy przez ZUS na konto bankowe... ZUS przelał pieniądze na konto i już nie ma nic do tego... Chcąc odzyskać pieniądze denata z konta nawet już zamkniętego ktoś musi to załatwiać z bankiem a nie z ZUS-em...
Ostatnio zmieniony niedziela 20 maja 2018, 20:22 przez Nataraj, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka
Słabi szukają zemsty, silni wybaczają,
a inteligentni ignorują !
Najlepsza reakcja, to brak reakcji !

Awatar użytkownika
cogito13
ZNAWCA WULGARYZMÓW
ZNAWCA WULGARYZMÓW
Reakcje:
Jestem: upierdliwy
Znak zodiaku: Waga

Nieprzeczytany post autor: cogito13 »

Emerytury są wypłacane w przód nie w tył czyli w danym miesiącu otrzymujemy emeryturę za ten miesiąc.Może to być początek lub środek miesiąca,teraz pozostaje kwestia zgonu danej osoby jeżeli nastąpi przed wypłatą emerytury czyli ktoś dostaje 5go każdego miesiaca a zmarł 3go ZUS wtedy emerytury nie wypłaci bądź jeśli to zrobi to tylko za 3 dni.
Zgodnie z art. 136 ustawy emerytalnej, najbliżsi członkowie rodziny, w razie śmierci osoby, która zgłosiła wniosek o świadczenie, mają prawo do wypłaty tzw. niezrealizowanych świadczeń należnych do dnia śmierci wnioskodawcy. W ramach niezrealizowanych świadczeń ZUS wypłaca świadczenia przyznane przed śmiercią emeryta lub rencisty oraz świadczenia już realizowane w ramach miesięcznych wypłat.
https://www.gofin.pl/skladki-zasilki-em ... eryta.html

Awatar użytkownika
Dier
KOMENTATOR
KOMENTATOR
Reakcje:

Nieprzeczytany post autor: Dier »

gość pisze: niedziela 20 maja 2018, 09:51 Chodzi o spadek.
Moja mama zmarła gdy byłam mała. Zostałam sama na utrzymaniu ojca, byliśmy ubodzy. Gdy miałam 19 lat, zmarła moja jedyna babcia, po której był podział majątku rolnego. Do spadku zostałam powołana ja ( po manie) syn babci i jego siostra. Na sprawie sądowej okazało sie, ze nie otrzymam części przysługującego po mamie majątku, bo obowiązywały wtedy jeszcze krzywdzące przepisy i osoba, która nie ma wykształcenia rolniczego, nic nie otrzyma. Gdyby złożono sprawę o miesiąc później, wtedy już bym mogła, ale rodzina wykorzystała ten przepis i złożyła wcześniej, aby podzielić sie beze mnie. O zachowek sie nie ubiegałam, bo i tak by mi nie oddali. Po latach zmarł owy wujek i teraz dziedziczę po połowie ja i jego siostra. Ona chce, abym w połowie sfinansowała pomnik. Ponieważ sama nie chce wykładać całych pieniedzy ze spadku, jednakże za czas przeszły jestem troszeczkę rozżalona, tym jak wtedy mnie potraktowali. Co o tym myślicie?
Zacznijmy od tego, że to jest kompletna bzdura. :D
Zastrzegam sobie prawa autorskie do tekstów, które umieszczam. Jeśli ktoś będzie je kopiować w celach komercyjnych, to mam prawo wytoczyć sprawę i zarobić dzięki temu hajs.

Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:

Mój tato dostawal emeryturę 10 kazdego miesiaca. Zmarł 4 sierpnia i w sierpniu emerytura juz nie splynęła. Dopiero we wrzesniu po złożeniu wniosku wypłacono

Awatar użytkownika
cogito13
ZNAWCA WULGARYZMÓW
ZNAWCA WULGARYZMÓW
Reakcje:

[mention]awareness[/mention] Ale czy spłynęła cała emerytura czy tylko jej część ? Przepisy jasno mówią,że ZUS wypłaci ale zaległą część od 1wszgo do dnia kiedy nastąpił zgon.

Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:

cogito13 pisze: poniedziałek 21 maja 2018, 08:33 @awareness Ale czy spłynęła cała emerytura czy tylko jej część ? Przepisy jasno mówią,że ZUS wypłaci ale zaległą część od 1wszgo do dnia kiedy nastąpił zgon.
Dostałam całą emeryturę miesięczną

Awatar użytkownika
cogito13
ZNAWCA WULGARYZMÓW
ZNAWCA WULGARYZMÓW
Reakcje:

[mention]awareness[/mention] Wydaje mi się to trochę dziwne bo w myśl przepisów wygląda to zupełnie inaczej,ale nie będę wnikał

Awatar użytkownika
awareness
STAŁY BYWALEC
STAŁY BYWALEC
Reakcje:

cogito13 pisze: poniedziałek 21 maja 2018, 10:54 @awareness Wydaje mi się to trochę dziwne bo w myśl przepisów wygląda to zupełnie inaczej,ale nie będę wnikał
nie rozkminiam teraz tych przepisów. To jest fakt że tak Zus wypłacił, po co mielić ten temat 50 razy, który w tym przypadku nic nie zmieni. Wypłacił i tyle

Awatar użytkownika
cogito13
ZNAWCA WULGARYZMÓW
ZNAWCA WULGARYZMÓW
Reakcje:

[mention]awareness[/mention] widzisz moja mama zmarła w ub. roku i ten akurat temat jest dla mnie świeżym dlatego napisałem,że mnie to dziwi bo ZUS trzyma się przepisów

ODPOWIEDZ

Wróć do „KĄCIK DLA GOŚCI”